21.01.2023.

16:59

Foto: nebojša bakarec

Vesti

Nebojša Bakarec: Afera „Kurti – Golob – Berišaj“! (Dosije: Međunarodna korupcija i pranje novca - 100 miliona evra)

Sažetak najvažnijih činjenica i pitanja:

1.      Glavni akteri afere su: Aljbin Kurti- predsednik vlade lažne države Kosovo; Martin Berišaj – ambasador Kosova u Republici Hrvatskoj; Robert Golob- predsednik Vlade Republike Slovenije; Kompanija „GEN-I“ i moguće, jedna moćna evropska velesila.

2.      Početna tačka afere je zapad - EU. Da li je to samo Slovenija, ili se radi i o moćnoj evropskoj državi, to je pravo pitanje?

3.      Tragovi novca vode od najveće, slovenačke monopolističke, državno-privatne, energetske kompanije „GEN-I“, koju je 16 godina vodio sadašnji slovenački premijer Robert Golob (do novembra 2021.). Golob je i suosnivač i suvlasnik kompanije „GEN-I“.

4.      Tragovi novca idu preko Martina Berišaja, ambasadora Kosova u Hrvatskoj, intimusa, ideologa i prijatelja Aljbina Kurtija, predsednika vlade lažne države Kosovo.

5.      Za sada još uvek nije jasno da li se radi o tome da moćna evropska država finansira Kurtija i njegovu partiju, preko posrednika („GEN-I“- Berišaj), ili se radi o čistoj korupciji u trouglu: Golob „GEN-i“ – Berišaj – Kurti (Vetevendosje)? Ili se radi i o jednom i o drugom, istovremeno?

6.      Nesumnjivo su utvrđene čvrste interesne veze između Goloba („GEN-I“), Berišaja i Kurtija.

7.      EU medijski ignoriše i potiskuje aferu, štiteći pre svega Roberta Goloba, a moćna evropska država, štiti i Kurtija.

8.      Postoji osnovana sumnja da su Golob, Berišaj i Kurti, lično stekli ogromnu materijalnu korist.

9.      Postoji osnovana sumnja da se to odnosi i na njihove kompanije, tj. stranke (Golobove „GEN-I“ i „Pokret Sloboda“, Berišajeve „MB Konsalting“ u CG i na KiM, i Kurtijevo „Vetevendosje“).

10.   Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, i njihove stranke, apsolutno štite Martina Berišaja, već 10 meseci.

11.   Slovenačka kompanija „GEN-I“ je tokom 2021. i 2022. postala najjači trgovac električnom energijom na Kosovu. Vrednost ugovora „GEN-I“ sa Kosovskom energetskom korporacijom – KEK. za 2021. je bila 11,8 miliona evra.

12.   Odluku o tome je doneo Aljbin Kurti.

13.   Glavni posrednik između slovenačkog „GEN-I“ i Kurtija, je osoba od najvećeg Kurtijevog poverenja - Martin Berišaj (živi u Sloveniji preko 40 godina).

14.   Kurti je Berišaju u znak zahvalnosti, ekspresno dodelio državljanstvo Kosova, da bi ga potom još eksperesnije 2021. imenovao za ambasadora Kosova u Hrvatskoj.

15.   Ambasador, prof.dr. Berišaj je vlasnik ili suvlasnik niza kompanija na Kosovu („MB Konsalting“,„Miloja L.L.C“. i „Zaslon Kosova D.L.C“), u Crnoj Gori („MB Konsalting“) i u Albaniji („Nacional SH.A.). Moguće je da Berišaj ima još kompanija.

16.   Berišajeva kompanija „MB Konsalting“ CG, je od Golobove slovenačke kompanije „GEN-I“ dobila oko 600.000 evra, navodno za konsultantske usluge. Berišaj je tokom 2019. i 2020. podigao tih 600.000 evra u gotovini u Crnoj Gori. Slovenački i kosovski mediji tvrde (2022. godina) da je Berišaj taj novac odneo i predao Robertu Golobu.

17.   U aprilu 2022. kada su kandidati za premijera Slovenije polagali račune o svojim finansijama, Golob je tvrdio da nema račun u inostranstvu. Utvrđeno je da ima račun u Rumuniji u „Rajfajzen banci“. Potom je Golob tvrdio da to nije njegov račun, već da je ta banka učestvovala u krađi njegovog identiteta!?!

Informer

18.   KPK- Komisija za sprečavanje korupcije, je pre izbora u Sloveniji, 2022. vodila preliminarnu istragu protiv Roberta Goloba, zbog toga što nije prijavio svoju imovinu za 2021., kada je bio u predsednik Upravnog odbora „GEN-I“, koja je tada imala status kompanije u većinskom državnom vlasništvu.

19.   Robert Golob, kada je postao premijer Slovenije, odmah je smenio direktora Komisije za sprečavanje korupcije, koja ga je istraživala u periodu pre izbora!

20.   Tatjana Bobnar, ministarka unutrašnjih poslova u vladi Roberta Goloba, podnela je ostavku 7.12.2022. zbog političkih pritisaka na policiju, iz Vlade.

21.   Slovenački i kosovski mediji tvrde da je slovenačka kompanija „GEN-I“ od 2015. do 2021. „oprala“ skoro 100 miliona evra, preko tri svoje tri filijale- Albanija, BiH, i Srbija.

22.   Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije podnela je 17.8.2022. krivičnu prijavu protiv Martina Berišaja. Kurtijev ambasador Berišaj je na Kosovu pod istragom za tri krivična dela: pranje novca, utaja poreza i prikrivanje imovine.

23.   Kosovski mediji su utvrdili i objavili dokaze, 11.1.2023. godine, da je od januara 2019. do novembra 2022. na računima Berišajeve firme „MB Konsalting“ u Crnoj Gori i na ličnim računima Berišaja, evidentirano 2.837.921,8 evra prihoda. Sa tih računa je u tom periodu podignuto 2.787.298 evra, na osnovu podataka Finansijsko-obaveštajne jedinice države Crne Gore.

24.   Kosovski mediji su utvrdili i objavili dokaze, 13.1.2023. godine, da je Martin Berišaj, suvlasnik 10% kompanije „Nacional SH.A.“ koja organizuje lutriju i kockanje u Albaniji, i ima desetine miliona evra prihoda. Berišaj to nije prijavio kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe, nadležno tužilaštvo Albanije vodi niz postupaka protiv suvlasnika ove kompanije zbog krivičnih dela neplaćanja poreza, prikrivanja prihoda i organizovanja neovlašćenih i nelicenciranih lutrija. Organi Albanije su utvrdili da je nelegalnim transakcijama utajeno oko 5,6 miliona evra.

25.   Kosovski mediji su utvrdili i dokazali 18.1.2023. godine, da ukupan iznos sredstava dobijenih od slovenačke kompanije „GEN-I“, i podignutih sa Berišajevih računa iz banaka na Kosovu i u Crnoj Gori, iznosi preko 4 miliona evra.

26.   Kosovski i albanski mediji su utvrdili i objavili dokaze 18.1.2023. godine, da je ambasador Martin Berišaj  lažno svedočio pod zakletvom pred parlamentarnom komisijom Skupštine Kosova, koja istražuje njegov slučaj.

27.   Kosovski i slovenački mediji tvrde da je Berišaj milione evra koje je dobio od slovenačke kompanije „GEN-I“, dao za finansiranje kampanje Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje i Gukso liste (stranka Vjose Osmani i Donike Gervale).

Informer

O AFERI!

Već deset meseci je u medijima Kosova, Slovenije, Srbije i minimalno u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, prisutna ogromna korupcijska afera, teška, verovatno, oko 100 miliona evra. Afera se tokom 2022. nije sagledavala kao evropska mega afera, zbog toga što su delovi slagalice o razmerama ove afere, obelodanjeni tek krajem 2022. i početkom 2023. u pojedinim slovenačkim i kosovskim medijima. Iz afere se vidi da su finalna destinacija miliona evra - Kurtijeva stranka „Vetevendosje“, sam Kurti, a verovatno i duboka država na KiM. Sva finansijska forenzika ukazuje na to da tragovi novca idu od najveće slovenačke, monopolističke, državno-privatne, energetske kompanije „GEN-I“, koju je 16 godina vodio sadašnji slovenački premijer dr. Robert Golob (do 2021.), preko posredničkih paravan kompanija prof.dr. Martina Berišaja, pa do Kurtijeve partije i samog Kurtija. Sumnja se da su Vetevendosju i Kurtiju, što na tajne račune, što u gotovini, prebačene desetine miliona evra za dve izborne kampanje, i za trenutne potrebe crnih fondova Kurtija i njegove partije. Slovenija i kompanija „GEN-I“, su verovatno, samo pogodni posrednici (kao i Berišaj), za protok desetina miliona evra od jedne moćne zapadnoevropske države ka Kosovu, tj. Kurtiju. Nije teško pogoditi u čiju interesnu sferu spada Slovenija. Moć ove evropske države je tolika da EU, za sada, ne preduzima ni jedan korak povodom ove afere. Afera je evropskih razmera, zbog toga što kompanija „GEN-I“ ima podružnice u 15 država Evrope (plus tzv. Kosovo), od čega su 8 država članice EU. Iz očiglednog razloga (premijer Golob i uticaj moćne države evrope) ni nadležni organi Slovenije ne preduzimaju ništa već 10 meseci. Ova afera je pokazala da je Aljbin Kurti korumpiran do srži. Osim što već dve godine nanosi ogromnu štetu odnosima Srba i Albanaca, i regionu, što predstavlja generator nestabilnosti na Balkanu, i nasilja prema Srbima, pokazalo se da je Kurti apsolutno umešan u jednu od najvećih korupcionaških afera, i da je verovatno, lično primio stotine hiljada evra, ili čak milione evra, koje je prenosio ambasador Martin Berišaj!

Informer

Nisam pobornik teorija zavere, i to kažem povodom sopstvene pretpostavke da iza svega stoje finansije (desetine miliona evra) jedne moćne zapadnoevropske države koja je, moguće je, odlučila da svojim sredstvima, preko posretnika („GEN-I“, Berišaj) finansira Kurtija i njegovu stranku. To je samo jedna mogućnost. Druga mogućnost je da se radi o tome da su i slovenačka kompanija „GEN-I“, kao jedan od uvoznika i izvoznika struje na Kosovu, i Kurtijeva vlast, i Martin Berišaj, videli u svemu sjajnu priliku da svi zarade. Ko trguje kosovskom strujom, to određuju Kurti i njegovi kontrolori. Kompanija „GEN-I“ već godinama posluje na Kosovu. Moguće je da se radi o klasičnoj korupciji, gde Kurtijeva vlast obezbeđuje nisku cenu u korist kompanije „GEN-I“, koja onda masno zaradi preprodajući struju. Moguće je da dogovor bio da se 20 posto profita vrati Kurtiju i njegovoj stranci, i da se nešto novca u gotovini vrati lično Robertu Golobu? Moguće je da je velika evropska sila bila samo garant i nadzornik celog posla? Moguća je i treća varijanta, a to je kombinacija dve prvonavedene mogućnosti. Šta god da je u pitanju, ishod ove afere bi morao biti pad Kurtijeve vlade, pad predsednice tzv. Kosova, i pad vlade Roberta Goloba. Afera još uvek nije dosegla svoj vrhunac, afera se razvija, i nisu otkrivene i obelodanjene mnoge bitne činjenice.

Kosovski mediji se trude da manipulišu i iznose neistinu o jednom aspektu ove afere, tako što obmanjuju javnost da je „GEN-I“ srpska kompanija, i da je u aferu umešana Srbija. Država Srbija nije ni na jedan način umešana u ovu aferu, niti je bilo koji Srbin umešan u nju. Suština obmane kosovskih medija je puka činjenica da slovenačka kompanija „GEN-I“ ima podružnicu u Srbiji, što je potpuno irelevantno. Slovenačka kompanija „GEN-I“ ima podružnice u 15 država i kancelarije u 3 države ili entiteta. Podružnice su u sledećim državama: Austrija, Italija, Grčka, Hrvatska, Bugarska, Turska, Ukrajina, Albanija, BiH, Severna Makedonija, Gruzija i Srbija. Kompanija ima i kancelarije u Rumuniji, Češkoj i na tzv. Kosovu.

Jedna od glavnih činjenica koju su objavili albanski istraživački mediji -„Reporteri“ (26.4.2022.) i „Insajderi“ (18.10.2022.) tiče se visokoprofitabilne trgovine električnom energijom na KiM. Ova dva medija su objavili podatke da je slovenačka kompanija „GEN-I“ potpisala tokom 2021. i 2022. godine, milionske ugovore sa Kosovskom energetskom korporacijom – KEK. Vrednost ugovora za 2021. je bila  11,8 miliona evra. Takođe smo saznali iz ovih medija, da je Distribucija u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) potpisala 108 ugovora sa sedam različitih kompanija za uvoz električne energije za decembar 2021. i januar 2022. Budžet Kosova je to koštalo 16,5 miliona evra. Najveću korist imala je slovenačka kompanija „GEN-I“. Kompanija „GEN-I“ je dobila najveći broj ugovora na ovoj aukciji KEK-a, njih čak 30, ukupne vrednosti 4.237.000 evra. Ove dve godine su u žiži zbog toga što je to period vlasti Aljbina Kurtija.

Informer

Indikativno je da u ovih 10 meseci o aferi pišu uglavnom i samo opozicioni mediji iz Slovenije, i sa Kosova. Deo provladinih medija u Srbiji je o ovoj aferi počeo da izveštava tek u ovoj godini. U Srbiji su o ovoj aferi pisali pre svega portal, „Kosovo onlajn“, i listovi „Informer“, „Kurir“, „Alo“ i „Srpski telegraf“. Afera nije još uvek eksplodirala, zbog toga što se tema metodično potiskuje, i prikriva u zapadnim medijima, i u većini medija balkanskog regiona. To otkriva tragove i zaštitnike aktera ove megaafere. O aferi uglavnom ne pišu, a morali bi da izveštavaju o tome, zbog toga što ih se to tiče – mediji u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i EU. Veoma malo medija iz Hrvatske, Crne Gore i Albanije izveštava o ovoj aferi. O aferi ne izveštavaju ni moćni opozicioni mediji u Srbiji, iz „Junajted grupe“, niti srpski javni servisi, ili mejnstrim mediji. O aferi najviše izveštavaju opozicioni albanski mediji sa Kosova, i srpski portal sa KiM, „Kosovo onlajn“, koji prenosi mnoštvo tekstova iz kosovskih medija i slovenački mediji. Indikativno je da svojevrsni pandan portalu „Kosovo onlajn“, portal „Kossev“ koji je takođe sa KiM, gromoglasno ćuti o ovoj aferi. Inače „Kossev“ nije deo „Junajted grupe“ ali potpuno prati njihovu uređivačku politiku.

Kada se dokazuje korupcija, dokazuje se povezanost aktera, njihov zajednički interes, moć, instrumenti i sposobnost da izvrše delo. Akteri ove afere (Kurti, Berišaj i Golob) su potpuno povezani. Sva trojica imaju zajednički interes, moć, instrumente i sposobnost da izvrše delo. Kurti (48) je premijer tzv. Kosova, ima potpunu moć. On odlučuje ko će dobijati najunosnije poslove. Berišaj (63) je Kurtijev prijatelj, istomišljenik, i ideolog. Živi u Sloveniji preko 40 godina, zna slovenački. Ambasador je, što znači da kao diplomata, može npr. da neometano švercuje velike količine gotovine, npr. putem diplomatske pošte. Golob (56) je premijer Slovenije. Slovenija decenijama podržava nezavisnost Kosova. Golob ima veliku moć, ali je najvažnije to što je do novembra 2021. bio glavni čovek (predsednik UO) moćne energetske kompanije „GEN-I“, koja dugo posluje i na Kosovu. Baš tokom dve Kurtijeve godine vlasti, 2021. i 2022., Golobova kompanija je postala najjači energetski igrač na Kosovu i dobila je najunosnije poslove. Golob, već decenijama poznaje Berišaja. Takođe, i Golob i Kurti su i ideološki bliski. Predvode dve relativno nove stranke, koje naglašavaju svoju navodnu modernost, obe su levičarsko-liberalne. Kao što ćemo videti, sva trojica aktera su, sumnja se, ostvarila veliku materijalnu korist od saradnje. Aktere ove afere vezuju zajednički materijalni interesi!

Da bi razumeli ovu komplikovanu mega aferu, upoznaću vas sa glavnim akterima. Glavni akteri su: Aljbin Kurti- predsednik vlade lažne države Kosovo; Martin Berišaj – ambasador Kosova u Republici Hrvatskoj; Robert Golob- predsednik Vlade Republike Slovenije; Kompanija „GEN-I“ i moguće, jedna moćna evropska velesila.

