01.04.2023.

12:02

Foto: Informer, Tanjug

Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ: ZAMOLIO SAM VUČIĆEVIĆA DA NE IDE U ZATVOR, ALI ON NE ODUSTAJE! Šef države o sramnoj presudi glavnom uredniku Informera!

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja nove deonice autoputa na Novom Beogradu, rekao da se sinoć čuo sa Vučićevićem i zamolio ga da odustane od odluke da u ponedeljak ode u zatvor.

- Pozvao sam sinoć Vučićevića telefonom kada sam završio obaveze u Pazaru, Raški i Kraljevu. I čuo sam od njega da je odlučan da svoj protest izrazi na taj način što će otići u zatvor... Zamolio sam ga da to ne radi, ali on je čvrst u svojoj odluci - rekao je šef države koji je naglasio da on ne može i ne sme da se meša u rad sudova, ali da je dosta nelogičnosti i čudnih odluka.

- Ja ne mogu da kritikujem ad perosnam sudije jer bi na taj način rušio institucije Republike Srbije, ne mogu, ne smem dakle da ulazim u meritum stvari, ali fakat je da ima mnogo čudnih stvari u našem pravosuđu. Ima mnogo dodvoravanja, pošto mnogi misle da su, kako oni kažu, zimzeleni, a da smo mi političari listopadni pa se onda dodvoravaju nekom tobož novom... I postoji, naravno, i ogroman uticaj stranaca jer ćete lako da vidite kako neke medijske kuće nikada ne mogu da dobiju osuđujuću presudu ma šta god rekli, a da upravo oni za koje se govori da tobož sve kontrolišu, dobijaju najstrože kazne - rekao je predsednik i istakao da se nada da će se sve nekako prevazići. 

- Ovo jeste loše za zemlju, da glavni urednik najtiražnijih novina ide u zatvor. Ja sam Vučićevića sinoć molio da to ne radi, rekao sam mu da nije problem uplatiću ja, to je meni jedna plata, ali je on čvrsto rešio da se bori za svoje principe i da pokaže koliko je u sudovima mnogo toga besmisleno - preneo je predsednik detalje razgovora sa našim urednikom. 

Vučić je naglasio da on nikada i nikoga ne tuži i da je nedopustivo da bilo ko ide u zatvor zbog javno iznetog mišljenja.

- Odavno sam odlučio da nikoga ne tužim, jer kada bih tužio sve te koji mene tuže, i koji sada kukaju da su progonjeni, a govorili su stotinu puta gore stvari od bilo koga, pa to bi se pretvorilo u besmisao... Krivična presuda novinaru zbog izrečenog stava je veoma loša vest za Srbiju... Ja ću nastaviti da molim Vučićevića da odustane od odlaska i zatvor, ali to što sam sinoć molio nije vredelo - ponovio je šef države koji naglašava da je i sam šokiran pojedinim presudama.

- Imate jedan drugi slučaj, gde recimo jedan čovek tuži Vučićevića što ga je nazvao ludim, a taj čovek je pretio silovanjem svim članovima i članicama SNS-a! Tog čoveka inače funkcionera Dveri Vučićević je nazvao ludim i sad zbog tog ludaka, evo i ja sad kažem on nije ludak, to je bolesnik težak - novinar mora u zatvor!?! A šta god da izgovorite za tog i takvog, šta god, ludak, bolesnik, kreten, ništa niste preterali, pa to je čovek koji bi da ide po kućama i da siluje žene. I sad Vučićević treba da ide u zatvor jer ga je nazvao ludim. Ja moram da kažem svašta sam u životu video, ali to nisam!