17.12.2022.

13:44

Foto: Informer

Vesti

Vesić: Važan doprinos ETF za unapređenje transporta i života u zemlji

Godišnjica Elektrotehničkog fakulteta obeležena je, u zgradi fakulteta u Beogradu, svečanim prijemom na kome su prisustvovali i dekan fakulteta Dejan Gvozdić, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, gradski mendžer Miroslav Čučković i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić.

Ministar Vesić čestitao je domaćinima skupa godišnjicu i istakao značaj ove institucije u modernom svetu.

- U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime čestitam vam 74. godišnjicu Elektrotehničkih fakulteta, jednog od naših najznačajnijih fakulteta u našoj ekonomskoj zajednici - rekao je Vesić.

On je naveo da živimo u vreme multidisciplinarnosti, kada je nemoguće baviti se naukom samo na jedan način.

Takođe, dodao je da je nemoguće i sprovoditi moderne projekte ako u to nije uključena nauka sa različitih aspekata.

Prema njegovim rečima realno je očekivati će koncept razvoja pametnih gradova i pametnih transporta imati dramatičan uticaj na svakodnevni život u smislu raznih pogodnosti - projektovanja pametnih kuća, automobila i transportnih sistema.

On je istakao da će resorno ministarstvo uključiti sve studente, kako elektrotehničkog fakulteta, tako i ostalih tehničkih visokoobrazovnih institucija, u sve projekte, kako bi imali im osiguralo poslove, ali i sprečilo njihov odlazak u inostranstvo.

Naveo je da će se, kako bi se unapredili uslovi za rad studenata, ali i profesora i asistenata ovih fakulteta, u Beogradu otvoriti habovi na mestu stare ležionice i šećerane, kao i da će se izgraditi Naučno-tehnološki park u Borči.

Rektor Beograskog univerziteta Vladan Đokić istakao je da je za 74 godine postojanja Elektrotehnički fakultet prerastao u jedan od najprestižnijih u Beogradu.

- Ovaj fakultet upisuju najbolji kandidati, koji mogu da dosegnu određeni nivo, sto dokazuje da ovde studiraju najbolji studenti - kazao je rektor.

Takođe, rekao je da se nakon završetka, ali i tokom studija domaće i inostrane kompanije "otimaju" oko studenata ovog fakulteta.

Prema njegovim rečima upravo je to potvrda kvaliteta znanja koje sutudenti stiču na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.