Informer

Ko je Albin Kurti?

Albin Kurti je rođen 1975. u Prištini. U biografijama stoji da je inženjer računarstva i telekomunikacija. Do 2000. godine bio je prevodilac i sekretar Adema Demaćija, portparola terorističke organizacije OVK. Kurti je uhapšen od strane srpske policije u aprilu 1999. godine. Okružni sud u Nišu osudio je u martu 2000., Kurtija na 15 godina zatvora zbog krivičnih dela ugrožavanja teritorijalne celovitosti SRJ i udruživanja radi neprijateljskih delatnosti u vezi sa krivičnim delom terorizma. Okružni sud u Prištini je u junu 2010. osudio Albina Kurtija na devet meseci zatvora, zbog opstrukcije i sprečavanja službenih lica u vršenju dužnosti. Kurti je drugi put je pravosnažno osuđen, na KiM, 2018. godine, na kaznu zatvora zbog opstrukcije rada parlamenta, bacanja suzavca i ometanja policije u obavljanju službene dužnosti. Prištinski mediji su 6.6.2019. godine izvestili da su Kurti i njegova supruga potrošili 400.000 evra na kupovinu stana u Norveškoj. Kako je Kurti tada bio poslanik, bio je obavezan je da podnosi godišnje izveštaje o imovini. Kurtijeva prijava imovine za 2019. otkrila je da je bračni par Kurti potrošio 400.000 evra na kupovinu stana u Norveškoj (Oslo). Nikada nisu objasnili poreklo novca za kupovinu ovog stana. Da li deo novca za kupovinu Kurtijevog stana u Oslu, potiče od „donacije“ Martina Berišaja i slovenačke kompanije „GEN-I“? Kurti je posle izbora 2019. godine, 3.2.2020., prvi put izabran za predsednika vlade lažne države Kosovo i tu funkciju je obavljao do 3.6.2020. Sa funkcije su ga uklonile SAD. Kurti je posle izbora 2021. drugi put izabran za za predsednika vlade lažne države Kosovo.

Informer

Ko je Martin Berišaj?

Martin Berišaj je rođen u Tuzima u Crnoj Gori (SFRJ), verovatno 1959., 1960. ili 1961. (na internetu ne postoji podatak kada je rođen). Diplomirao je 1984. na Fakultetu društvenih nauka, u Ljubljani. Svoj diplomski rad „Međunarodni značaj Prizrenske lige“, kasnije je objavio kao knjigu. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu umetnosti u Ljubljani. Martin Berišaj u Sloveniji živi od 1980. godine. Berišaj je prijatelj Roberta Goloba, više od dve decenije. Navodi se da je prof. dr. Martin Berišaj redovni profesor Univerziteta u Prištini i Ljubljani i direktor „naučno istraživačkog“ instituta „Albanika“ u Ljubljani. Berišaj odavno patološki mrzi Srbiju, a u poslednjih deset godina i predsednika Vučića. U intervjuu za „Patriju“ 6.3.2018., Berišaj kaže: „Vučić još uvijek zamera Miloševiću što nije uspio stvoriti Veliku Srbiju“. Berišaj je veliki zagovornik „Prizrenske lige“ i „Velike Albanije“. Kako se ime Martina Berišaja na sajtu pokreta „Samoopredeljenje“, donedavno nalazilo odmah ispod imena predsednika te stranke, Aljbina Kurtija, očigledno je da je on bio član rukovodstva te stranke, i osoba od najvećeg poverenja Aljbina Kurtija. Martin Berišaj je imenovan 2021. za ambasadora Kosova u Hrvatskoj, samo četiri meseca posle dobijanja kosovskog državljanstva, pored crnogorskog kojeg ima. Pretpostavlja se da Berišaj ima i slovenačko državljanstvo? Ambasadorski mandat mu teče od 21.12.2021., kada je predao akreditive predsedniku Hrvatske. Berišaj je vlasnik ili suvlasnik nekoliko kompanija na Kosovu („MB Konsalting“,„Miloja L.L.C“. i „Zaslon Kosova D.L.C“), u Crnoj Gori („MB Konsalting“) i u Albaniji („Nacional SH.A.). Moguće je da Berišaj ima još kompanija.

Informer

Ko je Robert Golob?

Robert Golob (56) je premijer Republike Slovenije od 1.6.2022. Biznismen je i političar. Predsednik je relativno nove stranke „Pokret Sloboda“(„Gibanje Svoboda“) (levo liberalno ekološka stranka). Golob je doktorirao elektrotehniku na Univerzitetu u Ljubljani 1994. On je 2004. bio suosnivač kompanije za trgovinu energijom „GEN-I“ koja je pod delimičnom kontrolom države (50:50). Predsednik Upravnog odbora te kompanije je bio do 2021., punih 16 godina. Kao suosnivač, i suvlasnik kompanije Golob se može smatrati tajkunom. Procenjuje se da je „težak“ oko 100 miliona evra. Od maja 1999. do juna 2000. Golob je bio državni sekretar u Ministarstvu ekonomije u vladi Janeza Drnovšeka iz LDP. Golob se 2011. godine pridružio stranci „Pozitivna Slovenija“ koju je osnovao sadašnji gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković. Potom je preletač Golob, u aprilu 2014. godine, postao potpredsednik stranke SAB - Alenke Bratušek, koja je nastala otcepljenjem od „Pozitivne Slovenije“. Kada je SAB propala na izborima 2014. godine, Golob se pasivizirao. Kada mu je 2021. prestao mandat predsednika kompanije „GEN-I“, Golob je odlučio da se ponovo aktivno uključi u politiku. Ponovo je preleteo. U januaru 2022. godine postao je član, a potom i predsednik vanparlamentarne stranke zelenih „Z.Dej“, koju je preimenovao u „Pokret Sloboda“. Golob je stari prijatelj Martina Berišaja.

Informer

Kompanija „GEN-I“ – GENIjalni kriminalci?

Kompanija je osnovana u Sloveniji 2004. Sadašnji premijer Slovenije, Robert Golob je suosnivač kompanije „GEN-I“. Kompanija se bavi trgovinom energijom i drugim poslovima u energetskom sektoru. „GEN-I“ je pod delimičnom kontrolom države Slovenije. Vlasništvo nad „GEN-I“ d.o.o.  je podeljeno između dva deoničara u razmeri 50:50%. Ti deoničari su: državna „GEN energija“ d.o.o. i „GEN-EL naložbe“ d.o.o, kako stoji na sajtu „GEN-I“. Robert Golob je bio predsednik Upravnog odbora kompanije „GEN-I“ do 17.11.2021. Sedište kompanije je u Krškom. Sama kompanija se na svom sajtu hvali da posluje u više od 20 zemalja Evrope, i da ima podružnice u 15 država i kancelarije u 3 države ili entiteta. Podružnice su u sledećim državama: Austrija, Italija, Grčka, Hrvatska, Bugarska, Turska, Ukrajina, Albanija, BiH, Severna Makedonija, Gruzija i Srbija. Kompanija ima i kancelarije-predstavništva u Rumuniji, Češkoj i na tzv. Kosovu.

TOK AFERE – ČINJENICE!

Reakcije na aferu u Sloveniji!

Afera otvorena još 21.4.2022. kada su pojedini slovenački mediji („Siol.net“, „Planet TV“, „NOVA24 TV“ i „Prava“) i albanski opozicioni mediji na KiM, počeli da objavljuju činjenice o mahinacijama Martina Berišaja, ambasadora tzv. Kosova u Hrvatskoj. Tri dana pre opštih izbora u Sloveniji, slovenački mediji otkrili su veliki finansijski skandal u koji su umešani Robert Golob, tada samo samo predsednički kandidat i predsednik stranke „Pokret Sloboda“, zatim Martin Berišaj, ambasador tzv. Kosova u Hrvatskoj, i na kraju Aljbin Kurti i njegova partija „Vetevendosje“. Slovenački mediji su otkrili da je Berišaj, preko svoje kompanije „MB Konsalting“, registrovane u Crnoj Gori, prebacio oko 600.000 evra u gotovini, iz njegove firme u Crnoj Gori, u Sloveniju. Slovenački mediji tvrde da je Berišaj ovih 600.000 dao Golobu, a da je Golob ovaj novac uložio u jedan od italijanskih fondova koji korisnicima garantuju anonimnost. Tih 600.000 evra Berišaj je dobio baš od Golobove kompanije „GEN-I“, navodno za konsultantske usluge. Izgleda da je Golobu iz nekog razloga bila potrebna veća količina gotovine, kojoj nije moguće ući u trag?

