03.11.2022.

07:00

Foto: printscreen

Vesti

SRBIJU ČEKAJU NOVI PRITISCI NA DANAŠNJEM SAMITU U BERLINU Šolc i Makron: Pustite 'Kosovo' u UN i uvedite sankcije Rusiji! Inače će biti teških posledica

Srbija mora da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini i da dopusti članstvo lažne države 'Kosovo' u Ujedinjenim nacijama, u suprotnom biće 'teških posledica' koje će snositi!?


Ovo je ključna poruka koju će nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron danas u Berlinu uputiti srpskoj delegaciji, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu. Šolc i Makron insistiraće da Srbija prihvati francusko-nemački predlog za 'Kosovo', koji podrazumeva da pustimo lažnu državu u UN i zauzvrat dobijemo 'brže evrointegracije' i finansijski paket pomoći. Nemački kancelar posebno će insistirati da Beograd uvede sankcije Moskvi, a ukoliko to bude odbijeno, naša država trpeće 'posledice'!?!

Da verujemo na reč?!

Koje su garancije da bi Srbija bila primljena u EU čak i ako bi pristala na ovu nepristojnu ponudu? Nikakve garancije Srbija nije dobila!
Aleksandar Pavić, politikolog


 

Prema pisanju nemačkog lista 'Dojče vele', Nemačka i Francuska 'vrše diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu da pristanu na njihov predlog za normalizaciju odnosa'.
'Srbija i Kosovo dobiće jasne poruke nemačkog kancelara Olafa Šolca. Danas nema mesta sukobima s eksplozivnim potencijalom, kao što je onaj između Kosova i Srbije. Status kvo je neprihvatljiv. Ne može tako dalje, da se svako pitanje pretvori u 'jabuku razdora'. To je i razlog zašto su Nemačka i Francuska smislile konkretan plan za dijalog', piše ovaj list, pozivajući se na neimenovanog nemačkog zvaničnika.


Istovremeno, britanska agencija Rojters prenosi da će Šolc posebno insistirati na tome da Beograd uvede sankcije Rusiji i čak zapretiti 'posledicama' ako Srbija to odbije!
- Srbija će se suočiti s ozbiljnim posledicama ako nastavi partnerstvo sa Moskvom. Beograd definitivno mora da odluči da li će im saveznik biti Rusija ili EU. Potreba za donošenjem takve odluke dolazi u skladu sa geopolitičkim razvojem događaja. Ako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odrekne Moskve i okrene se Briselu, Nemačka će mu ponuditi pomoć. Ako odluči da ide drugim putem, to će imati posledice - poručuje za Rojters jedan od nemačkih zvaničnika.


Komentarišući sve ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da će biti ovakvih pritisaka jer ni Francuska ni Nemačka ne odustaju od projekta lažne države 'Kosovo'.
- Njihov problem je sve vreme to što nemaju ništa konkretno da ponude Srbiji osim praznih obećanja. Šta uopšte znače 'brže evrointegracije', koliko je to brže? Koje su garancije da bi Srbija bila primljena u EU čak i ako bi pristala na ovu nepristojnu ponudu? Nikakve garancije Srbija nije dobila, niti će! Sve ovakve ponude su bespredmetne. Francusko-nemački predlog treba gledati u smislu daljeg ciljanog slabljenja Srbije, njenog onesposobljavanja da uhvati priključak sa multipolarnim svetom i njenog neutralisanja u pozadini veoma opasnog novog zapadnog fronta protiv Rusije - upozorava Pavić.

Biro Saveta Evrope na jučerašnjoj sednici nije predložio da se na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara te međunarodne organizacije nađe i zahtev Prištine za prijem u članstvo. Tako je propao još jedan pokušaj takozvanog 'kosovskog premijera' Aljbina Kurtija da obezbedi stolicu lažne države u Savetu Evrope.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenjuje da ni zapadni zvaničnici koji nas pritiskaju više ne znaju oko čega pritiskaju našu državu.
- Srbija nije ništa dalje i ništa bliže uvođenju sankcija od onoga gde je bila nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zaključka koji nismo ni za jotu promenili. Jedina smo zemlja koja je u tom smislu ostala konzistentna. Postoje ogromni pritisci. Više ne znaju ni oni koji nas pritiskaju oko čega nas pritiskaju, pa tako nekada pritiskaju malo više oko jednog, nekada oko ovog drugog. Sada više pritiskaju oko Kosova, pa ne mogu da pritiskaju oko sankcija, ali to može da se promeni - naglašava Brnabićeva.
 

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja predvodi državnu delegaciju na Samitu Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu, danas bi trebalo da potpiše tri regionalna sporazuma za slobodno kretanje građana, priznavanje diploma i priznavanje stručnih kvalifikacija. Berlinski proces je, inače, inicijativa koja podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i dopunjuje politiku proširenja Evropske unije. Ovaj proces je 2014. godine pokrenula tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel.