21.11.2022.

08:49 >> 15:48

Foto: printscreen instagram

Vesti

PREDSEDNIK SRBIJE POKAZAO DA JE DRŽAVNIK KOJI HOĆE MIR, A KURTI DA ŽELI RAT I PROTERIVANJE SRBA! Vučić: Iz neobjašnjivih razloga NISMO POSTIGLI DOGOVOR!

 

15.24 - Vučić se kratko obratio javnosti iz Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela posle višesatnog sastanka sa predstavnicima EU i Aljbinom Kurtijem.

- Sačekaćemo izjavu Borelja, iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatali, a albanska strana nije. Želim da sve utiske saberem - rekao je Vučić i dodao:

Informer

- Pred nama su besane noći i mnogo teški dani, pa ćemo videti šta će biti. Poslušaćemo savet i zahtev visokog predstavnika. EU predstavnici su predložili Kurtiju da odustane od kazni, a nama da više ne izdajemo tablice sa oznakom KM - rekao je Vučić.

- Danas je svima jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti. 

Vučić je rekao da će se po povratku iz Brisela obratiti građanima.

- Ne znam kada ćemo stići nazad, da li večeras, ili sutra, ali ću se obratiti građanima sa svim zaključcima - rekao je Vučić.

On je srpskom narodu na KiM poručio da će država biti uz njih.

- Bićemo uz njih, i njihova država će uvek, bez obzira na sve, biti uz njih - poručio je predsednik Srbije.

14.40 - U toku novi bilateralni sastanak zvaničnika EU sa delegacijom Prištine

Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih institucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom.

Informer

14.27 - Maratonski reagovori u briselu i dalje traju

Pregovori predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i dalje traju. Kako saznajemo, niko pouzdano ne zna kada bi mogli da budu završeni.

14.19 - Vučić igra šah dok čeka ishod razgovora predstavnika EU s Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo je na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav" objavio sliku nastalu tokom današnjih pregovora u Briselu, na kojoj se vidi kako igra šah uz poruku:

"Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela..."

13.10 - Pregovori Vučića i Kurtija u Briselu ušli u četvrti sat

Pregovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka traju već tri sata. 

Kako Informer nezvanično saznaje, niko ne može da nasluti ishod ovih razgovora, a ono što je poznato je da EU insistira na kompromisnom rešenju koje Kurti uporno odbija.

11.48 - Razgovori i dalje traju - EU traži kompromis, Kurti odbija

Zajednički razgovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim predstavnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom traju već duže od sat i po vremena i biće nastavljeni. 

Kako Informer saznaje, EU insistira da se postigne neka vrsta kompromisnog rešenja, ali, za sada Kurti odbija kompromis!

Informer

10.20 - Ništa od dogovora - Srbiji ponuđeno sramno rešenje

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je za nju ponižavajuće, saznaje Informer.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija nije mogla da prihvati. Po svemu sudeći, kako saznajemo, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije.

Prema našim saznanjima, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

10.15 - U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, usledio je i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

9.03 - Počeo sastanak Borelja sa Vučićem

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu.

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

8.58 - Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sastanak sa Vučićem 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Informer

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00 sati.

08.41 - Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju sastanka, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.


Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske službe za spoljne, Borelj odvojene razgvore sa liderima ima počev od osam časova.

Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

- Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa - naveo je na Tviteru.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopšteno je ranije iz EEAS.

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.