Za potrebe predstojeće izborne kampanje, Robert Golob je u decembru 2021. tražio od FURS-a (Finančne uprave Republike Slovenije) izvod o plaćenom porezu i potvrdu da nema račun u inostranstvu. Iz FURS-a su ga obavestili da postoji račun na ime Robert Golob u „Rajfajzen banci“ u Rumuniji, koji je otvoren 2017. godine. Prema informacijama „Siol.net“-a, „GEN-I“ i Golob su u aprilu 2022. godine, i dalje imali otvoren tekući račun (iako su navodno zatvorili filijalu u Rumuniji), a ovlašćeno lice je bio upravo Robert Golob, koji je do 2021. godine, bio predsednik UO „GEN-I“. Zbog čega je Golob negirao da postoji račun u Rumuniji, nije baš najjasnije? Podružnica kao zvanično pravno lice, jeste ugašena u Rumuniji, ali je „GEN-I“ nastavio da posluje u Rumuniji, tako što je „podružnicu“ (subsidiari) sveo na „predstavništvo-kancelariju“ (representative office) koja ima značajno manje nadležnosti i ovlašćenja. Goloba je teretio njegov neobjašnjivi račun u Rumuniji. Golob je javno, u medijima tvrdio da račun nije njegov, već da mu je ukraden identitet. Golob je optužio „Rajfajzen banku“ da je učestvovala u otvaranju ovog navodno lažnog računa. Novinar Boris Tomašič je o ovom slučaju, u emisiji „Ko te laže“ rekao da kada se ukrade identitet, da se obično ukrade i novac, dok je u ovom slučaju Golobu uplaćen novac. U vezi ovog slučaja reagovala je austrijska banka „Rajfajzen“ u kojoj se nalazio Golobov račun u Rumuniji. Iz „Rajfajzen banke“ su saopštili da istražuju celu stvar, ali su jasno istakli da se otvaranje računa kod njih vrši isključivo u prisustvu lica koje otvara račun, i apsolutno uz odgovarajuću identifikaciju tog lica. Istog dana „Siol.net“ i „PlanetTV“ su objavili tekst i video prilog, pod naslovom „Golob tvrdi da mu je ukraden identitet“. U tom tekstu i video prilogu, „Siol.net“ i „Planet TV“, opširno i uverljivo dokazuju da su Golobove tvrdnje neistinite. Kako je „Siol.net“-u objasnila šef komunikacija „Rajfajzen banke“ Ingrid Dic, zaposleni se redovno obučavaju za prepoznavanje falsifikovanih prijava i dokumenata. „Kada je reč o otvaranju računa za pravna lica, u skladu sa zakonom, „Rajfajzen“ traži, između ostalog, podatke o nameravanom poslovanju, nameni računa, akcionarima i ovlašćenim zastupnicima, a za sve to pravna lica moraju da prilože dokaz u vidu službenih dokumenata. U zavisnosti od namene naloga, obično zahtevamo i autentičnu lokalnu vezu vlasnika računa“, rekla je Ingrid Dic. Slovenačka policija je saopštila, tim povodom, da Robert Golob nije prijavio navodnu krađu identiteta: „Možemo samo da potvrdimo da policija, prema do sada proverenim podacima, nije primila prijavu, niti vodi pretkrivični postupak, u vezi krađe identiteta Roberta Goloba“.

Informer

Portal „Slovenske tiskovne agencije“ (STA) je 24.1.2022. objavio tekst pod nazivom „„Gen-I“ napravio rekord prošle godine, Golob bez saglasnosti za vođenje „Gen-I““, iz koga saznajemo da je kompanija „GEN-I“ 2021. godine ostvarila 3,4 milijarde evra prihoda i 71 milion evra dobiti. Predsednik Upravnog odbora „GEN-I“ je bio Golob do 17.11.2021. kada je, kaže „STA“ ostao bez saglasnosti za novi mandat. Interesantno je da je baš Golob tada saopštio da je „GEN-I“ otvorio filijalu u Severnoj Americi (koje nema na sajtu „GEN-I“, niti se nalazi na spisku podružnica ili predstavništava). Golob je tada rekao da ima pravo na bonus za 2021., ali nije precizirao njegov iznos.

Slovenački medij „Siol.net“ je 15.4.2022. objavio tekst pod nazivom „KPK nad Golobom: Nije samo prećutao svoju imovinu pred javnošću“. U tom tekstu tvrde da KPK- Komisija za sprečavanje korupcije, vodi preliminarnu istragu protiv Roberta Goloba, zbog toga što Robert Golob nije prijavio svoju imovinu Komisiji za sprečavanje korupcije (KPK), za 2021. godinu, kada je bio u obavezi da prijavi svoje imovinsko stanje u periodu obavljanja funkcije rukovodećeg lica - predsednika Upravnog odbora „GEN-I“, koja je tada imala status kompanije u većinskom državnom vlasništvu. Podsećam da je Golob, kada je postao premijer, odmah smenio direktora Komisije za sprečavanje korupcije!

Slovenački medij „Siol.net“ je 16.4.2022. objavio tekst „Šta Robert Golob krije od nas“. U tom tekstu se razotkrivaju sakriveni prihodi kompanije „GEN-I“ i Roberta Goloba. „Siol.net“ tvrdi da podaci o plati Roberta Goloba, u vreme dok je bio na čelu „GEN-I“ pokazuju da je ona za polovinu premašivala maksimalnu sumu koju je zakon predviđao kao maksimalnu dozvoljenu isplatu za direktore preduzeća sa pretežno državnim vlasništvom. Donet je poseban zakon koji je ograničio maksimalne plate i bonuse za direktore preduzeća koja su pretežno u državnom vlasništvu. „Siol“ kaže da „GEN-I“ ima monopol na prodaju struje iz jedine slovenačke državne nuklearne elektrane poslednjih godina. „Siol“ tvrdi da je Golob 2017. zaradio „samo“ 177.457 evra. Posle 2017. godine, za vreme vlade Mira Cerara, u „GEN-I“ su udvostručili isplate. Golob je u 2018. zaradio čak 489.623 evra bruto, tvrdi „Siol“. Golob je 2020. zaradio 214.034 evra, neto, takođe tvrdi „Siol“.

„Siol.net“,„NOVA24 TV“ i „Planet TV“ javili su da je iz Crne Gore u Sloveniju prebačeno 600.000 evra gotovine, a da je nosač novca, bio lično ambasador Martin Berišaj. Slovenačka televizija je pokazala dokaze da je na račun Berišajevog „MB Konsalting“, registrovanog u Crnoj Gori, od strane srpske podružnice, slovenačke (Golobove) kompanije „GEN-I“ redovno uplaćivano od 5,000 do 54,000 evra, od 11.1.2019. do 8.9.2020. Slovenačka tj. Golobova kompanija je imala ugovor sa Berišajevom firmom „MB Konsalting“ o „konsultantskim uslugama“. Slovenačka „Planet TV“, je dokazala da je vlasnik „MB Konsaltinga“ i jedini zaposleni upravo vlasnik Martin Berišaj.

Veoma je značajna činjenica da je Tatjana Bobnar, ministarka unutrašnjih poslova u vladi Roberta Goloba, podnela ostavku 7.12.2022. Ona je još početkom decembra 2022. medijima prenela da postoji politički pritisak na policiju, pošto nije prošao njen predlog da se za glavnog direktora slovenačke policije imenuje Boštjan Lindav. Tatjana Bobnar je potom, obavestila premijera Goloba da će podneti ostavku posle povratka iz Brisela, gde je bila na sastanku ministara unutrašnjih poslova. Postoje indicije, da je Bobnarova, evropskim nadležnim organima, dostavila informacije o aferi „Golob-Berišaj-Kurti“.

Informer

Izveštaj slovenačkog portala „Prava“!

