21.02.2023.

16:53

Foto: Predrag Mitić

Vesti

Vesić: Vučić najdosledniji političar koji ne menja stavove

- Imam utisak da je Tadić, želeći da bude na naslovnim stranama, spreman da kaže svašta jer je to jedna velika glupost. Bio sam veoma blizak saradnikĐinđića i znam koliko je Tadić imao pristupa Đinđiću, znam da on nije bio neko kome se Đinđić poveravao, i u koga je imao poverenja. To je potpuno netačno - rekao je Vesić za TV Pink, komentarišući Tadićeve navode da su Đinđiću pre ubistva pretili zbog Kosova i da on ne tvrdi da je zapad povezan sa tragedijom, ali da je to na njega „ostavilo utisak“.

Vesić je ukazao da je tačno da je Đinđić, u poslednjih godinu dana na mestu premijera, pokrenuo pitanje Kosova i Metohije, tražio da se reši status KiM i shvatio da je parola "standardi pre statusa" ustvari, lažna priča koja suštinski treba da dovede do toga da jednog dana Kosovo samo proglasi nezavisnost, bez Srbije.

Tačno je, kaže, i da tada velike sile nisu bile spremne da razgovaraju o statusu KiM, jer još uvek nisu bile završile taj projekat, ali je Đinđić razumeo koliko je to važno za Srbiju, zbgo čega je razgovarao o tome kako bi moglo da se nađu različita rešenja, čak i putem podele.

- Ako pogledate dva političara koji su se na sličan način bavili Kosovom i Metohijom, to su Đinđić i Vučić, jer su realni političari koji razumeju odnos sa svetom i shvataju da Srbija mora, u skladu sa onim što se dešava u svetu, da nađe rešenje za probleme - rekao je Vesić.

Podseća da je bio svedok relativizacije pokušaja ubistva Đinđića, te da su, posle pokušaja ubistva kod hale Limes, pojedini mediji pisali kako je Đinđić to sam izmislio i kako izmišlja atentat da bi podigao rejting, a onda je premijer ubijen nekoliko nedelja kasnije.

- Na sličan način kao tada, sa pokušajem ubistva Đinđića, imate medije i političke stranke i pojedince koji pokušavaju da relativiziju opasnost i pretnje prema Vučići. Znam kako je to bilo u slučaju Đinđića i ovo zlokobno podseća na to vreme. Zato treba najoštirije osuditi svaki pokušaj relativizacije napada i pretnji predsedniku - rekao je Vesić.

Vučić je izbaran od građana na slobodnim izborma, on predstavlja Srbiju i zato je napad na njega - napad na Srbiju, a oni koji su pokušali na Sretenje da silom da zauzmu Predsedništvo i izvrše državni udar, napali su Srbiju i pokušali nasilno da promene ustavni poredak, naveo je Vesić.

Zato mu, kaže, nije jasno da ima onih koji brane onog ko je pozivao na ubistvo, argumentima da je reč o novinaru, što, napominje, nema nikakve veze, jer on odgovara zbog svojih reči.

Vesić je istakao da je Vučić političar koji od početka vodi doslednu politiku, samo i isključivo u inetersu Srbije, a drugih zemalja, sviđalo se to nekome ili ne.

- Da li je rekao, kada je izabran za predsednika i zakleo se na Ustavu, da će KiM ostati u sastavu Srbije? Tako je i danas. Da li više zemalja ne priznaje tu samoproglašenu nezavisnost nego što ih prizanje? Da, i tu je napravio uspeh.  Danas čak i one velike sile koje su priznale nezavisnost razumeju da treba uvažiti opravdane interese Sbrije i odustaju od zahteva sa priznanjem nezavisnosti - rekao je Vesić.

Uz to, dodao je da Vučić, i  pored svih spekulacija o tome da će uvesti sankcije Rusiji odmah posle izbora 3. aprila, to nije učinio do danas.

- Koliko puta smo čuli – da samo što nije priznao Kosovo, a to se nije dogodilo. Nisam video političara koji se doslednje drži svojih stavova i po cenu svih pritisaka, isključivo u interesu Srbije. To je karakteristika Vučićeve politike, uradiće sve što treba da bude dobro građanima, što je odlika zrelih političara - rekao je Vesić.

Dodao je i da je Vučić, poput Borislava Pekića spreman da se bori za ideale po cenu samo svog života, ne prebacujući je na građane.

- Vučić je spreman da se bori za ideale po cenu samo svog života, i dok je Vučić predsednik države, donosiće se odluke u interesu Srbije, a ne u interesu Moskve, Vašingtona ili Brisela - zaključio je Vesić.