08.03.2023.

10:58

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vesti

NAJVAŽNIJE PODRŽATI SRPSKI PREGOVARAČKI TIM! Ljajić: Ovo je vreme za jednu civilizovanu demokratsku debatu

Ljajić je za Tanjug rekao da se pregovori vode sa minus pozicije i napominje da bi najgore bilo da Srbija odbije planove koji stižu i bude okrivljena za prekid pregovaračkog procesa, kao i da bi trebalo da se pokaže dobra volja i spremnost na pregovore i na traženje kompromisnog i održivog rešenja.

Kako je rekao, u tome nismo sami, postoji treća strana a to je međunarodna zajednica.

- Ovo je vreme za jednu civilizovanu demokratsku debatu da svako treba da iznese svoj stav oko tog važnog pitanja. Plašim se da se najvažnije državno pitanje polako pretvara u dnevno političko pitanje. Dobar deo opozicije na ovom pitanju očekuje da može da ruši Vučića. Ako ne potpiše, reći će evo ulazimo u izolaciju, ponovo smo pod pretnjom sankcijama međunarodne zajednice, ukoliko potpiše onda će reći evo predaje Kosovo - rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima tek predstoje pregovori oko mape puta, oko svih tačaka koje stoje u francusko-nemačkom planu, kao i razgovori oko nadležnosti ZSO, što je, ocenio je on, jedno vrlo teško i komplikovano pitanje. Ističe da se u vremenskom roku od 150 dana, koliko je predviđeno, ne može naći rešenje za tako kompleksne probleme.

Normalizacijom i stabilizacijom regiona, kako kaže, prostor za švercere će biti daleko manji, a ljudi koji se stvarno bave biznisom i trgovinom će imati prilike da trguju i sarađuju na dobrobit svih ljudi.