28.12.2022.

19:09

Foto:

Vesti

BARIKADE MIRA I DANONOĆNE BORBE TIMA PREDSEDNIKA VUČIĆA! Ambasador Đurić o oslobađanju Pantića: Ovo je simbolički važna vest za čitavu Srbiju

- Oslobađanje Pantića i izjave EU/SAD i KFOR predstavljaju važnu tekovinu barikada mira i danonoćne borbe tima predsednika Vučića. Ovo je simbolički važna vest za čitavu Srbiju, a za porodicu Pantić posebno i suštinski važna vest.

Važna je i dobra vest u vezi sa krizom koju je izazvao Kurtijev režim, i da je izjavama EU i SAD ispisana nova politička realnost na severu KiM. Pozivam građane Srbije da pažljivo prouče ove dokumente koji su novi izvori političke i pravne stvarnosti na severu KiM, i kojima je pravna i politička pozicija naše strane poboljšana u odnosu na period pre barikada mira. Ispisali su je Srbi sa severa KiM upravo barikadama mira, svojim hrabrim, ali mirnim i odlučnim protestima, uz podršku predsednika Vučića.

Na poziv predsednika Vučića, doputovao sam u Srbiju i priključio se pre više dana našem timu koji se bavi ovim pitanjem uz intenzivnu i neprekidnu komunikaciju sa svim stranama. Posle danonoćne diplomatske i političke borbe srpskog tima, imam utisak da smo nešto bliži očuvanju mira, uz nešto veći stepen zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa nego pre krize izazvane Kurtijevim delovanjem.

Zajednička izjava SAD i EU kojom se eksplicitno garantuje zaustavljanje progona učesnika mirnih protesta, uz posebno naglašavanje da se to odnosi na učesnike barikada, jasan je korak u pravcu zaštite položaja našeg naroda. I više od toga, ova izjava posledica je svesti o pritiscima sa kojima su se Srbi suočili kao rezultat jednostranih poteza Prištine, ali i opravdanosti zahteva Srba koji se barikadama mira bore za osnovna ljudska i demokratska prava. Ukazujem i na poseban značaj izjave KFOR/NATO kojom se u potpuno novoj i pravno snažnijoj formi definiše zabrana prisustva "KSB" na severu KiM, i ustanovljava saglasnost legitimnih srpskih predstavnika sa severa kao neophodan preduslov za njihovo angažovanje.

Time se uz garancije KFOR/NATO onemogućava Kurtijevoj i svakoj budućoj vladi Kosova* samostalno odlučivanje u ovoj stvari, i kao imperativ nalaže i uključivanje Srba u odlučivanje o bezbednosti severa i na tom nivou.

Verujem da ćemo u narednom periodu snažnim jedinstvom sa našim narodom na KiM, uz hladne glave, taktičnošću i mudrošću nastaviti da u veoma složenim međunarodnim okolnostima pomeramo stvari u korist prava srpskog naroda i mira za sve.

U narednim satima očekuje nas ovim povodom i ključni razgovor predstavnika srpskog naroda sa KiM sa predsednikom Vučićem. Srbi sa KiM iz razumljivih i opravdanih razloga poverenje za dogovaranje imaju samo u njega - istakao je ambasador Đurić.