16.11.2022.

16:06

Foto: Tanjug

Vesti

VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER SE OBRAĆAJU JAVNOSTI: Ne želimo da budemo parking za migrante - Nekoliko koraka smo već preduzeli!

16.26 - Orban: U Vučiću vidim najboljeg prijatelja Mađarske

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji - pod pritiskom sa dve strane, rekao je mađarski premijer na početku obraćanja. 

- Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš - to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru - rekao je Orban. 

Zahvalio se i predsedniku Vučiću i naglasio da Srbija i Mađarska dele sudbinu.

Informer

- Mi delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedno drugom kada je nekom potrebna pomoć. To nije političko pitanje, to je pitanje instinkta, instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi - pošto delimo istu sudbinu, mi moramo da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove naše zajedničke sudbine. Zahvalan sam predsedniku Vučiću što sam u njemu prepoznao najboljeg srpskog partnera Mađarske - rekao je Orban. 

16.17 - Nehamer: Vučić nije ostavio Austriju na cedilu

Austrijski kancelar Karl Nehamer zahvalio se predsedniku Srbije na pozivu i gostoprimstvu, ali i na saradnji punoj poverenja.

Kancelar Nehamer je rekao da su Srbija, Austrija i Mađarska osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.

- Došli smo do tačke gde pojedinačne zemlje EU traže nove vidove partnestva van onoga što je moguće u EU, jer ono što se do sada ostvaruje unutar sistema aziča EU nije dovoljno. Od našeg poslednjeg susreta mnogo toga se dogodilo, Vučić se založio da se azilantski turizam okonča i zahvaljujem mu se na tome što je ozbiljno shvatio brige Austrije i što je nije ostavio na cedilu - rekao je Nehamer. 

Austrijski kancelar kaže da je njegova zemlja trpela teret azilantskog turizma posebno iz Tunisa, Indije i drugih zemalja.

Informer

Nehamer je najavio i da će Austrija poslati još 100 policajaca i policajki u zajedničke timove na granicama i adekvatno opremljena vozila i dronove.

- Zahvalan sam i Srbiji i Mađarskoj što ćemo prvi put pokrenuti projekat da se deportuju migranti koji nelegalno borave u Srbiji. Ja sam tu platformu predložio još kao ministar unutrašnjih poslova i staviću je na raspolaganje Srbiji - rekao je Nehamer.

Austrija već ima 96.000 zahteva za azil ove godine i to je znak da dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše, rekao je Nehamer.

- U Austriji se pokrenula diskusija šta sve treba pokrenuti i promeniti u zakonima da bi se ovaj trend zaustavio, a zemlja zaštitila od ilegalnih migracija. Moramo brzo doći do odluka i drago mije što naše tri zemlje zajednički rade na tome da zaštite svoje granice - rekao je Nahamer.

16.08 - Predsednik Vučić se obraća javnosti

Vučić je izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije posle plenarnog sastanka delegacija tri zemlje, da je danas potpisan važan memorandum o razumevanju u vezi sa borbom protiv ilegalnih migracija.

- Naši timovi nastavljaju da rade na konkretizacija svega i uskoro krećemo sa akcijom, svakako značajno pre kraja godine - naveo je predsednik Vučić.

Broj ileganih migranata je, nagalsio je, gotovo udvostruči u odnosu na prošlu godinu.

- Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju - poručio je predsedik.

Informer

Vučić je istakao da je nekoliko koraka već preduzeto.

- "Prvi koraci su usaglašavanje vizne politike sa politikom Evropske unije. Više nemamo slobodan vizni režim s Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, ni sa Burundijem, uskoro sa još dve zemlje moraćemo da imamo drugačiji vizni režim, isti onakav kakav postoji u Evropskoj uniji - naveo je Vučić.

Ilegalni migranti u Srbiju najčešće stižu iz smjera dve zemlje - to su Severna Makedonija i Bugarska.

- Dogovorili smo se danas da zajednički uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, da uključimo i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama i da pokušamo da tu odbrambeno liniju pomerimo na jug - rekao je predsednik.

Informer

Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante, naglasao je Vučić i podsetio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško i koji su u takvoj potrebi uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, i to će raditi i dalje.

- Važan je dogovor o readmisiji, odnosno proterivanju onih koji nemaju šanse da dobiju vizu, a žele po svaku cenu da ostanu na našoj teritoriji. Za nas je to veoma važan dogovor, jer ćemo morati da obezbeđujemo avione za povratak u njihove zemlje. Te troškove ćemo da podelimo sa našim partnerima iz Mađarske i Austrije - istakao je predsednik.

Predsednik se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji. 

- Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svuim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas - rekao je predsednik. 

16.07 - Predsednik Vučić i premijeri Orban i Nehamer potpisali memorandum o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

- Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu - istakao je tada Vučić.

Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na ministarskom sastanaku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.