09.03.2023.

10:02

Foto: Tanjug

Vesti

TRIDESET DVE GODINE OD DEVETOMARTOVSKIH DEMONSTRACIJA - Dan kada su tenkovi izašli na ulice Beograda

U to vreme, Jugoslavija je još uvek postojala kao država, iako su se tenzije između njenih republika i naroda već počele povećavati.

U martu 1991. godine, politička situacija u Jugoslaviji bila je vrlo napeta. Hrvatska i Slovenija su se već proglasile nezavisnim, a u Srbiji i Crnoj Gori postojala je jak nacionalistički sentiment. Mnogi su se bojali da će Jugoslavija raspasti i da će doći do građanskog rata.

Demonstracije koje su se dogodile u Beogradu od 9. marta trajale su do 14. marta 1991. godine. Vojska je bila prinuđena da izađe na ulice pa su se tako u Beogradu pojavili i tenkovi.

Demonstracije su počele 9. marta na Trgu Republike u Beogradu i nastavile su se narednih dana, okupljajući hiljade ljudi. Protesti su bili mirni na početku, ali su se kasnije pretvorili u nerede, sukobe sa policijom i paljenje javne imovine.

To je bio veliki miting opozicionih stranaka, uključujući Srpski pokret obnove , protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Na tom mitingu je okruglo 20.000 ljudi protestovalo protiv Miloševićeve vlasti, zahtevajući političke i ekonomske reforme i promenu vlasti. Demonstranti su nosili plakate sa porukama kao što je "Sloboda, demokratija, pravda", i skandirali zahteve za promenu vlasti.