13.11.2022.

15:17

Foto: Tanjug

Vesti

Krajem novmebra ugovor o izgradnji depoa u Makiškom polju



- Nasipanje Makiškog polja počelo je u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa - rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je da preduzeće "Beogradski metro i voz" pregovara sa Pauer Čajnom, Alstomom i Ežisom, koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji.

- Oni su definisali sve elemente ugovora sa Pauer Čajnom. Čekamo da Republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili imaćemo do kraja novembra, nadam se, sve elemente za potisivanje ugovora o izgradnji depoa - rekao je Vesić.

Najavio je da se nakon toga može očekivati početak radova na tom objektu.

- To znači da ćemo, kada završimo nasipinje, početi sa izgradnjom depoa, a tako je i planirana izgradnja. To su ogromne količine zemlje koja se nasipa da bi depo mogao da se gradi. Idemo uporedo sa radovima - rekao je Vesić.

Naveo je da je završeno projektovanje prve linije metroa, da je u toku projektovanje druge linije i da se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora sa Alstomom o izgradnji.

Kako je naveo, izgradnja metroja je manje-vise u planiranoj dinamici, što znači da će prva linija biti završena 2027, a druga linija 2030. godine.

- Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica. To će omogućiti da Beograd 2030. većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama - istakao je Vesić.