Afera je počela da se razbuktava kada je slovenački novinar Luka Perš, čiji je portal "Prava" bio među onima koji su prvi pisali o korupcionaškoj aferi prištinskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja, slovenačkog premijera Goloba, i premijera lažne države Kosovo, Aljbina Kurtija, otkrio šire razmere ove afere. Novinar Luka Perš i portal „Prava“ dokazuju da je na onlajn aplikaciji „ERAR“ otkriveno je da je slovenački „GEN-I“ od avgusta do decembra 2019. preko svoje podružnice u Beogradu u nekoliko transfera podigao više od četiri miliona evra. Perš navodi da je nekoliko stranih medija prenelo informaciju da je novac iz „GEN-I“ ušao u predizbornu kampanju Aljbina Kurtija. Perš kaže da su prvi sve preneli kosovski mediji. „Lično mi je veoma sumnjivo zašto je GEN-I u dve bankarske operacije preneo više od 10 miliona evra sa nekoliko transfera u podružnicu u Tirani 2021. godine“ - kaže Perš. Kako kaže Perš, „zajednički činilac u celoj priči“ jeste i bivši član osoblja američkog predsednika Baraka Obame Arunu Čodijariju. „On je pomogao kampanju Aljbina Kurtija 2021. i referendumsku kampanju u Sloveniji o Zakonu o vodama. Glavni inicijator tog referenduma bila je nevladina organizacija „8. mart“. Lider NVO „8. mart“ je stipendistkinja Fondacije Barak Obama, Nika Kovač. Ona je među prvima bila i u zvaničnoj poseti aktuelnom premijeru Slovenije Robertu Golobu. Možda ćete se zapitati zašto je „GEN-I“ u Tirani bila potrebna tolika suma novca i zašto su je potrošili. U Bosni i Hercegovini slovenačka kompanija GEN-I prenela je sredstva podružnici u Sarajevu od 2015. do 2020. više od 60 miliona evra“, kaže Perš. Prema rečima Luke Perša, u jednoj od evropskih zemalja napisana je optužnica na 250 strana. „Moji strani obaveštajni izvori su mi rekli da je u jednoj od evropskih zemalja podneta krivična prijava napisana na 250 stranica protiv balkanskog elektrokartela. „GEN-I“ je u njemu izložen na više od dvadeset stranica. Tu su sve transakcije između balkanskih elektro igrača u poslednjih 20 godina. Procenjuje se da je pet milijardi evra nestalo na Balkanu u poslovima sa strujom. Želim da verujem da podaci nisu tačni. U suprotnom, doživećemo jedan od najgorih finansijskih skandala na Balkanu“, smatra Perš. Sve ovo potvrđuje i jedan od najboljih slovenačkih istraživačkih novinara, Bojan Požar, koji je napisao da je deo novca iz „GEN-I“ otišao na Kosovo, za Kurtija. Novinar Požar sada tvrdi da bi aktuelnom slovenačkom premijeru Golobu bilo veoma teško da zaustavi istragu, čak i ako smeni polovinu policije.

Luka Perš i portal „Prava“ su 6.1.2023. objavili tekst „Kako su platili Martina Berišaja iz slovenačkog GEN-I! Gde je nestalo skoro 100 miliona evra?!“. U tom tekstu stoji: „Istraživanje finansijskih transfera najvećeg slovenačkog prodavca električne energije „GEN-I“ preko njihovih filijala u Tirani, Sarajevu i Beogradu, je pokazalo da su „GEN-I“, Berišaj i Kurtijeva vlast, nizom akrobatskih računovodstvenih operacija prikrili tragove za oko 100 miliona evra! Radi se o korupciji ogromnih razmera. Nisu još otkriveni mnogi tragovi i činjenice. Izgleda da  se radi o ogromnoj akciji pranja novca? Mediji iz Slovenije, sa Kosova, iz Albanije i Crne Gore su razotkrili deo transakcija „GEN-I“ i Martina Berišaja, preko filijala „GEN-I“ u Sarajevu (BiH), Tirani (Albanija) i Beogradu (Srbija), i preko kompanije „MB Konsalting“ Martina Berišaja, koja je registrovana u Crnoj Gori.

Informer

Čini se da su akteri afere od 2015. do 2021. godine, preneli (oprali?) skoro 100 miliona evra, preko tri svoje tri filijale. Od toga je oko 60 miliona evra, izgleda prebačeno u BiH, filijala Sarajevo. U Albaniji, filijala Tirana, su vrlo verovatno  pokrili gubitak albanske podružnice. Za to su potrošili 14 miliona evra! Konačno dolazimo do „GEN-I“- filijala Beograd. Dokazano je da je vrlo verovatno novac za Martina Berišaja došao direktno od slovenačkog „GEN-I“. Berišaj je tokom 2019. i 2020. godine izvršio nekoliko podizanja gotovine u ukupnom iznosu većem od 600 hiljada evra. Toliko je Berišaj zaradio i u svojoj kompaniji „MB Konsalting“ tokom te dve godine. U 2019. i 2020. godini „GEN-I“ je izvršio nekoliko transfera u iznosu od nekoliko miliona evra, putem „Invoice Financing“, u svoju filijalu u Beogradu. Postavlja se pitanje, da li „GEN-I“ uopšte ima dozvolu slovenačkih i evropskih regulatora za obavljanje ovakvih transakcija, i bankarsko-kreditnih poslova? Ako nemaju te dozvole, onda su sve njihove transakcije nezakonite, i predstavljaju pranje novca.

Informer

Internacionalizacija poslovanja „GEN-I“ preko podružnica, omogućila im je mnogo načina da prikriju, praktično, sve što žele. Mogućnosti manipulacije u ovim poslovima, i uz slabu zakonsku regulativu i kontrolu u državama na Balkanu, su ogromne. Poznavaoci tržišta trgovine električnom energijom, kažu da se većina aktivnosti finansijskih transfera namenjenih privatnim džepovima, uopšte ne odvija u „GEN-I“ ili njegovim podružnicama, već preko uobičajenih (fiktivnih) posrednika. U nastavku ćemo predstaviti finansijske transfere iz slovenačkog GEN-I u podružnice u Beogradu (Srbija), Tirani (Albanija) i Sarajevu (BiH).

Informer

Vreme je da se slovenački regulatori probude iz zimskog sna. Obraćali smo se i Agenciji za tržište hartija od vrednosti i Agenciji za hartije od vrednosti i evropskom regulatoru ESMA sa pitanjima. „GEN-I“ Beograd: Martinu Berišaju transferi iz „GEN-I“ Beograd su stizali direktno iz Slovenije. Pogledajmo samo prihode „MB Konsalting“ za dve godine. Berišaj je od „prodaje proizvoda i usluga“ ostvario 382.547 evra u 2019. U 2020. godini, to je bilo 233.664 evra. To je ukupno  616.211 evra. On je sav prihod za dve godine dobio od transfera „GEN-I“ Slovenija u „GEN-I“ Beograd. Berišaj treba da dokaže koje je usluge pružio „GEN-I“ -ju, i kako je i koliko je novca potrošio, i za koje svrhe. Kosovska parlamentarna komisija već nekoliko meseci pokušava da dođe do istine o tome. „GEN-I“ Tirana: Transakcije „GEN-I“ tokom 2021. godine, pokazuju da su se u „GEN-I“ Slovenija, verovatno postarali da na „legalan“ način nestane 14 miliona evra, da bi najverovatnije pokrili finansijsku rupu „GEN-I“ Tirane. Postoji osnovana sumnja da su se ovim novcem finansirali i kosovski premijer Aljbin Kurti i pomenuta slovenačka aktivistkinja Nika Kovač. Postoji osnovana sumnja da je „GEN-I“ prebacivao novac iz Slovenije, u inostranstvo, za izbornu kampanju aktuelnog premijera Kosova Aljbina Kurtija, i za slovenačke nevladine organizacije koje su radile za Kurtija. „GEN-I“ Sarajevo: Od 16.06.2015. do 31.08.2020. godine, „GEN-I“ je izvršio više od dvadeset transakcija u iznosu od 61.107.810,6 evra“. To je ono što tvrde Luka Perš i portal „Prava“.

Informer

Sabiranjem iznosa transakcija koje su objavili slovenački mediji za podružnice Beograd, Tirana i Sarajevo, utvrdio sam da se radi o sledećim iznosima: „GEN-I“ Beograd – 6,4 miliona evra, „GEN-I“ Tirana – 19,2 miliona evra i „GEN-I“ Sarajevo – 61,1 milion evra. Ukupno transakcija u tri podružnice – 86,7 miliona evra. Nadam se da će nadležni organi utvrditi da li su te transakcije bile legalne ili ne?

Reakcije na aferu Kosovu i Metohiji!

