03.03.2023.

08:06

Foto: Tanjug

Vesti

NE POSTOJI NI DE FAKTO NI DE JURE PRIZNANJE, ALI SE SRBIJI NUDI PRVA POBEDA! Hodžaj besan na Kurtija

Poslanik PDK, Enver Hodžaj, uputio je kritike na račun Kurtija, ali u vezi sa drugim delom evropskog predloga.

Upitao ga je da li “i dalje namerava da tuži Srbiju za genocid”, te konstatovao da se evropskim predlogom poziva na prevazilaženje prošlosti i izjednačava “agresor sa žrtvom“.

Hodžaj ujedno kaže da Evropski predlog “formalizuje međunarodno nepriznavanje Kosova“.

– Ne postoji ni de fakto, ni de jure priznanje, ali se Srbiji nudi prva pobeda – kazao je.

Podsetimo, Kurti je juče izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kategorički odbacio potpisivanje dokumenta u Briselu.

– Moj predlog je odmah odbacio predsednik Srbije, njegovo odbijanje je bilo kategoričke prirode, što je on sam izneo u javnost po izlasku sa sastanka – rekao je Kurti.

Vučić je nakon razgovora u Briselu izjavio da je dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na počektu mape puta, bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuma ili novog francusko-nemačkog plana, uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

– Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO – rekao je Vučić novinarima.