07.01.2023.

16:02

Foto: Kosovo online

Vesti

SRBI U ALBANIJI PROSLAVILI BOŽIĆ! Srpski narod želi da ostane na svojim vekovnim ognjištima

Iako im je u zloglasno vreme Envera Hodže bilo zabranjeno ispovedanje vere, da deci daju srpska imena, a prezimena skraćivana ako su se završavala na "ić", Srbi u Albaniji uspeli su da očuvaju svoj identitet. Zakonom o zaštiti nacionalnih manjina iz 2017. godine, uspeli su da dobiju status nacionalne manjine. 

- Danas Srbi u Albaniji žive ravnopravno sa Albancima, ali ih je sve manje zbog loše politike države Albanije - izjavio je za Kosovo onlajn predsednik srpsko-crnogorskog udruženja „Morača -Rozafa“ iz Skadra i predstavnik Srba u Komitetu za nacionalne manjine pri Vladi Albanije, Pavle Brajović.

Brajović je istakao da je Srbima u Albaniji potrebna i veća briga Srbije.

- Srba je sve manje zbog raznih politika države Albanije u svim vremenima kroz istoriju i malo brige majke Srbije koja bi trebala da pomgne još više. Ona je desetak godina pomagala za razvijanje kursa srpskog jezika i kulture - rekao je Brajović.

U Albaniji je 1967. godine zabranjena religija. Svi verski objekti različitih konfesija, doživeli su istu sudbinu. Bili su porušeni ili pretvoreni u sportske objekte, restorane, vojne magacine.

Tako je stradala i stara srpska crkva u Vraki iz 19 veka. Nova je podignuta 2004. godiine na imanju porodice Brajović koja je zemljište dala na poklon.

Izgradnju ckve pomogli su vrenici, a sazidana je sredstvima Albanske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko primorske.

Milojka Brajović iz Skadra kaže da je i njen brat učestvovao u izgradnji.

- Crkvu je sredio moj pokojni brat Milan Brajović, a nalazi se na zemlji moga oca Vasa Brajovića. Ona je namenjena svima kojma je milo da dođu - istakla je ona.

Liturgiju u Crkvi Sv.Trojice služio je starešina hrama, sveštenik Ivan Popović.

O velikm praznicima tokom službe pomažu mu sveštenici mitropolije crnogorsko primorske i profesori Cetinjske Bogoslovije.

- Došli smo iz Crne Gore da oslužimo svetu liturgiju u Vraki u drevnom gradu Skadru. Kada dođemo ovde osećamo ljubav ovoga naroda, osećamo kroz šta je sve prošao. Osećamo njegovu rados,t zato dolazeći iz Crne gore donosimo svoje srce i dušu i donosimo blagoslove našeg mitropolita, gospodina Joanikija - rekao je sveštenik Predrag Šćepanović.