18.03.2023.

22:13 >> 23:12

Foto: printscreen

Vesti

VUČIĆ SE OBRATIO IZ OHRIDA! Prioritet je formiranje ZSO, ništa nisam potpisao, ali dogovorili smo nekoliko tačaka

23.15 - Odgovori na pitanja novinara

- Imamo da formiramo komisiju kojom će da predsedava EU, ima rok kad se nešto završi, to je donatorska konferencija za pet meseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije. U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Predsednik je odgovorio i na pitanje li mu je problem da poseti Prištinu.

Informer

- Što se češće srećemo, valjda je to dobro za naše odnose. Ja mnogo volim da odem u Gračanicu, a ima i nekoliko lepih kafana, a i dobrih domaćina. Dođite da im odemo tamo na slavu, da nazdravimo taman za prijateljstvo Srba i Albanaca.

23.05 - Obraća se predsednik Vučić

- Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. 

- Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujm da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želei da istrajemo na EU putu naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno - naveo je Vučić. Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo prisojan i konstruktivna razgovor - istakao je Vučić i dodao:

- Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine.

22.05 - Posle više od 12 sati završen trilateralni sastanak

21.16 Trilateralni sastanak ušao u 12. sat

Trilateralni sastanak još uvek traje, razgovori u Ohridu ušli u dvanaesti sat.

17.00 - Završen prvi deo trilateralnog sastanaka

Održan je prvi deo trilateralnog sastanaka Borelja, Vučića i Kurtija.

15.00 - Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Borelja, Vučića i Kurtija.

Očekuje se konferencija za medije nakon završenog sastanka.

10.50 - Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.00 - Vučić se sastao sa Kovačevskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Ohridu sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Zahvalio sam prijatelju @dimitar.kovachevski na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga.

9.15 - Predsednik Vučić stigao u Ohrid

9.05 - Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

- Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu", izjavio je Kurti.

9.00 - Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti. Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.