16.02.2023.

13:53

Foto: printscreen

Vesti

MTS dvorana odgovorila na Bujoševićeve optužbe: RTS nije dao 50.000 evra za Beogradsko proleće!

 

Afera u vezi sa Radio televizijom Srbije i trošenjem novca koje je rezultiralo burom u javnosti, pa i dolaskom policije u zgradu RTS-a pre dva dana, nastavlja se.

Nakon kritika članova Upravnog odbora RTS-a o sukobu interesa zaposlenih u Radio televiziji Srbije koji su angažovani u emisijama privatnih produkcija, generalni direktor Javnog servisa Dragan Bujošević je odgovorio da je RTS dao novac i za festival čiji je umetnički direktor Branislav Klanšček, predsednik UO RTS.

I posle dokumenata o trošenju novca, koje je najpre objavila "Pištaljka" i mnogobrojnih tekstova prethodnih danau ostalim medijima, u kojima se pominje Festival Beogradsko proleće, stigao je odgovor i iz MTS Dvorane, u kojoj se ova manifestacija održava. Dužni su, kako navode u saopštenju, da se obrate javnosti i saopšte činjenice. Dvorana doma sindikata, odnosno sada MTS dvorana već dugi niz godina ima dobru saradnju sa RTS-om, navode iz ove dvorane i dodaju kako žele da tako ostane:

- Baš zbog toga bismo želeli da ostanemo izvan unutrašnjih sukoba u RTS-u, kojima smo svi svedoci.

Na optužbe iznete u pismu Dragana Bujoševića da li je „sukob interesa što je RTS potrošio oko 50.000 evra za Beogradsko proleće, čiji je umetnički direktor predsednik UO Klanšček, ovako odgovaraju:

– Što se tiče Festivala Beogradsko proleće važno je reći da je MTS Dvorana jedini vlasnik Festivala koji je osnovan još davne 1961. godine. Prošle godine smo ga oživeli u čijoj realizaciji i organizaciji nam je pomogao i RTS. Bio je to jedan poslovni odnos u kojem je RTS sa svoje strane ustupio Revijski orkestar i reklamni prostor u iznosu od milion dinara, a za isto dobio ekskluzivno pravo radio i televizijskog prenosa Festivala, ekskluzivno pravo emitovanja na neograničeni vremenski period, kao i pravo komercijalizacije snimaka Festivala u smislu izdavanja CD i DVD i postavljanja na internet – objašnjavaju, ukazujuću da je u čitavoj priči oko Beogradskog proleća MTS Dvorana „dala Dvoranu, izvršila selekciju pesama, obezbedila autorska i interpretatorska prava i iznela kompletnu organizaciju Festivala“.

Bio je to, kako navode, uobičajeni poslovni odnos sa RTS-om, sličan mnogima koje su do sada realizovali prilikom snimanja ili prenosa bilo kojeg koncerta ili neke druge manifestacije.

– Ne postoji nikakvih 50.000 evra koje je RTS dao za Beogradsko proleće. Radi se o važnoj manifestaciji za Grad Beograd i Republiku koje je tokom svog postojanja od 1961. godine profilisala mnoge muzičare i interpretatore, te se ovakvim netačnim iznošenjem tvrdnji nanosi velika šteta samom Festivalu, Dvorani doma sindikata, ali i samom RTS-u – zaključuje se u saopštenju MTS dvorane.

I pored MTS dvorane, „prozvani“ Klanšček je, apropo Beogradskog proleća, za naš sajt takođe juče rekao da se tu „ne radi ni o kakvom novcu, kešu“:

– Radi se o uobičajenom poslovanju ne samo RTS, već i svih drugih televizija. Dat je prostor za reklamu, u ovom slučaju milion dinara za reklamu Beogradskog proleća, a oni su zauzvrat dobili tri sata programa, pravo na direktan prenos i trajno sva autorska prava na izvođene pesme, a zatim i pravo da objavljuju te pesme. Dali su za to veče Revijski orkestar RTS, ali tu nema nikakvih para. Nikakav novac nije bio u igri – kazao je Branislav Klanšček.