15.02.2023.

08:45

Foto: informer.rs

Vesti

VUČIĆ U KRAGUJEVCU PRED NEKOLIKO HILJADA GRAĐANA: Srbija je ovde stvarala svoju državnost - NIŠTA SVETIJE NEMAMO OD SRBIJE!

9.15 - Obraćanje predsednika na Sretenjskoj akademiji

– Mi danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, najvažniji datum. Crveno slovo za nas. Lična hrabrost Karađorđevih ustanaka nije bila ništa manja od Spartanaca.

Informer

– Kosovske katastrofe, više od 4 veka naš narod je proveo u bunama. Vekovima i pre Miloša nije nam manjkalo hrabrosti. Kada Srbi nešto postignu, nikada nije zato što smo uspešni.Čak i kada su bacali bombe na nas, mi smo tražili krivca u komšijama, a ne u onima koji su bombe bacali na nas – ističe Vučić.

– Mi Srbi nemamo prava a da se ne prisetimo koliku smo žrtvu prineli na oltar otadžbine. Ono što sam rekao ispred, jer smo mi danas suočeni sa posledicama rata u kojem učestvujemo. U 10 godina smo postigli da stvorimo jaku državu, demokratsku i suverenu, koja se istovremeno bori i čuva. Stvorili smo državu koja se bori. Ne oduzimajući nikome slobodu da se brani, imamo pravo da se borimo za svoje. Država Srbija je ovde rađana i otada nikad nije umirala. Narodi stvaraju države, a države čuvaju narode – kaže Vučić.

– Ne postoji važniji zadatak od toga da se ponašamo odgovorno. Nemamo mi garant ni za narode u KiM, ni za naše u drugim državama. Stvaranje države jeste avantura, ali kada je stvorena nikakav avanturizam država više ne trpi. Sigurnost, mir, standard, napredak – to su realni zadaci realne politike. Ponavljam, upozoram sve nas – sa tim ne smemo da se igramo. Na to nas podsećaju i veliki Đorđe i veliki Miloš. Naše je da brinemo o državi, da je jačamo, samo tako ćemo imati sutrašnjicu. Dobro je da imamo Kragujevac i Šumadiju. Živeo Kragujevac, živela Šumadija, živela Srbija – završava predsednik.

9.00 - Sretenjska akademija "Knežev zapis" počela je u Staroj skupštini u Kragujevcu

8.50 - Predsednik je po ulasku u crkvu poljubio ikonu i zapalio sveću, a zatim se obratio okupljenim Kragujevčanima.

– Dobro jutro svima, hvala što ste u ovim ranim jutarnjim satima došli u ovolikom broju. Ovde u Kragujevcu u Šumadiji do Orašca rađana je srpska država. Rađanje svake države, borba za državnost jeste avanturizam –  rekao je Vučić.

– Srbija je ovde stvarala svoju državnost, pobedila u prvim evropskim ustancima. Srbija je ovde stvorila prvi ustav istočno od reke Rajne. Srbija nema pravo da se ponaša neozbiljno prema svojoj državi.

Informer

– Ništa svetije nemamo od Srbije. Nema igre i avanturizma, potreban nam je ozbiljan pristup. Gubili sno decu i kada smo morali i kada nismo morali, da imamo više fabrika. Danas imamo 12 000 više zaposlenih nego što smo imali pre 10 godina. Moraćemo da radimo više. Jutros kada sam dolazio, sa desne strane sam ugledao tržnicu i pitam se da li je moguće da 4 ili 5godina ona ne radi i zato ćemo da je završimo do kraja godine. Do kraja ove nedelje ćemo papirološki uraditi sve.

Dva veka Stare crkve u Kragujevcu

Stara crkva u Kragujevcu, posvećena Svetoj Trojici, obeležava 200 godina postojanja. Podigao je knez Miloš Obrenović, 1818. godine, kada je Kragujevac proglasio prestonicom Srbije.

Bila je simbol jedinstva crkve i države. Vek kasnije, i simbol pomirenja dve dinastije.

Informer

U porti su održavana skupštinska zasedanja, usvojen prvi srpski Ustav, poznat kao Sretenjski, pročitani turski Hatišerifi o autonomiji Kneževine.

Pretpostavlja se da je prestoni krst iz 18. veka donet sa Svete Gore. Živopis, kragujevačkom hramu, udahnjuje novi život.

– Već za kasnije 3 meseca krećemo izgradnju stadiona, za Šumarice će to biti najvažniji razvojni projekat. Već ove godine krećemo izgradnju obilaznice oko Kragujevca koja je strašno važna za industrijsku zonu. Važno je koliko ćete moći da ubrzate sve tokove oko Kragujevca. Kragujevac će postati posebna mreža.

– Uradićemo ovde i isfinansiraćemo 8 i po miliona evra za Filološki fakultet, uradićemo potpuno novu zgradu. Idemo u izgradnju 23 000 kvadrata Kliničkog centra u Kragujevcu. Onda idemo u izgradnju auto-puta Vožda Karađorđa. Potrebna nam je podrška ljudi koji cene rad i odgovornost. Molim vas da budete uz svoju Srbiju na ozbiljan, odgovoran i racionalan način. Da sačuvamo KiM, da se ne junačimo kada to nije potrebno i da odgovorimo kada drugog izlaza nemamo. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti da obezbedimo još mnogo radnih mesta u Kragujevcu. radićemo na dovođenju novih investitora. Uložićemo novac i u fasade i u izgradnji, da napravimo turističku destinaciju. Ovo je naš svojevrsni način pobede, ovo je naše ime i prezime, neka živi Kragujevac, živela Srbija.

Akademija počinje u 9.00 časova u Staroj skupštini u Kragujevcu, dok će ceremonija uručenja odlikovanja biti održana u 12 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu u Beogradu.