23.01.2023.

19:54

Foto: Tanjug/AP Photo

Vesti

Da li sam mogao da ih izbacim napolje - mogao sam, ali onda bi nam ukinuli bezvizni režim i povukli sve investicije iz Srbije!

- Videli smo prethodnih dana razne okolnosti i priče o francusko-nemačkom papiru. U ovom papiru nije lako pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. Nikada to ovako nije izgledalo i sada se postavlja pitanje šta je to što danas daje razliku. Velika je nervoza, Evropa je u defakto ratu, šta god oni govorili.

Informer

- Ono što je naš problem, mi smo mogli da ukazujem da Srbima nije bilo dozvoljeno da učetvuju na referendumu, da je pucano na srpsku decu samo zato što su nosili badnjake. Zapadne sile su se najviše uzbudile što je Rada Trajković sedela dva sata na klupici, više su se uzbudili oko toga nego što su naša deca ranjena. Oni su se uzbudili zbog barikada. Mi smo zbog njih krivi zato što su barikade izazvale nestabilnost, a ne šikanjiranje i napadi na Srbe. Kada tako postavite stvari oni su došli sa jednim planom. Mi nikome ništa nismo uradili, nikoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan, a 13. decembra su sve članice prihvatile taj plan. Čak i pet zemalja nepriznavača su priznale plan.

- Oni su to svi prihvatili i time je taj plan postao defakto, i postao je novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili u Evropi, ili ako po tom pitanju ne sarađujemo. Druga stvar, postavlja se se pitanje šta je naša ideja oko Kosova. Čuo sam nekoliko puta koliki sam izdajnik. Ja smatram da je važno da radimo na kompromisnom rešenju, ne verujem da je to moguće sa Kurtijevim režimom. Nama je potreban mir sa Albancima.

Informer

Odgovor Srbije

- Došla je petorka u Srbiju, u drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je "morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen, suočičete se pod 1. sa prekidom procesa evropskih integracija, pod 2 - suočičete se sa zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija, pod 3 sa sveobuhvatnim merama koje će naneti štetu Srbiji. JA sam im odmah oštro odgovorio. Mi ne možemo da sprečimo neki ulazak u neku od institucija. Ja sam im rekao ako od nas očekuju aplauze za to, to se neće desiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Želim da kažem da sada sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština. Siguran sam da će na kraju, da će to moći da bude završeno.

Neke stvari brinu predsednika Srbije.

- Brine me to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema. Šta god da sam uradio, zasnovano na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, da niko ne želi da nas sluša. Oni imaju svoju agendu, a to je poraz Rusije i sve što se u tome nađe na putu biće počišćeno. Vi vidite da nikakvi objektivni, racionalni elementi više ne prolaze. Kada vam o ovome govorim govorim da smo mi uvek želeli dijalg, konstruktivan pristup. Oni su nagrađeni bezviznim režimom za zemlje Evrope, suštinskim predaom papira za EU. GOvorili su nam kako je Kurti taj koji pravi probleme, a oni u svim značajnim papirima govore da smo mi krivi.

Informer

- Izrazio sam zabrinutost za neke stvari. Ja sam sišao, videli ste, jer sam shvatio da više nita nije važno, da argumenti ne prolaze, da više niko ne želi da vas čuje. Sa tim ćemo morati da se čujemo. Zato moramo da pokrenemo razgovore u društvu. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, mogao sam, ali hoću da kažem koje su posledice. Bilo bi pitanje dana kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa zemljama EU. Onda bi nam ukinuli sve strane investicije.