Kurtijev ambasador Martin Berišaj je na Kosovu pod istragom za tri krivična dela: pranje novca, utaja poreza i prikrivanje imovine. Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije podnela je 17.8.2022. krivičnu prijavu protiv ambasadora tzv. Kosova u Hrvatskoj, Martina Berišaja. Krivična prijava je podneta zbog neprijavljivanja imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, konkretno zbog toga što ambasador Berišaj nije prijavio preduzeće registrovano u Crnoj Gori, čiji je vlasnik. U krivičnoj prijavi koju je Agencija za sprečavanje korupcije Kosova podnela protiv Martina Berišaja, navodi se da je po okončanju predistražnih radnji slučaj prosleđen Državnom tužilaštvu na dalje postupanje. U dokumentu stoji: „Agencija za sprečavanje korupcije (AKK) započela je predistražne postupke. Na osnovu stava 4. člana 29. i stava 3. člana 30. Zakona br. 08/L-017 o Agenciji za sprečavanje korupcije, u skladu sa članom 18. (stav 12) Zakona br. 03/L-159 o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i članom 20. Uredbe br. 01/2014 o radu AKK, predmet sa svom pratećom dokumentacijom, je 05.08.2022. godine, uz krivičnu prijavu prosleđen je Državnom tužilaštvu na dalji krivični postupak“. Portparol kosovskog Specijalnog tužilaštva Ekrem Ljutfiu saopštio je 17.8.2022. da je Kancelarija glavnog tužioca prihvatila krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije, protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, koja je upućena Osnovnom tužilaštvu u Prištini. Ugledni kosovski medij, „Koha ditore“ je 19.8.2022. izvestio da je Specijalno tužilaštvo pokrenulo preliminarnu istragu protiv Berišaja zbog pranja novca. Agencija za borbu protiv korupcije Kosova, podnela je 17.8.2022. Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, koja se bavi samo pitanjem prijavljivanja imovine, ali iz različitih izvora „Koha ditore“ je saznala da je pokrenuta još jedna preliminarna istraga u vezi sa ovim slučajem od strane ove iste institucije.

Premijer lažne države Kosovo, Aljbin Kurti, i predsednica lažne države Kosovo, Vjosa Osmani, i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, su potpuno podržali Martina Berišaja, i rekli da veruju da je nevin. Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu reagovao je 10.1.2023., nakon što je slovenački medij "Prava" objavio da je premijer Aljbin Kurti dobio milione evra od kompanije „GEN-I“ za kampanju Pokreta Samoopredeljenje, istakavši da su ove tvrdnje neistinite, prenosi Koha.

Informer

Ugledni albanski istraživački medij „Reporteri“ je 26.4. 2022. objavio da je slovenačka kompanija „GEN-I“ čiji su savetnici ambasador Berišaj (i njegova konsultantska firma iz Crne Gore- „MB Konsalting“), potpisala tokom 2021. godine, milionske ugovore sa Kosovskom energetskom korporacijom- KEK, u vrednosti od 11,8 miliona evra. Ova slovenačka kompanija je za samo dva meseca, u decembru 2021. i januaru 2022. godine, prodala Kosovu oko 4,237 miliona evra struje za prevazilaženje energetske krize, čime je kompanija Roberta Goloba prometovala desetine miliona evra više, kupovinom energije proizvedene u elektranama u Obiliću. Prema izveštajima o trgovini energijom koje je objavio list „Infokus“, slovenački „GEN-I“ je za period od 1. juna do 31. decembra 2021. godine bio jedan od glavnih kupaca električne energije koja se proizvodi na Kosovu po jeftinim cenama i za sedam meseci 2021. godine su realizovali ugovore vredne 11,8 miliona evra.

Istraživački portal sa Kosova „Insajderi“ je 18.10.2022. objavio značajan tekst pod nazivom „Ekskluzivni dokument - Kurtijeva vlada dala preko 4 miliona evra kompaniji povezanoj sa Martinom Berišajem“ („Dokumenti ekskluziv- Qeveria Kurti ia dha mbi 4 milionë euro kompanisë së lidhur me Martin Berishaj“). Iz tog teksta saznajemo da je Distribucija u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) potpisala 108 ugovora sa sedam različitih kompanija za uvoz električne energije za proteklu zimu. Budžet Vlade Kosova je to koštalo 16,5 miliona evra. Najveću korist imala je slovenačka kompanija „GEN-I“. Kompanija „GEN-I“ je dobila najveći broj ugovora na aukcijama KEK-a, njih čak 30, ukupne vrednosti 4.237.000 evra.

U maju 2022. godine, albanski istraživački portal „Reporteri“ je istraživao ovu aferu i objavio je dokumenta koja pokazuju da je na račun Berišajevog preduzeća „MB Konsalting“ uplaćeno dva miliona evra za manje od pet godina. Prema tom istraživanju portala „Reporteri“, Berišaj je sredinom decembra 2016. registrovao preduzeće i iste godine prihodovao 100.000 evra. Najprosperitetnija godina za Berišajevu kompaniju, gde je on i jedini zaposleni, je 2017., kada je preduzeće zabeležilo prihod više od milion evra. Kosovski mediji su pisali da je Berišaj od 2019. do aprila 2022. godine od kompanije „GEN-I“ dobio najmanje 1,5 miliona evra, izbegavajući poreze. Sve upućuje na to da iza svega stoji  Aljbin Kurti i da je slovenačka kompanija „GEN-I“ prebacila najmanje 14 miliona evra za Kurtijevu predizbornu kampanju, kaže portal „Reporteri“.

Informer

Albanski medij „Albejnijan post“ je 19.7.2022. objavio vest da je slovenački premijer Robert Golob, smenio direktora kancelarije koja je istraživala njegovu umešanost u pranje novca. I zaista, jedan od prvih poteza koji je preduzeo novi slovenački premijer Robert Golob bila je intervencija u Kancelariji za sprečavanje pranja novca, koja je istraživala umešanost Goloba u skandal u koji su umešani i ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj, i premijer Aljbin Kurti, objavio je „Albanijan post“. O ovome su izvestili i slovenački mediji, koji su naveli  da je Golob na prvoj sednici vlade razrešio dužnosti direktora Kancelariji za sprečavanje pranja novca, Damjana Žugalja, a na njegovo mesto imenovao Aniku Vrabec Božič, svoju poslušnicu, potpuno nepoznatu slovenačkoj javnosti.

„Albejnijan post“ je 9.5.2022. izvestio o podacima koje je izneo glavni urednik crnogorskog portala "Pres" Vladimir Otašević. On je za „Albejnijan post“ rekao da ima nezvanične informacije da su transakcije kompanije "MB Konsalting", čiji je vlasnik ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj, korišćene za političku kampanju Aljbina Kurtija. Otašević je kazao da je novac koji je Berišaj podigao, završio u finansiranju kampanje Pokreta Samoopredeljenje. „U organizaciji 'Alternativa Crna Gora' su rekli da imaju nezvanične informacije o tome da su transakcije kompanije 'MB Konsalting' Martina Berišaja u Crnoj Gori korišćene za političku kampanju Aljbina Kurtija", rekao je Otašević za „Albejnijan post“. „Alternativa Crna Gora“ je organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i ova organizacija ima dosta informacija o političkim ličnostima u Crnoj Gori. Iz ove organizacije danas su nam rekli da su neke od ovih transakcija otišle u ruke Aljbina Kurtija, premijera Kosova“, rekao je Otašević. „Mislim da je slučaj Berišaja problematičan događaj. Mislim da je Berišaj želeo da sakrije nešto veće kada je otvorio ovu kompaniju u Crnoj Gori, kada je realizovao ovu transakciju iz Srbije u Crnu Goru, i iz Crne Gore u Sloveniju“, rekao je Otašević „Albejnijan postu“.

Informer

Organizacija „Alternativa Crna Gora“ je tog 9.5.2022. objavila je saopštenje u kojem se tvrdi da je slovenačka kompanija finansirala kosovskog premijera Albina Kurtija: „Dok se narod na Balkanu svađa oko nacije i vjere lideri balkanskih zemalja nemaju taj problem. Jeste li znali da je kompanija GEN-I doo, finansirala kosovskog Premijera Albina Kurtija? Naime, ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj otvorio je u Crnoj Gori kompaniju “MB Consulting” doo 2016. godine. Na tu kompaniju ukupno je imao 1.101.379 eura raznih “uplata”, od čega je GEN-I doo iz Srbije uplatila na njegov žiro-račun preko 600.000 eura. MB Consulting je fiktivna kompanija registrovana na Martina Berishaja (100% vlasništva), sa jednim zaposlenim (u prilogu su bilansi). On je sa nje podizao novac i sa diplomatskim pasošem ga nosio premijeru Kosova Albinu Kurtiju! Godine 2018. podigao je 323.154 eura, godine 2019. podigao je 285.879 eura, godine 2020. podigao je 267.348 eura i 2021. godine podigao je 224.998 eura… Bio je toliko bahat, da je u Crnoj Gori ostao dužan za poreze 31.014 eura. Za ove usluge Kurti je Berishaja častio mjestom ambasadora u Hrvatskoj“.

