25.02.2023.

15:41

Foto: printscreen

Vesti

OPOZICIJA U PRIŠTINI UDARILA NA KURTIJA Dogovor u Briselu donosi ZSO, nema priznanja i nikakve koristi za nezavisno Kosovo!

On je rekao da u ponedeljak neće biti sveobuhvatnog konačnog sporazuma Kosova i Srbije sa uzajamnim priznavanjem u centru, već da će, naprotiv, 27. februar ove godine označiti početak nove faze procesa dijaloga „gde će obostrano priznanje Kosova i Srbije više uopšte neće biti tema razgovora“.

A za ovu „novu fazu“, Krasnići kaže da je to direktan rezultat dvogodišnjeg lošeg vođenja dijaloga od strane Kurtijeve vlade.

- Bez obzira na sastanak u ponedeljak, Vlada je već javno prihvatila plan koji je predložila Evropska unija. Međutim, prema dosadašnjem viđenju, sam plan ne sadrži gotovo nikakve konkretne koristi za Kosovo. Nema govora o priznanju od strane petorice nepriznate zemlje EU, nema govora o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, dok o međusobnom priznavanju ne dolazi u obzir - rekao je on.

Da stvar bude gora, kaže Krasnići, iz javnih izjava međunarodnih zvaničnika jasno je da fokus nije na ostvarivanju navedenih ciljeva, već na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Tako da je sastanak u ponedeljak skup za Asocijaciju a ne za priznanje. Zato što je Vlada svojom nekompetentnošću degradirala dijalog od postizanja cilja konačnog dogovora sa priznanjem u centru, na prelazni sporazum sa ZSO u centar.