09.02.2023.

11:26

Foto: tanjug/Zoran Žestić

Vesti

U SKUPŠTINI SRBIJE USVOJEN SET PRAVOSUDNIH ZAKONA!

14.13 - U Skupštini Srbije usvojen set pravosudnih zakona


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su na današnjoj sednici set pravosudnih zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da izbor sudija i tužilaca bude izmešten iz parlamenta u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Set pravosudnih zakona donosen je radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Poslanici su usvojili Zakon o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i javnom tužilaštvu.

Zakoni su usvojeni danas, 9. februara, tačno godinu dana od dana kada je u Skupštini Srbije proglašen akt o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je ranije da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Popović je ukazala da pravosudni zakoni zajedno sa promenama Ustava imaju potencijal  da donesu pozitivne promene u pravosuđu.

Predlozi zakoni će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost.

- Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standard građana - istakla je Maja Popović u Skupštini Srbije.

Kako je navela, najvažnija izmena se odnosi na izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz Narodne skupštine, a javne konkurse za njihov izbor ubuduće će objavljivati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaštva.

Pored pet pravosudnih zakona, poslanici su usvojili izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o Ustavnom sudu, izmene Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Poslanici su potvrdili i davanje garancije države za kredite Javnog preduzeća “Srbijagas”, više međunarodnih sporazuma i stalni sastav Republičke izborne komisije.

Poslanici su glasali više od četiri sata, jer je bio podnet veliki broj amandmana.
 

11.19 - Počelo glasanje u Skupštini Srbije


Poslanici Skupštine Srbije počeli su glasanje o 32 tačke dnevnog reda, među kojima su zakoni iz oblasti pravosuđa.

Na pravosudne zakone podneto je više od 1.000 amandmana, tako da će izjašnjavanje potrajati više sati.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik koji je podneo oko 500 amandmana na zakone rekao je za Tanjug da je povukao amandmane o kojima skupština nije raspravljala, imajući u vidu ograničeno vreme koje poslanici imaju za raspravu.

Pored pet pravosudnih zakona, poslanici glasaju i o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmenama Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Poslanici glasaju o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, izmenama Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored toga, poslanici će se izjašnjavati i o davanju garancije države za kredite Javnog preduzeća “Srbijagas” i regulisanju obaveza Srbije prema MMF-u.

Glasa se i o više međunarodnih sporazuma, kao i izbor stalnog sastava Republičke izborne komisije.
 

Podneto više od 1.000 amandmana


Imajući u vidu da je ukupno podneto više od 1.000 amandmana, glasanje će potrajati više sati.

Na dnevnom redu skupštinskog glasanja su 32 tačke dnevnog reda, a pored pet pravosudnih zakona, tu su i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene

Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Poslanici će glasati i o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, izmenama Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored toga, poslanici će se izjašnjavati i o davanju garancije države za kredite Javnog preduzeća “Srbijagas” i regulisanju obaveza Srbije prema MMF-u.

Na dnevnom redu je i više međunarodnih sporazuma, kao i izbor stalnog sastava Republičke izborne komisije.