20.02.2023.

12:23

Foto: printscreen Twitter

Vesti

Đurić: Jak podsticaj srpskom delovanju u SAD, sledeći skup pod imenom "Probuđena snaga"

 

Skup pod nazivom "Jačanje veza" održan je u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingtonu i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Ministarstva spoljnih poslova  

- Istaknuti privrednici, umetnici, lekari, advokati, profesori, pa i Srbi aktivni u američkoj politici ispunili su do poslednjeg mesta kongresnu dvoranu hotela Konrad u srcu američke prestonice. Tokom dva dana ovog sabiranja koje je oslobodilo veliku količinu pozitivne i kreativne energije dat je potpuno novi podsticaj srpskom delovanju i orgranizovanju na tlu SAD. Srbi Amerikanci dobili su novi impuls da u prelomnom vremenu za srpski narod i državu ne sede sa strane već da daju odlučan doprinos izgradnji mostova saradnje Srbije i SAD i ukupnom jačanju svoje majke Srbije - naveo je Đurić za Kosovo onlajn.

Đurić dodaje da je velika Konferencija, koja je bila organizaciono savremena i sadržinski sveobuhvatna, postavila temelj daljem razvoju srpskog organizovanja u SAD.

Podrška skupu došla je i od SPC, Eparhije istočnoameričke, a početak rada konferencije blagoslovio je vladika istočnoamericki Irinej, dodao je Đurić.

Ambasador Srbije ističe da su u retkom primeru srpske sloge, brojne reakcije na skup zabeležene od strane predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca iz Prištine, čije delovanje nije ni bilo tema skupa.

- Kulminacija događaja bilo je gala veče u novoj ambasadi Srbije u blizini Bele kuće. Nakon jednog i po dana međusobnog povezivanja, fokusirane i produktivne rasprave, identifikovanja izazova, pravljenja planova, političkih, kulturnih i duhovnih sadržaja nisu izostali ni tradicionalna hrana, hor, orkestar i tradicionalni štimung. Mnogo truda i entuzijazma je uloženo i sa mnogo elana nastavljamo ka sledećim koracima. Ovakva okupljanja kao platformu za srpsko umrežavanje u SAD morali bismo da organizujemo najmanje jednom godišnje baš u Vašingtonu. Uz malo sreće i dosta truda i rada u međuvremenu, radni naziv za naredni skup mogao bi da glasi "Probuđena snaga" - poručio je Đurić.