09.11.2022.

08:45

Foto: Tanjug

Vesti

DANAS NASTAVAK RASPRAVE O REBALANSU BUDŽETA! Mali: Postoji pet osnovnih razloga zbog kojih se on predlaže

Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 1.709,5 milijardi dinara, i rashodi od 1.988,5 milijardi dinara. Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijarde dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta u parlamentu, ministar finanasija Siniša Mali rekao je da je pet osnovnih razloga zbog kojih se predlaže rebalans budžeta.

Naveo je da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

Kao treći razlog naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

- Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata - dodao je Mali.

Informer

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Osvrćući se na diskusije poslanika, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ponosan na predloženi rebalans i na to kako se vlada i država nose sa krizom.

Istakao je da povećani prihodi u budžetu u odnosu na plan, kao jedan od razloga za rebalans, nisu rezultat inflacije nego privrednog rasta i rasta plata.