13.03.2023.

18:10

Foto:

Vesti

NAPRAVIO JE VELIKI PROPUST! Advokat Delević traži da se preispita rad tužioca koji je ranjavanje srpske dece prekvalifikovao kao izazivanje opšte opasnosti

Delević je za Kosovo onlajn rekao da je tužilac napravio veliki propust prilikom podizanja optužnice u ovom slučaju.

- Ja sam podneo zahtev glavnom tužiocu u Uroševcu da proceni rad tužioca u ovom predmetu kako bi eventualno promenili kvalifikaciju ovog dela. Kvalifikacija ovog dela je najblaži oblik kvalifikacije za ono što je izvršio okrivljeni, bukvalno kao da je pucao u vazduh, a ne u tela dečaka koja su nosila badnjak - kaže Delević.

On napominje da će se boriti svim prvnim sredstvima kako bi se dosadašnja kvalifikacija promenila u pokušaj teškog ubistva.

- Tužilaštvo je ovo delo kvalifikovalo kao izazivanje opšte opasnosti, i to stav 1. čak nije ni stav 4. koji prouzrokuje tešku telesnu povredu. Po praksi na Kosovu za ovu kvalifikaciju se ne dobija efektivna kazna zatvora već sud ide na uslovnu ili novčanu kaznu. Mi ćemo tražiti od tužilaštva da se ovaj slučaj okvalifikuje kao teško ubistvo u pokušaju što je i praksa u nekim ranijim slučajevima - rekao nam je Delević.