14.02.2023.

21:38

Foto:

Vesti

RUSIJA RAZUME KAKVE PRITISKE TRPI SRBIJA, MOSKVA ĆE OSTATI OSLONAC BEOGRADU kad god je potrebno odbiti lukave i agresivne napade Zapada!

Zaharova je prokomentarisalaq i navodne tvrdnje kako Beogradv menja poziciju u odnosu na Rusiju, pa čak i da sprema uvođenje sankcija Moskvi.

- Podsećamo da ruska linija prema Srbiji, koja je dugi niz godina pod stalnim i sve većim pritiskom kolektivnog Zapada zbog želje da vodi samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku, ostaje nepromenjena i ne podleže koroziji - ma koliko se dramatično menjale okolnosti u međunarodnim poslovima. Dosledno podržavamo Beograd koji brani suverenitet i teritorijalni integritet u borbi za deo svoje zemlje - Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju. Insistiramo da se kosovski problem, koji je ključan za Srbe, reši na osnovu međunarodnog prava u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
           
Zaharova je navela i da je Moskva oslonac srpskim partnerima kada je potrebno odbiti lukave i agresivne pristupe zapadnjaka, koji lažnim kompromisima pokušavaju da zamene predmet pregovora.

Polazimo od toga, navela je ona, da sastavni deo budućeg dogovora treba da bude i bezuslovna primena Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština sa stvarnim izvršnim ovlašćenjima za zaštitu legitimnih interesa Srba na Kosovu.
           
Potparolka ruskog MIP ističe da je Moskva u bilateralnim poslovima fokusirana na implementaciju svih ranije postignutih dogovora. Reč je, kaže, o velikim projektima, pre svega u energetskom sektoru, razvoju infrastrukture, saradnji u visokotehnološkim industrijama.
           
- Znamo kakva je izdržljivost Beogradu potrebna da nastavi da radi sa nama - naravno, u interesu svoje države - pod najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela i drugova koji daju sve od sebe da Srbiju uvuku u svoj „antiruski front". Njihov pravi cilj nije da „stabilizuju" region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da pristupi režimu sankcija protiv Rusije - istakla je Zahaarova.

S vremena na vreme čuje se, dodaje ona, teza da i mi, navodno, vršimo pritisak na Beograd, spekulišući o raznim pitanjima - od razvoja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu do energetike i saradnje u mirnodopskom korišćenju atomske energije. 

- Takve spekulacije oštro odbacujemo - jasna je Zaharova.

Informer

- Ne mislimo da je ovakav pristup sposoban da bilo kome dugoročno donese političke i praktične dividende - kaže potparolka MIP Rusije .