18.12.2022.

09:28

Foto: Predrag Mitić

Vesti

Vesić: Veliki i javni objekti moraće da imaju sertifikat zelene gradnje

 

- Svi objekti veći od 10.000 kvadrata i svi javni objekti moraće da imaju sertifikat zelene gradnje - rekao je Vesić za današnje Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprema se uredba koja će propisati obavezu korišćenja recikliranog materijala prilikom gradnje puta, kao i podsticaje za zelenu gradnju. Naglasio je da će reciklirane materijale morati da koriste veliki investitori i da oni tako dobijaju tržište.

- Oni koji imaju sertifikat zelene gradnje, imaće 10 odsto manje doprinose za gradnju. Uvodimo energetske pasoše koje će morati da ima svaka nova zgrada, dok će za starije postojati rok u kome će lokalne samouprave morati da urade elaborati - rekao je Vesić i dodao da će rok biti 10 godina.

Naveo je i da će investitori pre prijave radova morati da imaju polisu osiguranja od štete trećih lica. Na pitanje kada se može očekivati da deonicom Preljina-Požega krene saobraćaj, Vesić je rekao da je realno očekivati, a i izvođači su obećali, da taj rok bude krajem sledeće godine. Govoreći o rekonstrukciji železničkog saobraćaja, najavio je da će u narednih mesec dana sa Evropskom unijom biti ugovorena rekonstrukcija pruge Beograd - Niš.

Ministar Vesić je naveo i da se kroz projekat "Čista Srbija" ulaže 3,5 milijardi evra u postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionu mrežu i da se ovi radovi izvode u 65 opština.

- Pokrivamo više od dva miliona ljudi kanalizacionom mrežom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Vesić.