Informer

Izveštaj kosovskog portala „Paparaci“!

Portal „Paparaci“ je 11.1.2023. objavio tekst pod nazivom „Paparacijeva istraga otkriva veze najviših kosovskih zvaničnika sa energetskom mafijom Balkana“ („Hulumtimi i Paparacit zbulon lidhjet e zyrtarëve të lartë të Kosovës me mafinë energjetike të Ballkanit“), u kome pišu da opsežna istraga „Paparaca“ otkriva da je štićenik premijera Kurtija, Martin Berišaj, čvrsto povezan sa slovenačkom energetskom kompanijom „GEN-I“ koja ima 15 podružnica u Evropi, od čega i jednu u Beogradu. Albanski portal „Paparaci“ tvrdi i dokazuje da je Martin Berišaj na svoj račun u banci primio preko 1,5 miliona evra, i da je podigao taj novac sa obrazloženjem da je to „za poslovne potrebe”. Berišaj je preko svoje kompanije "MB Konsalting", razvio sumnjive milionske transakcije na KiM i U Crnoj Gori. Kompanija "MB Konsalting" na Kosovu i njena podružnica "MB Konsalting doo" u Crnoj Gori su u poslednjih sedam godina ostvarile transakcije vredne nekoliko miliona evra. Na Kosovu je firma ambasadora Kosova u Hrvatskoj registrovala transfere vredne 1,5 miliona evra sa slovenačkom kompanijom firme "GEN-I" (koju je donedavno vodio sadašnji premijer Slovenije – Robert Golob). Oko 900 hiljada evra koje je njegova kompanija „MB Konsalting” zabeležila kao prihod od „GEN-I”, Martin Berišaj je lično podigao preko svog bankarskog računa u periodu od 2016-2021.

Informer

Portal „Paparaci“ tvrdi da je obezbedio saradnju sa finansijskim i poreskim institucijama Crne Gore. Izveštaj otkriva da je „biznismen“ Martin Berišaj preko svoje kompanije, „MB konsalting“, sa filijalom u Crnoj Gori, vršio sumnjive transakcije sa brojnim elementima pranja novca. Poslovi "MB Konsalting" ambasadora Martina Berišaja, već pet godina se odvijaju uz izbegavanje plaćanja poreza na Kosovu. Kompanija „MB Konsalting” je, na osnovu saznanja portala „Paparaci“, izbegla poreske obaveze od 2017. do 2022. godine i oštetila budžet Republike Kosovo za 73 hiljade evra. Portal je utvrdio da se Berišaj ne pojavljuje kao direktor i akcionar kompanije „MB Konsalting“ na Kosovu od 18.1. 2022. godine, kada je vlasništvo nad kompanijom prebacio na svog prijatelja Nahita Hadživeselija. Portal „Paparaci“ kaže da je Berišajeva kompanija „MB Konsalting“ Kosovo, od februara 2015. do aprila 2022. godine primila uplate u iznosu od 1.531.480 evra od slovenačke kompanije „GEN-I“.

Informer

Prema dokazima koje „Paparaci“ poseduje, skoro svi prihodi kompanije Martina Berišaja povučeni su u vidu "keša" nekoliko dana nakon ostvarivanja prihoda u kompaniji. Povlačenja je vršio Martin Berišaj, u svojstvu vlasnika „MB Konsaltinga“, do avgusta 2021. godine, a zatim je to činio Nahit Hadživeseli od avgusta 2021. do aprila 2022. Prema izveštaju Finansijske obaveštajne službe Kosova, koji je pokazao „Paparaci“, Martin Berišaj je povukao iznos od 923.700 evra sa naznakom „povlačenje za poslovne potrebe Martin Berišaj“, a Nahit Hadživeseli je sa računa kompanije „MB Konsalting” za poslednjih šest meseci (od avgusta 2021. do aprila 2022.) podigao 256.928 evra. Portal „Paparaci“ kaže da je Berišaj nastavio da se bavi poslovima u oblasti energetike sve vreme od kada je postao ambasador Kosova u Hrvatskoj. Berišaj je za tri godine ostvario milionski promet na svojim računima i poslovanju u Crnoj Gori. Na osnovu nalaza portala „Paparaci“, od januara 2019. do novembra 2022. na računima „MB Konsaltinga“ u Crnoj Gori i na ličnim računima Berišaja, evidentirano je 2.837.921,8 evra prihoda. Sa ovih bankovnih računa u ovom periodu podignuto je 2.787.298 evra, na osnovu podataka Finansijsko-obaveštajne jedinice države Crne Gore. Portal kaže da se pod istragom kosovske policije protiv ambasadora Martina Berišaja, kao osumnjičeni, nalazi i glavni izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK), Nadžip Krasnići. Krasnići je postavljen na čelo KEK-a uz podršku Kurtijevog pokreta Vetevendosje. Krasnići je potpisao dva ugovora krajem 2021. i početkom 2022. godine, za koje se sumnja da su naneli štetu državnom budžetu.

Informer

Izveštaj kosovskog portala „Periskopi“ - Berišajeva firma za kockanje u Albaniji!

Portal „Periskopi“ i portal „Metrogazeta“ su 13.1.2023. objavili tekst pod nazivom „Ekskluzivno: Martin Berišaj, suvlasnik milionske kompanije koja je organizovala kockanje u Albaniji“. U tom izveštaju tvrde da je Martin Berišaj, ambasador Kosova u Hrvatskoj, akcionar velike kompanije „Nacional SH.A“ u Albaniji, čiji je promet godinama iznosio milione evra.

Informer

Prva delatnost kompanije, opisana u dokumentima, je „organizovanje lutrije i igara na sreću“. Posedovanje deset posto vlasništva u ovoj kompaniji, ambasador Kosova u Hrvatskoj, Martin Berišaj nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Portali su pronašli  stotine dokumenata kompanije „Nacional SH.A“, sa milionskim prometom, gde se među vlasnicima pojavljuje i ime ambasadora Martina Berišaja. Prema tim dokumentima Martin Berišaj je akcionar sa 10% akcija u toj kompaniji. Prema deklarisanim revizorskim izveštajima u Nacionalnom poslovnom centru u Albaniji, promet kompanije je tokom godina bio preko 30 miliona evra. Kompanija „Nacional SH.A“ već godinama organizuje albanski „Telebingo”. Albansko tužilaštvo vodi postupke protiv više suvlasnika ove kompanije zbog krivičnih dela „neplaćanje poreza i poreza“, „prikrivanje prihoda“ i „organizovanje neovlašćenih i nelicenciranih lutrija“. Konstatovano je da je sumnjivim transakcijama sakriveno oko 5,6 miliona evra prihoda. Na osnovu istrage Tužilaštva došlo se do zaključka da su glavni suvlasnik kompanije „Nacional SH.A“, Alban Dabula i njegovih 19 saradnika umešani u niz krivičnih dela. Nije poznato da li se među ovih 19 saradnika nalazi i ime Martina Berišaja.

Informer

Izveštaj portala „Periskopi“- Berišaj lagao pred parlamentarnom komisijom!

Portal „Periskopi“ je 18.1.2023. preneo tekst „Albejnijan posta“ pod nazivom „Martin Berišaj je lažno svedočio pod zakletvom pred parlamentarnom komisijom - može biti osuđen na do 3 godine zatvora“. Oba medija tvrde da je Kurtijev ambasador Martin Berišaj  lažno svedočio pod zakletvom pred parlamentarnom komisijom Kosova, koja istražuje Berišajeve afere. Slagao je da je zatvorio kompaniju „MB Konsalting“ 2020. godine, ali dokumenti pokazuju da je on primao uplate najmanje do aprila 2022. Isplate iz slovenačke kompanije „GEN-I“  su vršene i nakon što je Berišaj preuzeo dužnost ambasadora. Krivični zakon Kosova, član 391 „lažna izjava pod zakletvom“ kažnjava to delo sa 3 do 5 godina zatvora. Portal „Periskopi“ kaže da iz iznosa izvučenih sa bankovnih računa Kosova i Crne Gore, proističe da je ukupan iznos Berišajevih uplata, dobijenih od slovenačke kompanije „GEN-I“ bio preko 4 miliona evra, u periodu od 2015. do 2022. godine. Portal „Periskopi“ kaže da Berišaja na Kosovu istražuju Osnovno tužilaštvo, zbog neprijavljivanja imovine i Specijalno tužilaštvo za fiskalnu utaju i pranje novca. Portal „Periskopi“ kaže da poslednje informacije slovenačkih medija govore da je Berišaj ovim milionima koje je dobio od slovenačke kompanije „GEN-I“, finansirao kampanje Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje i Gukso liste (stranka Vjose Osmani i Donike Gervale).

