23.12.2022.

07:00

Foto: Informer

Vesti

LIDER SPS TVRDI DA SE NE OGRAĐUJU OD BARIKADA NA SEVERU POKRAJINE! Dačić: Podržavamo bunt Srba s Kosova

Socijalisti čvrsto podržavaju državnu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom i bunt Srba iz pokrajine protiv terora takozvanog premijera Aljbina Kurtija!
Ovo tvrdi Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS), komentarišući izjavu člana Predsedništva SPS i advokata Tome File, koji je prethodno izjavio da se 'barikadama ništa ne postiže'. Fila je i indirektno optužio SNS da stoji iza barikada na Kosovu i Metohiji!?!
- Beograd barikadama ništa ne postiže. Želim da verujem da Beograd nema uticaj na formiranje barikada, bar nema SPS-a. Socijalistička partija sigurno nije dovela do barikada. A za SNS ne znam... - rekao je Fila, gostujući na tajkunskoj televiziji Nova S.

Reakcija na teror

Suvislo je pominjati bilo koju partiju, jer su barikade reakcija našeg naroda na teror koji se vrši nad njima u kontinuitetu
Dejan Miletić, analitičar


 

Kada smo pozvali Ivicu Dačića da pitamo kako komentariše ovaj stav Tome File i da li je to zvaničan stav partije, naš sagovornik je odgovorio da barikade nisu nikakve stranačke aktivnosti, već opravdani bunt srpskog naroda.
- Socijalistička partija Srbije čvrsto stoji uz državnu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom. Barikade na severu pokrajine nije organizovao Beograd, niti SPS ili SNS, već je to bunt naroda protiv terora Aljbina Kurtija. Mi podržavamo taj bunt naroda. Dakle, barikade i skupovi na severu nisu nikakve stranačke aktivnosti bilo koje partije, ni SPS niti SNS, već otpor Srba zbog maltretiranja, hapšenja, tajnih optužnica, upada specijalaca ROSU i Kurtijevih najava da će na silu ukloniti barikade i da ne isključuje ljudske žrtve - ističe Dačić.


Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je ta koja pokušava da optuži Beograd da stoji iza barikada, što nema veze sa mozgom, jer Kurtijev teror trpe Srbi u pokrajini.
- Deo zapadnih sila trudi se da se optuži Beograd za sve, pritom potpuno ignorišući sve ono što Kurti radi na Kosovu i Metohiji. A ono što tamo radi direktno ugrožava Srbe na svaki mogući način, krši im se svako ljudsko pravo, pa i njihova egzistencija. Dakle, da jasno i nedvosmisleno ponovim, SPS podržava državnu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom i ne pada nam pamet da se odreknemo Srba u pokrajini - naglašava Dačić.

Bitno pitanje

Komentarišući sve ove navode, šef Centra za proučavanje globalizacije i analitičar Dejan S. Miletić ocenjuje da ovo nije pitanje partija, već pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.
- U pitanju je pozicija Srba na prostoru Kosova i Metohije, reakcija našeg naroda na jedan teror koji se vrši nad njima u kontinuitetu. Suvislo je pominjati bilo koju partiju ili imenovati bilo koga konkretno. Radi se o opštem stavu našeg naroda. Sve što radi srpski narod na prostoru Kosova i Metohije zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, jer je sasvim mirno i na demokratski način reagovao na Kurtijev teror i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava - zaključuje Miletić.

Moj ugao


DARKO GLIŠIĆ
PREDSEDNIK IO SNS

Fila nastavlja udvaranje tajkunima jer su mu pare draže od obraza. Već smo imali jedan slučaj njegovog nabacivanja. Tomin nacionalni interes nije Srbija niti njeni građani, već evro, dolari... Zbog toga me ovo ne iznenađuje iako je za svakoga kome je do naše države veoma bolno kad se pokazuje ovakav stepen neodgovornosti.