13.01.2023.

11:29

Foto: Printscreen/TV Pink

Vesti

DOBRO JE DA JE SVIMA JASNO DA ZSO MORA DA BUDE FORMIRANA! Vučić o sastanku sa Šoleom: Svi oni na kraju krajeva znaju, da je sve bilo izazvano jednostranim potezima Prištine

Predsednik Vučić je istakao da su imali otvoren i iskren razgovor, kao i da su bile četiri ključne teme.

- Imali smo otvoren iskren i sadržajan razgovor. Četiri ključne teme, jedna je Kosovo i Metohija, drugo je naši bileateralni odnosi, treće naravno situacija u regionu i četvrto Rusija, Ukrajina i geopolitički sukob. Ono što je za nas važno jeste da smo osim KiM razgovarali i o nemačko-franskuskom planu koji podržavaju SAD. Govorili smo i o ZSO. Očekujemo i zahvalio sam se što je američka delegacija zahtevala primenu Briselskog sporazuma, što je za nas važno. 20. januara nas očekuje veliki sastanak, pre toga ću otići do Dalasa.

- Kada insistirate da nešto bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a zašto smo onda razgovarali. Ne znam kako misle da izvedu. Videćemo kako će to da teče. Dobro je da je sasvim jasno da ZSO mora da bude formirana.

- Koje su crvene linije? Bilo kakav oblik formalnog i neformalnog priznanja ili ustapanja tzv. Kosovu mesta u UN je naša crvena linija, a to je deo plana. To su stvari o kojima ne možemo ni da razgovaramo. Da li će Amerika promeniti svoj odnos prema Kosovu (i Metohiji), neće. On (Šole) je juče pokazao poštovanje prema Srbiji. Ono što je dobra stvar, je da oni žele da čuju ono šta su očekivanja Srbije i Srba. Svi oni na kraju krajeva znaju, da je sve bilo izazvano jednostranim potezima Prištine - kazao je Vučić.