04.11.2022.

07:00

Foto: wikipedia/printscreen/reuters

Vesti

SLIČAN SE SLIČNOM RADUJE! Tačija će u Hagu braniti Klark, Kušner i Voker!?

Ova tri imena navode se u dokumentu koji je Sudu za OVK podnela Tačijeva odbrana. Reč je o generalu Vesliju Klarku, komandantu NATO pakta tokom agresije na Srbiju 1999. godine, zatim o Bernaru Kušneru, šefu Unmika od 1999. do 2001. godine, za koga su mediji navodili da je čak umešan u trgovinu organima kidnapovanih Srba (!?!), i Vilijamu Vokeru, šefu misije OEBS od 1998. do 1999. godine, koji je lažirao masakr Albanaca u Račku, što je bio direktan povod za NATO napad na našu zemlju.

Sličan se sličnom raduje...

Vesli Klark bio je komandant NATO u vreme agresije na Srbiju, a Vilijam Voker je lažirao masakr Albanaca u Račku, što je bio direktan povod za napad na našu zemlju



Osim ove trojice, Tačijeva odbrana traži i saslušanje manje poznatih diplomata Stiva Beneta, Džoka Kovija, Majkla Darkija i Deane Everts.
Tačijev advokat Gregori Kiho naveo je da su svi svedoci u poodmaklim godinama i da su različitog zdravstvenog stanja, zbog čega 'postoji vrlo realan rizik da njihovi iskazi možda neće biti dostupni na suđenju'.
- Zato tražimo od sudije za prethodni postupak da već sada preduzme mere za njihovo ispitivanje i deponovanje iskaza - rekao je Kiho.

Da se ja pitam

BEKIM ČOLAKU
TAČIJEV SARADNIK

Priština izdvaja simboličnu sumu za odbranu optuženih, dok sa druge strane zapadne zemlje izdvajaju 50 miliona evra za troškove tog suda.

Sud za OVK, podsetimo, potvrdio je 5. novembra 2020. godine optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv Hašima Tačija i njegovih saučesnika - Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Optuženi se terete za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama ljudi, među kojima su bili Srbi, Romi, ali i Albanci koji su bili nelojalni OVK.