20.11.2022.

07:00

Foto: Beta

Vesti

ĐUKANOVIĆ NASTAVLJA DA OPTUŽUJE! SRBIJA I SRPSKA SU hibridne baze Rusije?!

Đukanović je, govoreći na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici, rekao da je ono što se 2016. godine događalo u Crnoj Gori iz 'iste političke kuhinje kao i agresija Rusije na Ukrajinu'.

- Zašto se to 2016. desilo u Crnoj Gori? Crna Gora se te godine našla pred vratima NATO. Ideja je bila zaustaviti Crnu Goru da ne uđe u NATO, ali odoleli smo tome, a Rusija je nastavila da razvija svoj model hibridne destrukcije na Balkanu. Razvila je dve hibridne baze: jedna je, pogađate, Srbija, a druga Republika Srpska. Imate jako prisustvo ruskih medija, njihovih obaveštajno-bezbednosnih agencija, privrede, zloupotrebu Srpske pravoslavne crkve, nad kojom su 2020. naricali neki naši zapadni partneri - rekao je Đukanović na skupu koji je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori.

Komentarišući ove optužbe crnogorskog predsednika, politički konsultant Vladimir Dobrosavljević kaže da je to još jedan 'očajnički pokušaj' Đukanovića da se uhvati za antiruski narativ, koji je trenutno dominantan na Zapadu.

- Njegova kalkulacija je jednostavna: pokušati da se ponovo umilostivi svojim nekadašnjim mentorima, koji su u međuvremenu napravili higijenski otklon od njega, iz razloga što je bio neprikosnoveni politički lider režima koji je pokazao visok stepen tolerancije prema aktivnostima nekih od najmoćnijih narko-kartela u ovom delu Evrope. Zato on pokušava da iskonstruiše tu neodrživu tezu o nekakvom 'destruktivnom savezu' Moskve i Beograda, usmerenog protiv interesa Crne Gore i takozvanih 'evropskih vrednosti', ne shvatajući da je njegova upotrebna vrednost nepovratno istekla, jer je svet u kojem je Đukanović naučio da funkcioniše deo prošlosti - zaključuje Doborsavljević.