28.01.2023.

07:00

Foto: Tanjug/Dragan Kojundžić/ilustracija

Vesti

NEMAČKI AMBASADOR ŠOKIRAO PRIŠTINU! Rode: Pet država EU neće priznati 'Kosovo'

 

Ovo je izjavio ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, samo dan nakon što je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio kampanju u kojoj će pokušati da ubedi Španiju, Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku da priznaju nezavisnost lažne države.
- Nema garancija da će na kraju dijaloga pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova to i učiniti. EU ostaje posvećena dijalogu između Beograda i Prištine kako bi bio postignut konačan dogovor o normalizaciji odnosa dve strane. Evropa svojim predlogom želi da se izađe iz krize i da se ne gubi previše vremena. Moramo da prevaziđemo probleme kao što su registarske tablice ili napuštanje kosovskih institucija od strane Srba, moramo da vidimo širu sliku rešavanja problema - istakao je Rode, a prenosi 'Ekonomija onlajn'.

Crvene linije

Srbija želi da se dijalog nastavi, a predsednik Vučić jasno je izneo šta su naše crvene linije, odnosno da je za nas potpuno neprihvatljivo članstvo 'Kosova' u UN
Ivica Dačić, šef diplomatije



Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže da je zvaničan stav države po pitanju francusko-nemačkog predloga o rešavanju kosovskog pitanja veoma jasan i odgovoran.
- Srbija želi da se dijalog nastavi i da učestvuje u njemu. Predsednik Vučić jasno je izneo šta su crvene linije, odnosno šta je za nas neprihvatljivo, a to je članstvo 'Kosova' u UN. To je veoma bitno, zato što sam imao prilike da čujem i ocene u Briselu da se Vučić poneo konstruktivno i odgovorno, za razliku od Prištine. Važno je da probamo da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali i da sačuvamo Srbiju od raznih pretnji, ucena, mogućih sankcija i svega onoga što bi moglo da ugrozi budućnost građana - ističe Dačić.
 

Lider Nove DSS Miloš Jovanović zapretio je da će, ako predsednik Vučić prihvati evropski predlog za Kosovo, pozvati sve građane da se protiv tog plana bore 'svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima'!?!
- Vrlo jasno, ulica - ulica, blokada - blokada. Ja bih taj predlog odbio, a Vučić će morati da siđe sa vlasti ako prihvati predlog - rekao je Jovanović u intervjuu za prištinski portal 'Kossev'.