10.02.2023.

07:00

Foto: printscreen

Vesti

PREDSTAVNICI LAŽNE DRŽAVE OPET PODIŽU TENZIJE! Ne daju ZSO čak i po cenu rata!?

Ekstremisti, predstavnici lažne države 'Kosovo', poručuju da neće pristati na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) čak i po cenu novog rata!

Glauk Konjufca, predsednik 'kosovskog parlamenta', kaže da je nemoguće formirati ZSO i da to neće nikada dozvoliti, već će i lično 'izaći na ulicu' i napraviti haos i nerede!?! Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti, istovremeno, provocira Srbiju pitanjem 'zašto ne da zajednice opština za 21 manjinu, koliko ih ima' (!?!), poručivši još jednom da mu formiranje ZSO uopšte nije prioritet!

Nasilni protesti

Prema rečima Glauka Konjufce, Priština nikada neće dati teritorijalnu autonomiju na Kosovu i Metohiji!?!

- To nije moguće, razumete li? Nemoguće je pronaći oblik takve zajednice, mi već imamo zajednicu kosovskih opština. ZSO kao oblik pregovora Srbije i Kosova nikada neće biti postignuta. Vučić ne prihvata ZSO bez izvršnih ovlašćenja, dok Kosovo ne prihvata ZSO sa izvršnim ovlašćenjima. Ako premijer promeni stav, mada mislim da to nije izvodljivo, uvek će neko da organizuje narod da ga zaustavi. I ako ne budem na ovoj funkciji, uvek ću biti tu da to zaustavim, izaći ćemo svi na ulice - zapretio je Konjufca.

Takozvani 'premijer' lažne države Aljbin Kurti, istovremeno, provocira Srbiju pitanjem 'zašto ne dozvoli zajednice za 21 manjinu, koliko ih ima, a to zahteva od Kosova'!?!

- U Srbiji postoji 21 manjina: Hrvati, Bunjevci, Bugari, Bosanci, Albanci, Mađari, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci, Jevreji, Aškalije, Vlasi, Grci, Egipćani, Nemci, Slovenci, Česi, Makedonci i Crnogorci. Jedanaest opština u Srbiji vode gradonačelnici nesrpske nacionalnosti. Mađari, Bosanci, Albanci i Bugari i oni bi mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština. Zašto im Srbija to ne omogući kada tako nešto traži na Kosovu? - napisao je Kurti na Fejsbuku.

Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti, komentarišući sve ove navode kaže da jedino Srbija poštuje sve međunarodne sporazume, za razliku od Prištine, koja samo želi da protera Srbe.

- Ne možete očekivati od kvazidržave i samozvanih premijera i ko bajagi predsednika da znaju šta je poštovanje date reči i potpisanih sporazuma. Nekada davno je kod nas važilo pravilo da Šiptari drže datu reč. Međutim, Kurti i ovi njegovi samozvani državnici uspeli su da i to malo albanskog ugleda srozaju na dno. Očigledna je njihova težnja ka etnički čistoj teritoriji bez Srba. Razumemo mi brige Zapada u vezi sa njihovim 'čedom' koje su stvorili, ali žao mi je, 'čedo' zahteva hitne mere prevaspitavanja - naglašava Bečić.

Put bez povratka

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović ubeđen je da će Amerika na kraju prisiliti Prištinu da formiraju ZSO.

- Ovo jeste bezbednosno opasno, ali siguran sam da će ih na formiranje ZSO prisiliti njihovi mentori, odnosno SAD, koje su jasne i glasne po ovom pitanju. Znaju Albanci da su takozvano 'Kosovo' dobili privremenom okupacijom i na krilima terorizma i narko-kriminala, uz pomoć Zapada. Ali, ako misle da se problem treba rešavati pozivom na rat, kao što to govori Konjufca, siguran sam da bi im to bio put bez povratka - zaključuje Bjegović.

MITAR KOVAČ, GENERAL

Pretnja ratom i nemirima nije nešto što će prištinskim vlastima iznuditi povoljno rešenje. Verujem da će ZSO biti formirana, jer je Zapad čvrsto stao na tu stranu.

Karan: Amerika je dvolična

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, veruje da će prištinske vlasti postupati po nalogu Amerike, koja ponovo pokazuje dvostruke aršine prema Srbiji.

- Mogao bih da se kladim da će na kraju biti onako kako kažu Amerikanci. Više mi je sporna dvoličnost američke administracije nego kako se ponašaju prištinski lideri. Prištinske vlasti su potpuno ogolile svoje namere da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije. To bi trebalo da bude jasno i američkoj administraciji - podvlači Karan.