26.11.2022.

00:03

Foto: printscreen

Vesti

LUD, LUĐI, KURTI! Aljbin bi da menja vlast u Beogradu kako bi je "demokratizovao"?!

Kurti je, na 26. Kongresu Socijalističke internacionale u Španiji, rekao da je demokratska Srbija nedostajući sastojak mira u regionu Zapadnog Balkana.

- Nažalost, naš severni sused, i sa kojim Republika Kosovo deli najdužu granicu, i dalje je autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema nama i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom. Do danas drže 48 vojnih i žandarmerijskih baza preko granice sa Kosovom. Štaviše, od našeg proglašenja nezavisnosti 2008. godine, kontinuirano se angažuju u kampanjama koje imaju za cilj podrivanje našeg državljanstva. Iako je Srbija 2010. tražila mišljenje Međunarodnog suda pravde za zakonitost naše nezavisnosti odlučila je da ne poštuje nalaze suda. Nedavno je pokušala da iskoristi svoj uticaj u severnom delu naše zemlje da podriva vladavinu prava u tom regionu. Jasno je, dakle, da je ono što smo imali u poslednje 23 godine između naše dve zemlje više jednostavno primirje nego pravi mir. Očigledno pitanje je: kako da pristupimo pravom miru? Verujem da je jačanje demokratije u Srbiji odgovor. Nekome ovo može izgledati kao daleka prilika, a drugima jednostavna istina – međutim, to je jedini način na koji znamo kako da stvorimo uslove za dugoročni mir - rekao je on.

On je, međutim, naglasio da se tzv. Kosovo angažovalo u otvorenom demokratskom dijalogu u Briselu, uz pomoć Evropske unije, jer navodno veruju u demokratiju.

- Razgovaramo sa onima koji ne dele ista uverenja i koji nemaju istu stvarnost. Demokratska promena u politici je nešto što može samo narod, ali postoje načini da im pomognemo spolja. Solidarnost sa progresivnim snage u drugim zemljama koje još nisu demokratske i davanje primera svetu je put napred. Moja vlada se fokusira na razvoj naše ekonomije, reformu našeg pravosudnog sistema i jačanje naših odbrambenih sposobnosti. Istovremeno, ostajem posvećen tome da dijalog bude uz pomoć EU sa aktuelnim rukovodstvom Srbije. Dijalog čak i sa onima koji ne dele iste vrednosti - rekao je on.