19.12.2022.

07:00

Foto:

Vesti

MINISTARKA DUBRAVKA ĐEDOVIĆ POTVRDILA: Zlato i kalcijum-karbonat nađeni na jugoistoku Srbije

- Srbija ima veoma bogate minerale, prirodna bogatstva i to potencijalno znači milijarde evra za našu zemlju. Jeste dobra vest što su rezerve zlata i kalcita izuzetno visoke čistoće, više od 99 odsto, što povećava vrednost minerala - rekla je ministarka Đedović.

Pored zlata, koje je najvredniji plemeniti metal, u Srbiji je pronađen i kalcijum-karbonat, koji je veoma važan za obnovljive izvore energije. Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama - od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, kao i u hemijskoj industriji. Značaj i upotrebna vrednost ovog minerala ogledaju se u njegovoj ekološkoj komponenti imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode.

- Ono što jeste budućnost, a na čemu rade svetski univerziteti jeste prelazak sa litijumskih baterija na baterije koje koriste kalcijum-karbonat - rekla je ministarka Đedović.

Ona je objasnila da su rude pronađene na jugu i na istoku zemlje, gde su i dalje male plate građana i da je ovo šansa za razvoj tih delova Srbije.

Gde ima zlata u Srbiji


* Bor
* Zaječar
* Negotin - planina Deli Jovan
* Crni vrh
* okolina Raške
* Kučevo
* Bosilegrad
* Medveđa