06.12.2022.

16:56

Foto: printscreen/ TV Pink

Vesti

O UVOĐENJU SANKCIJA RUSIJI ODLUČUJE NAROD SRBIJE, PARLAMENT, VLADA, A POMALO SE I JA PITAM! Vučić iz Tirane: Na Samitu su mi se zahvalili na iskrenosti!

Predsednik je na početku obraćanja govorio o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

- Zbog njihovih odluka i nepoštovanja Briselskog sporazuma, danas su ponovo slali naoružane policajce na sever. Samo se pitam kog dana će da se dogodi nešto što može da poremeti sigurnost i mir. Za sada nemamo podatke o stradalima i dobro je da je tako. Učinićemo sve da sačuvamo mir - rekao je Vučić.

O "mraku" na TV N1 i Nova S

- Važno je objasniti ljudima u Srbiji da nije njima niko zamračio njihove kanale, već su to sami uradili. Ne mogu da vam opišem koliko se neko potresao što i fudbalski i medijski tajkun hoće još malo para da obezbedi. Saglasan sam da treba da se razgovara o medijskim slobodama - kaže predsednik.

O najavljenom sastanku sa Kurtijem i razgovorima u Tirani

- Nije problem da se mi sretnemo, problem je da li ćemo doći do bilo kakvog rešenja. Imao sam dug sastanak sa Đorđom Meloni, italijanskom premijerkom, sa belgijskim premijerom, ali sam razgovarao dugo i sa Makronom, Orbanom, sa svima. O mnogo tema smo razgovarali i mnogo toga je pred nama, ali energetika je bila dominantna tema. Razume se da smo mi bili tema po pitanju neuvođenja sankcija i bio sam veoma iskren, govorio sam svojim jezikom, bez ubijanja, pokazivao sam dokumente i ukazivao na činjenice. Bilo je važno da budemo predstavljeni i nije me sramota da kažem da sam u svojoj prvoj proceni napravio grešku - kaže Vučić.

O neuvođenju sankcija Rusiji

- U Tiranskoj deklaraciji po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji misli se samo na Srbiju jer smo jedini koji se nismo saglasili sa sankcijama. To su činjenice i na to ne mogu da se ljutim. Činjenica je da nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji, da li se nekome sviđa ili ne, šta ja tu mogu. Ja sam rekao da je taj odnos prema sankcijama pre svega odnos prema srpskom narodu. Rusija je uvela sankcije Srbiji 1992. godine. Srbija to sada nije uradila. Videli smo šta donose te sankcije i ne donose ništa dobro. Različiti su naši stavovi po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, odlično smo razumeli kroz diskusiju zemalja EU. Zahvalili su mi se na iskrenosti što sam im direktno odgovorio. O tome ne odlučuju oni, o tome odlučuje narod, parlament i Vlada u Srbiji, a pomalo ću i ja da se pitam kao predsednik Republike.

O rokovima za konačni dogovor Beograda i Prištine

- Šta to znači vremenski okvir? To znači da vi u roku od tri meseca treba da rešite nešto što niste rešili godinama. Mi nismo u stanju da se dogovorimo deset godina da se implementira ZSO. O kojim rokovima onda pričamo? I dalje je važno da mi razgovaramo i da pokušamo da sačuvamo glave ljudi. 

Odgovor hrvatskoj novinarki na pitanje o dešavanjima na KiM

- Čekam izveštaj iz našeg bolničkog centra u Severnoj Mitrovici. Kosovski policajci samo uz saglasnost četiri gradonačelnika mogu da dođu, nisu pitali nikoga. Pokušali su da upadnu u opštinske izborne komisije, građani su se pobunili, a onda su se povukle snage kosovske policije. Prema mojim informacijama sada je mirno. Čestitam vama Hrvatima prolazak dalje na Mundijalu, iako sam navijao za Japan.

Podsećamo, Samit lidera EU Zapadni Balkan počeo je jutros u Tirani, a prve učesnike na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin, dočekao je albanski premijer Edi Rama. 

U Tiranu su došli i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i zbog protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije. 

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti. 

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.