Reakcije analitičara i političkih stranaka na KiM!

Novinar Baton Hadžiu optužio je 24.8. 2022. premijera Aljbina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlju za falsifikovanje dokumenata kako bi spasili kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišajna nakon finansijskog skandala, prenosi Gazeta ekspres.

Istraživač i analitičar Škeljzen Gaši izjavio je 17.1.2023. da postoji sumnja da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj finansirao Pokret Samoopredeljenje, prenosi Gazeta ekspres. Gaši je rekao da se način na koji se vladajuća partija upinje da odbrani Berišaja, ne može drugačije objasniti. „Izgleda da sada ne mogu da ga se tek tako oslobode. On je finansirao Samoopredeljenju kao politički subjekat, ali je verovatno finansirao nezakonito", rekao je Gaši.

Slično misli i analitičar Visar Imeri, koji je iznenađen zaštitom koju premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani pružaju ambasadoru Kosova u Hrvatskoj Martinu Berišaju, prenosi Gazeta ekspres. Imeri je istakao da Kosovo ne bi trebalo da ima ambasadora koji je osumnjičen za korupcionaške afere i to je, prema njegovim rečima, bez presedana. „Zaštita koju Vlada i predsedništvo pružaju Berišaju, uprkos činjenicama, je krajnje problematična i apsolutno neprihvatljiva. Ne možemo imati ambasadora koji je osumnjičen za takve poslove. Ispostavilo se da Berišaj, čak i kada je postao ambasador, bio umešan u povlačenje novca iz te kompanije i takođe je bio uključen u energetske transakcije“, rekao je Imeri. Imeri je rekao da se u slučaju Berišaja istragom bavi tužilaštvo, kao i u Crnoj Gori i Sloveniji, i naveo da je afera mnogo veća nego što se prvobitno mislilo. „S obzirom da se slučajem bave tri zemlje, verujem da će istina na kraju izaći na videlo, ali izgleda da je afera mnogo veća nego što smo mislili“, rekao je Imeri.

Informer

Premijer Slovenije Robert Golob više puta demantovao poznanstvo sa ambasadorom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem i povezanost sa njegovom kompanijom u Crnoj Gori. Sa druge strane Berišaj je sve negirao i pojedinim medijima zapretio tužbama. Međutim, na videlo činjenice da je stvar mnogo veća nego što se činilo u aprilu 2022. Na račun Kurtija su počele da pljušte optužbe albanskih opozicionih stranaka na KiM.

Albanski mediji i političke stranke na KiM, su još u avgustu 2022. ukazali na to da je veoma sumnjivo to što je Martin Berišaj, doskorašnji državljanin Crne Gore i verovatno Slovenije, od Kurtija i Osmanijeve, ekspresno dobio kosovsko državljanstvo. Tako je potpredsednica Demokratske partije Kosova, Vljora Čitaku 17.8.2022. rekla: „Krivična prijava antikorupcijske agencije protiv Martina Berišaja je dobrodošla. Međutim, ovaj izveštaj se bavi samo lažnim prijavljivanjem bogatstva. Još uvek nemamo odgovore na neka fundamentalna pitanja, gde je dato 600.000 evra, kako je Berišaj dobio državljanstvo u roku od jednog dana i kako je Berišaj prošao verifikacione filtere od Kosovske obaveštajne agencije. Otkaz, koji je odložen, trebalo je da bude samo prvi korak“.

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj rekao je, 17.8.2022. da slučaj ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, protiv koga je krivičnu prijavu podnela Agencija za borbu protiv korupcije, predstavlja udarac ne samo diplomatskoj službi Kosova, već da baca lošu senku na celo Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn. On je dodao i da je smena Berišaja nedovoljna.

Informer

Predstavnici DSK optužili su Kurtija da je umešan u finansijsku aferu, zajedno sa ambasadorom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem. Član predsedništva DSK Džafer Tahiri rekao je na konferenciji za novinare da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem. „Ovaj skandal je sve veći i veći. Prema poslednjim informacijama, reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, koja se sumnjiči da je finansirala Kurtijevu kampanju preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra“, rekao je Tahiri.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku zatražila je objašnjenja o aferi u koju je umešan ambasador Berišaj. Ona je zahtevala i njegovu smenu, rekavši da je pod zaštitom Aljbina Kurtija. Kao što je Golob želeo da prikrije aferu, to pokušava i vlada tzv. Kosova, ali prema rečima Čitakuove „skandal se produbljuje i vodi ka otkrivanju krajnje zabrinjavajućih činjenica koje prevazilaze pitanja diplomatskog i ličnog integriteta ili čak krivičnog gonjenja“. Prema njenim rečima, Kurtijeva vlada pokušava da zataška ovaj skandal od početka aprila 2022. godine. Čitaku je podsetila da su mediji juče objavili i druge informacije koje dokazuju da je kompanija GEN na račun ambasadora Berišaja uplatila 1.470.000 evra.

Demokratski savez Kosova je zatražio smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja i detaljnu istagu u vezi sa prometom novca. DSK takođe traži istragu premijera Aljbina Kurtija, predsednice Vjose Osmanija i ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale.

Poslanica Demokratske partije Kosova, Eljiza Hodža izjavila je da ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj treba da podnese ostavku, jer afera u koju je umešan poprima sve veće razmere.

Šef Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova. Abeljard Tahiri je rekao da aferu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja treba da ispita Radna grupa sa najboljim tužiocima i istražiteljima na Kosovu. Tahiri je naveo da ostavka Berišaja više nije fakultativna stvar, osim ako ne postoji rizik da on za sobom povuče i premijera Aljbina Kurtija i predsednicu Vjosu Osmani. „Nove činjenice objavljene u našim medijima o milionskoj aferi Martina Berišaja i implikacijama finansiranja izbornih kampanja od strane energetske mafije, koje su na Kosovu finansirale premijera i predsednicu, trebalo bi da ispita specijalno telo, odnosno Radna grupa sa najboljim tužiocima i istražiteljima koje Kosovo ima, zadužena isključivo za ovu svrhu. Naravno, smena ambasadora Berišaja više nije fakultativna stvar, osim ako ona ne rizikuje da za sobom povuče i premijera i predsednicu”, rekao je Tahiri.

Informer

Ovaj tekst je nastao posle mukotrpnog istraživanja i prosejavanja svega što je objavljeno o temi teksta u poslednjih deset meseci. Pročitao sam, sve relevantne tekstove na srpskom i srodnim jezicima, i putem internet prevodioca, većinu slovenačkih i albanskih tekstova. Mnoge nove činjenice sam otkrio istraživanjem, dedukcijom i logičkim zaključivanjem, Prvi put su, ovim tekstom objedinjene sve relevantne činjenice i izneti potrebni zaključci. Afera je u toku, stoga činjenice i zaključci nisu konačni. Bavim se političkom analitikom, i pisanjem analitičkih tekstova već 14 godina. Nisam novinar, i nikada se tako neću predstavljati, bez obzira što obavljam i poslove novinara. Povodom ovog teksta, postaviću jedno pitanje – ako ovaj tekst, ne predstavlja istraživačko novinarstvo, šta predstavlja istraživačko novinarstvo? Nove činjenice se stalno pojavljuju u slovenačkim i kosovskim medijima. Nastaviću da vas izveštavam o ovoj aferi, ako bude bilo potrebe.

Cela ova afera koja se razlila na Balkanu, a epicentri se nalaze u establišmentima  tzv. Kosova i Slovenije, kao negativ je pokazala šta je pozitiv. Srbija je pozitiv. Vlasti Srbije su pozitiv. Slovenija je 19 godina članica EU, a vidimo da je glavna energetska kompanija u Sloveniji, onaj privatni deo kompanije, ogrezao u korupciji. Što se tzv. Kosova tiče, vidimo da je to crna rupa Evrope, tamni vilajet kriminala i korupcije. Kad ovo znamo, treba da smo srećni što imamo tako sjajnog i poštenog predsednika Vučića, takvu sjajnu i poštenu Vladu i takvu sjajnu i poštenu Srpsku naprednu stranku.