03.03.2023.

09:06

Foto: printscreen

Vesti

DALEKO IM INTERPOL, A SANJAJU EU: Šamar Kurtiju i neuspešni pokušaji lažne države da se domogne članske karte organizacija

Tako je Priština pre dva dana ostala bez članske karte Interpola, jer je "skinuta" sa dnevnog reda izvršnog komiteta krovne policijske organizacije, a nedavno je blokirana i u Savetu Evrope.

Iako je zahtev tzv. Kosova bio u nacrtu dnevnog reda koji je komitet pripremio za Generalnu skupštinu Interpola u Beču, iz konačnog je izbačen. Zahtev za prijem Priština je dosad podnela četiri puta - 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. prijava je predata, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine u Santjagu. Prijavu nisu podneli 2021, a prošle godine Kurti je odustao od slanja zahteva, jer mu je iz diplomatskih krugova sugerisano da će doživeti debakl na GS koja je u oktobru održana u Nju Delhiju. O prijemu se na Generalnoj skupštini glasalo samo jednom, 2018. godine, ali ni tada nisu uspeli, jer je Srbija, uz pomoć Rusije, Španije, Kipra, Kine, Belorusije i mnogih afričkih zemalja, uspela da odbrani svoje argumente.

U poslednje vreme premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegova vlada jurišaju na Savet Evrope. Ali, zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, SAD i tri članice EU (Italija, Francuska i Nemačka) saglasile su se da se učlanjenje u SE ne stavlja na dnevni red neko vreme.

Uz veliku pompu lažna država je 15. decembra prošle godine čak podnela zahtev za članstvo u EU.

Kurti je aplikaciju predao tokom predsedavanja Češke, čiji je bio stav da je neće stavljati u proceduru do kraja mandata. Švedska, koja je od januara preuzela predsedavanje, istakla je da će se tim pitanjem baviti kad bude na agendi EU.