07.02.2023.

11:37

Foto:

Vesti

NASTAVLJA SE PRVO VANREDNO ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE! Poslanici danas o amandmanima na set pravosudnih zakona

11.41 - Podneto više od 1.000 amandmana na set pravosudnih zakona


Poslanici Skupštini Srbije nastavili su danas raspravu o više od 1.000  amandmana na set pravosudnih zakona,

To su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, Viskom savetu tužilastva i javnom tužilastvu.

Ključna izmena ovih zakona jeste da se izbori sudija i tužilaca izmeste iz parlamenta, čime se vrši depolitizacija pravosuđa. 

Zakoni se donose i kako bi se uskladili sa izmenjenim Ustavom u oblasti pravosuđa, što su građani potvrdili na referendumu prošle godine.

Opozicija smatra da će se politizacija pravosuđa, kako tvrde, nastaviti kroz izbora istaknutih pravnika koji se biraju u parlamentu.

Dnevni red

Na dnevnom redu su 32 tačke dnevnog reda, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, o javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva.

Poslanici su u nedelju završili načelnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Ministarka pravde Maja Popović je u načelnoj raspravi rekla da se zakoni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava, u oblasti pravosuđa, koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara 2022.

Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Kao ključnu izmenu navela je izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz parlamenta, čime se vrši depolitizacija pravosuđa, dok je deo opozicije kritikovao predložene zakone uz ocenu da se politizacija nastavlja kroz izbor istaknutih pravnika koje bira parlament.