18.01.2023.

16:35

Foto: printscreen

Vesti

PRITISAK, PRITISAK, PRITISAK... ČEKA NAS NAJTEŽA GODINA... Vučić iz Davosa: Imali smo dobre ekonomske susrete, ali što se tiče politike, zanimaju ih samo dva pitanja!

- Imali smo mnogo važne razgovore o ekonomskim pitanjima, zatim političke, ali kada su u pitanju političke teme, ovde se najviše govori o Ukrajini. Takođe, ovde je glavna tema trenutno Bajdenov akt čiji je cilj da se smanji inflacija. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se uloži u čipove i savremene tehnologije. To je investicija od 430 milijardi evra, kako bi Amerika osigurala svoju dominaciju, a Evropa je time zatečena. Kancelar Šolc i Ursula fon der Lajen, kao i Pedro Sančez i ostali predlažu da se ide na smanjenje blokade državne pomoći kompanijama, sećate se kada mi nismo mogli da pomognemo Er Srbiji. Sada će najjači da opstanu, a kako će ostali videćemo. Što se politike naše zemlje tiče i razgovora koje sam vodio, sve što ih zanima su sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo, čeka nas najteža godina u istoriji možda. Pitanje je da li ćemo da izaberemo politiku podsticanja rasta ili duga... Imam sastanak u petak sa Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom pa ću tokom vikenda da vidim da razgovaramo, a najkasnije u ponedeljak izaći ću sa predlogom šta je to što mi možemo i mislimo da treba da se uradi. Srbiju čeka veoma težak razgovor sa najmoćnijim silama sveta. Da dobijemo pomoć od negde, nemamo, a mi jedini štitimo međunarodno pravo koje svi oni krše, ali šta da radite. Od Prištine i partnera možemo da očekujemo samo pritisak, pritisak, pritisak... Samo to, sila Boga ne moli, imaju ljude u Srbiji koje će da podrže njih, oni guraju priču da je nezavisno Kosovo najbolja opcija i to je to. Oni stvaraju priču da su Srbi pretili ratom i da su zato izašli na barikade. Bezobrazno i bezobzirno - rekao je Vučić.

O litijumu

- Ovde sam imao sastanke sa velikim kompanijama koje pričaju i o proizvodnji baterija i naravno spominje se litijum, ja se nasmejem, pomislim kako me u domaćim medijima razapinju zbog litijuma, kažu Vučić je promenio mišljenje, ne, ja to od početka govorim. Projekat litijuma je dobar za nas, a oni bi me obesili.

O pritiscima sa zapada

- Nije Vučiću omča oko vrata kada nas ucenjuju, to je našoj zemlji omča oko vrata. Meni ne mogu da nađu ništa, nikakve račune u inostranstvu, ništa, mogu samo da me smene.

O rezoluciji Evropskog parlamenta

- Nema većih secesionista nego predstavnika EU, a onda oni nama predlažu neki akt. Da vam pročitam šta piše u tom aktu, nema gorih secesionista. Oni smatraju da je Kosovo nezavisno i da Beograd preduzima jednostrane nasilne poteze. Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori. Posao EU je da traži usaglašavanje, ali je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

O pisanjima tajkunskih, bosanskih i hrvatskih medija

- Mediji u Sarajevu su bili još gori, napisali "Vučić kao mladi radikal došao do Sarajeva pa ništa nije znao, vratili ga na Pale". Ja imao neki džemper obični, bio normalno obučen, ni puške, nit ičega, ali oni ne žele da slušaju, već polaze od istine koja njima ne odgovara. Pa ja tada 1992. godine nisam bio ni član SRS, niti bilo koje druge partije, ali baš ih briga, pišu ono što njima treba. Šta će ovi jadni tajkunski mediji, ne postoji nijedna druga vest koju bi mogli da prodaju, samo kada mene stave na naslovnu stranu, onda prodaju nekako 400.000 primeraka. Oni pišu "Vučić na velika vrata vraća litijum", kakva velika vrata, pričam o tome svaki dan mesecima. Ne mogu da pobede neradnici i oni koji neće da se bore i zato pozivam ljude u Srbiji da radimo i da se borimo za napredak zemlje. Nisam se uznemirio zbog svih njihovih laži. Očigledno sam svima smetnja jer mene vide kao simbola napretka Srbije i zato im smetam. Čestitam ljudima koji su radili film "Oluja" i žao mi je što sinoć nisam bio na premijeri. 

O zastavi "Velike Albanije" preko puta njegovog hotela u Davosu

- Bilo mi je smešno kada sam video onu smešnu zastavu "Velike Albanije". Zamislite da se negde pojavila karta "Velike Srbije"?! Njima je smetao voz koji je samo imao simbole naše zemlje. Skinuli su posle to, ali ja ne mislim da je to bio akt samo dve ili tri osobe, ali dobro, šta da radite. Tvrd je orah voćka čudnovata...