27.02.2023.

19:09 >> 20:14

Foto: printscreen

Vesti

NEĆE BITI KAPITULACIJE - Održan dijalog u Briselu! Završen sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

20.12 - Završen sastanak Vučića sa Boreljom, Lajčakom i Kurtijem

U Briselu je večeras oko 20.00 sati završen zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, javlja novinar Tanjuga.

Trilateralni sastanak trajao je dva sata, a prethodno su  evropski predstavnici održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

19.24 - Oglasio se Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao težak današnji razgovor u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

U Briselu je oko 18.00 časova počeo trilateralni sastanak evropskih zvaničnika sa Vučićem i Kurtijem.

Prethodno su Borelj i Lajčak sa njima održali odvojene sastanke.

19.00 - Očekuje se obraćanje predsednika Vučića

Nakon sastanka sa zvaničnicima EU i lažnim premijerom, očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

18.00 - Počeo sastanak Vučića sa Boreljom, Lajčakom i Kurtijem

U Briselu je danas oko 18.00 časova počeo zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, javlja novinar Tanjuga.

Prethodno su  evropski predstavnici održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Informer

17.15 - Oglasio se Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković hitno se oglasio iz Brisela.

- Trenutno je pauza nakon bilateralnog sastanka Vučića sa Lajčakom i Boreljom. Ono što je bitno za građane da znaju jeste da Kurti na sve načine beži i pokušava da svim trikovima izbegne formiranje ZSO. Sa druge strane imamo predsednika Vučića koji se za isto formiranje ZSO  bori do kraja - rekao je Petković.

On je istakao da danas nije nikakav dan D.

- Građani Srbije će dobro videti šta je ono što radi predsednik Aleksandar Vučić, a šta radi opozicija - zaključio je Petković.

17.10 - Završen sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U Briselu je danas oko 17.00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Prema najavama, u 17.15 časova trebalo bi da počne sastanak evropskih predstavnika sa Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj i Lajčak su se prethodno sastali sa delegacijom Prištine.
 

16.15 - Počeo sastanak Lajčaka i Borelja sa Vučićem

U sedištu EEAS u Briselu upravo je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučić sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja novinar Tanjuga.

Prethodno, Borelj i Lajčak su se sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer privremenih institucija.

Nakon toga biće održan zajednički sastanak Vučića, Borelja i lajčaka sa Kurtijem.

16.03 - Siguran sam da će Vučić večeras izvući najbolje moguće stvari za Srbiju

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer", istakao je u specijalnoj emisiji na TV Pink da je siguran da će danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvući najbolje moguće stvari za državu i građane Srbije.

Informer

Vučićević je objasnio da se predstavnici opozicije, koji su svašta pričali prethodnih dana, na bizaran način raduju nečemu što su oni poželeli da se dogodi u Briselu.

- Nisu oni zabrinuti ni za šta, osim za svoje karijere. Oni glume da su zabrinuti za KiM. Još juče, a i prethodnih dana, ali i danas, krenuli su da daju izjave kako je kapitulacija Srbije danas u Briselu sigurna, kako će Vučić danas morati da potpiše nešto - rekao je Vučićević.

15.59 – Završen sastanak Vučića i Eskobara

Upravo je završen razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

15.35 – Španija će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolomeo Molin naglasio je danas da će ta zemlja nastaviti da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom, i dodao da državni vrh Španije neće glasati protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

On je tokom sastanka sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Skupštini Srbije izrazio nadu da će buduće predsedavanje Španije Evropskom unijom biti od velikog značaja za proces evropskih integracija Srbije.

15.07 - Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa delegacijom Prištine

Delegacija Prištine malo pre 15 sati stigla je u sedište EEAS-a u Briselu, gde bi trebalo da se sastane sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Informer

Delegaciju Prištine predvode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegov zamenik i glavni pregovarač Besnik Bisljimi. Nakon ovog sastanka oko 16.15 Lajčak i Borelj sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u 17.15 predviđen je sastanak evropskih zvaninika sa Vučićem i Kurtijem.

15.05 – Počeo sastanak Eskobara i Vučića

Upravo je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika SAD-a za Zapadnii Balkan Gabrijela Eskobara.

Informer

14.30 - Ambasador SAD: Ne očekujem brze rezultate

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je danas, uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

Informer

- Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda - kazao je Hil, koji veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

- Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština - istakao je američki ambasador.

13.30 - Dačić uputio podršku Vučiću

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

Informer

- Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku - kazao je Dačić.

13.00 - Portparol EU: Današnji sastanak nije poslednji

Portparol EU za spoljnu politiku Peter Strano rekao je uoči današnjeg sastanka da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

Informer

- Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet - rekao je on.

11.24 - Vučić se oglasio pred put u Brisel, građanima poslao jaku poruku:

– Hoću da se zahvalim onom delu u Srbiji koji ima poverenja u svoje državno rukovodstvo i koji veruje da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju. A onima koji se unapred spremaju da nas napadaju kako ćemo potpisati nešto, jer ćemo tako biti izdajnici, i unapred znaju da smo krivi i da se vraćamo u devedesete, mogu samo da im kažem da se ne sekiraju. Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to! – rekao je predsednik.

U današnjem dijalogu između Beograda i Prištine, čiji je početak zakazan za 15 sati u Briselu, prvi planirani bilateralni sastanak predstavnika EU je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim oko 16.15 sati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da bilateralni sastanci sa liderima traju po jedan sat, a zatim bi Vučić i Kurti zajedno trebalo da se sastanu sa šefom EU diplomatija Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Prema planu, ukoliko ne dođe do saglasnosti između Vučića i Kurtija, ponovo će biti održani bilateralni sastanci lidera za evropskim predstavnicima. 

EEAS planira konferenciju za novinare na kraju sastanka.