06.12.2022.

07:00

Foto: printscreen

Vesti

ŠOKANTNA IZJAVA SARADNIKA BIVŠEG NAČELNIKA GENERALŠTABA VOJSKE SRBIJE! Ponoš spreman da prizna 'Kosovo'?!

Lider pokreta 'Srbija centar' (SRCE) Zdravko Ponoš, prema svemu sudeći, bio bi spreman da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države 'Kosovo'!?

Ovo je indirektno potvrdio Duško Lopandić, novoizabrani potpredsednik Ponoševog pokreta, gostujući na televiziji Nova S, u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, koja inače propagira nezavisnost južne srpske pokrajine. Lopandić je posredno istakao da bi u Srbiji trebalo da postoji politička stranka koja bi bila spremna da prizna 'Kosovo', uvede Srbiju u NATO pakt i potpuno je okrene Zapadu.

Ništa nije nemoguće

Na pitanje voditeljke i urednice televizije Nova S Jelene Obućine da li je 'normalno da u Srbiji nema nijedne stranke koja će priznati nezavisno Kosovo?', funkcioner Ponoševog pokreta izbegao je direktan odgovor.

- To je ono što je danas situacija u Srbiji. Ta situacija je rezultat jedne evolucije koja se dešavala. U odnosu na pre 15 godina, mnogo smo više evropski skeptični. Da li je to normalno? I jeste i nije... - rekao je Lopandić, očigledno ostavljajući mogućnost da upravo pokret čiji je funkcioner može da prizna 'Kosovo' i uvede Srbiju u NATO savez.

Komentarišući ove navode, Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ističe da je ovo izraz Ponoševih želja.

- Lopandić je rekao ono što su Ponoševe želje, ali i interes njihovih partnera i mentora iz NATO pakta. Ljudi iz tog vojnog saveza su Ponoša svojevremeno postavili za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, preporučujući ga tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću. Sada je izgleda očigledno da bi Kosovo, kada bi Ponoš došao na neki odgovorni položaj u zemlji, verovatno vrlo brzo bilo priznato od strane Srbije kao nezavisna država - upozorava Karanović.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković takođe ističe da je Lopandić indirektno priznao da su oni ta stranačka opcija koja bi se odrekla južne srpske pokrajine.

- Ne bi me čudilo da se ovaj Ponošev pokret i zvanično deklariše u tom smislu. Ceo taj prozapadni deo opozicije priznao bi nezavisnost 'Kosova' zarad samog obećanja da će Srbija brže pristupiti Evropskoj uniji - naglašava Marković.

Namerna nedorečenost

Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju, na drugoj strani, ocenjuje da je ovde namerno izbegnut konkretan odgovor.

- Lopandić je izbegao da pruži jasan odgovor kako se ne bi stekao utisak za koju opciju se oni zalažu. Isti slučaj bio je i u predizbornoj kampanji po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Najveći Ponošev minus je taj što je nedorečen oko najvažnijih nacionalnih pitanja, zbog čega i nema značajnije poverenje i nije pretnja sadašnjoj vladajućoj koaliciji - zaključuje Miletić.