- Važno je da nastavimo još jače da radimo. Da pokušavamo da nalazimo kompromisno rešenje. Neće se ništa dogoditi u narednih mesec, dva tri... Kada bude došlo do toga da moramo da odgovorimo, izjašnjavaće se i SKupština i narod, možda i druge institucije. Pred nama je težak period, biće nam potrebno mnogo više truda, rada, energije da bismo to sve mogli, na najbolji mogući način da prevaziđemo. Na raju, mislim da je mnogo važno da pokažemo da mi želimo mir u regionu. Da pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i šta ćemo da radimo. Znaš, oni tretiraju Kosovo kao državu, ja im kažem znam. Da sam dečak, govorio bih im "Dobro jutro, Kolumbo". Da li se svi prave naivni? Da se pravimo da ne znamo šta se dešava oko nas. Moramo da razumemo kakva je njihova pozicija, i kada se ne slažemo sa nečim, moramo da razumemo kolika je naša snaga, kolika je njihova snaga. Podsetiću da je Milošević do poslednjeg trenutka mislio da ne može pasti nijedna bomba, zato što ga je neko uveravao da je to moguće.

Informer

- Izabran sam za predsednika, najviše zahvaljujući glasovima žema, majki, baka, sestara. Ono što sam im obećao jeste da ćemo čuvati mir i stabilnost, da ćemo poštovati Ustav Srbije, na Ustav sam se zakleo i to ću poštovati i u budućnosti. Kada ovo bude došlo na red, mi smo se već dogovorili ko će šta da radi, ali sve u cilju čuvanja mira i stabilnosti građana Srbije. AKo je izbor taj da sa jedne strane imamo sankcije, ovakve ili onakve, ili ćemo sa druge strane da kažemo "prihvatamo sve, odmah, što znači Kosovo u UN", ja sam za onaj put kompromisa boriti se- Čak se ovde ne govori ni o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, ali bismo, defakto, pomogli drugima da oni budu izglasani i uđu. Viseo sam veliku odlučnost kod mojih sagovornika i biće veoma deško vreme i breme da to izbegnemo. U ime Srbije odlučivaće ne ja, nego drugi nadležni državni organi i eventualno građani, a do tada ćemo pokušati da se borimo. Pred nama je mnogo drugih važnih stvari. Mnogo toga što ćemo da radimo, mnogo puteva, mnogo pruga...

Predsednik Vučić je na kraju obraćanja odgovarao na pitanja novinara.

Prvi je postavio pitanje novinar TV N1 koga je interesovalo da li možemo da očekujemo ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, bez obzira šta mi imali da kažemo?

Informer

- Hvala vam što ste postavili pitanje, ili sam ja loše govorio ili me vi niste slušali. Dakle, ne pominje se to u francusko-nemačkim papirima. Ne možemo da sprečimo ulazak u NATO, nismo članica NATO, što se tiče UN to je druga priča, što znači da ću brinuti veoma o tome, a to znači poštovati Ustav Republike Srbije.

Predsednik je na kraju imao i pitanje za opozicione političare.

- Šta je politika onih koji jedan dan kažu da sam veleizdajnik. Ja sam razumeo da ste vi za Evropu, da želite modernizaciju Srbije ili izgleda niste? Morao sam kod vas kako mi skijaš iz Slovenije soli pamet o pitanju KiM. Samo vas pitam šta je to što hoćete? Pa vi koji ste veliki nacionalisti, dobrovoljni davaoci tuđe krvi. Izađite iz stana koji vam je država dala i otiđite do Kačanika da podržite narod. Hoćete da mi kažete opet da sam izdao Kosovo? Pa jednom možete da ga izdate, a vi ste to već uradili 2008. godine.

Predsednik Vučić o mogućoj ostavci

Predsednik Srbije je govorio i o mogućoj ostavci koja se pominjala.

- Ja stvarno ne mislim da je bilo koji čovek isuviše važan za državu. Bude li potrebe da sačuvam državu i da u nekom trnutku kupim vreme, nemam problem sa tim. Za razliku od nekih ljudi ja nemam milijarde, imovinu u inostranstvu. Ja živim za državu, ja sam vojnik države. Ono što bude u državnom interesu u određenom trenutku, ja ću to da uradim. Brine me da će stanje u Ukrajini biti još gore. Težak period je pred nama, političke razlike su u redu. Još jednom bih poseban pozdrav da pošaljem narodu na KiM koji čuva svoja vekovna ognjišta. Za raj imam jednu dobru vest za ljude, pronašli smo još jedno mesto u Srbiji gde ima mnogo više zlata nego u Žagubici.