02.04.2023.

08:37 >> 09:12

Foto: printscreen

Vesti

GOSPODO, ŠTA BISTE VI DALI ZA SVOJE PRINCIPE... 10 DINARA? Vučićević na TV Prva: Da li biste vi otišli u zatvor zbog onog u šta verujete? (VIDEO)

- Sutra idem u zatvor. Svi me pitaju da li stvarno idem, šta da kažem još pa da poveruju - rekao je Vučićević i dodao:

- Ja idem na odsluženje zatvorske kazne, osuđen sam krivično, mogu da platim, ali odbijam da platim.

Glavni i odgovorni urednik Informera podsetio je šta se događalo prethodnih dana.

- Hejteri tvrde da je sve farsa i laž. Prvo su govorili da sam sve izmislio, pokazivali su neke potvrde da nisam dobio kaznu... Pa sam ja pokazao poziv za zatvor, pa su rekli da idem da pravim predstavu. Sada kada ne znaju šta će više, kažu "ostaće tamo pola sata". To koliko ću da ostanem ne zavisi od mene, a pitao bih i nešto drugo: "Izvinite, gospodo, da li biste vi otišli u zatvor zbog nečega u šta vi verujete? Da li biste dali deset dinara? Šta je čovek bez principa?".

Informer

Kako naglašava, za neke principe, ideje i ideale valja nešto u životu i uraditi.

- Neki će da kažu da sam lud. Ovo je moj način da ukažem društvu na veliki problem, a krivično delo uvrede je veliki problem i način na koji sude srpske sudije, pojedine, je skandalozan i nema veze sa pravdom, već sa politikom. Ja sam osuđen iz političkih razloga - rekao je Vučićević i dodao:

- U konkretnom slučaju zbog Jugoslava Ćosića osuđen sam zbog istine. Dobio sam krivičnu prijavu i osuđen sam zbog toga što sam na Tviteru napisao da je on šiptarski plaćenik i dokazao sam to na sudu. Sudija me pitao na osnovu čega ste vi ovo napisali, ja sam podneo bankarsku dokumentaciju. Dokazao sam i sud konstatuje da sam dokazao, ali da to nije bitno. Oni kažu rekao sam istinu, ali to nije važno. To što nekome istina nanosi štetu - to je uvreda.

Vučićević je rekao da je sudu dostavio dokumentaciju u kojoj je navedeno da je albanski biznismen Baškim Umaj uplatio novac sa svoje firme na račun firme Jugoslava Ćosića.

Radomirović: Cenim Vučićevića koji je spreman da ode u zatvor kako bi ukazao na problem!

Vladimir Radomirović, glavni urednik portala Pištaljka i bivši predsednik Udruženja novinara Srbije, gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva zajedno sa glavnim i odgovornim urednikom Informera Draganom J. Vučićevićem, komentarisao je sramnu presudu od šest meseci zatvora koju je Vučićević dobio zbog dva tvita upućena Jugoslavu Ćosiću, novinaru i nekadašnjem direktoru televizije N1.

- Sporno je to što novinari podnose krivične tužbe protiv drugih novinara. Ja cenim principijelnost kolege Vučićevića koji je spreman da ode u zatvor kako bi ukazao na taj problem - rekao je Radomirović i dodao:

- Dok sam ja bio predsednik Udruženja novinara Srbije, davali smo saopštenja kada je Dragan Vučićević vređao druge novinare, protestovali smo svi... ali ne znam zbog čega druge kolege podnose krivične prijave - rekao je Radomirović, potom se obratio Vučićeviću:

- Moramo da se podsetimo da je Jugoslav Ćosić rekao da ste plaćenik zemunskog klana.

Glavni urednik Informera se zahvalio Radomiroviću što je to pomenuo uz ispravku da su ga optužili da je bio saučenik u ubistvu Zorana Đinđića.

- Tužio sam ih zbog toga - dodao je Vučićević.

Radomirović je naglasio da je bivša vlast još 2012. godine dekriminalizovala klevetu, to su i novinarska udruženja tražila, ali ostala je uvreda kao krivično delo, što je pogrešno.

- Vi ste dekriminalizovali klevetu, što je iznošenje neistina, a niste dekriminalizovali uvredu, koja može da bude i istina, ali ima lezioni karakter da uvredi nekoga. To je jako opasno za sve novinare. Neko može da dođe na ideju da sutra podnese tužbu protiv mene ili naših novinara u Pištaljci jer smo saznali neku istinu. Ja sam za to da se uvreda dekriminalziuje što pre, to je važno za sve novinare - rekao je Radomirović.

Informer

Održana tribina "Pravosuđe u raljama politike"

Kako je objasnio, 23. marta su ogranizovali tribinu "Pravosuđe u raljama politike".

- Kažu da je na tribini zaključak da je pravosuđe u raljama vlasti i da crni Vučić i vlast sve kontroliše, a sada je pravosuđe odlično kada je mene osudilo. Istina nije ni jedno ni drugo, svesno lažu - dodao je Vučićević i rekao da će sutra, nakon odlaska u zatvor, saopštiti svoja dva zahteva:

- Sutra idem u zatvor i istog trenutka stupam u štrajk glađu. Imam dva zahteva. Jedan je da se naloži revizija postupka po kojoj sutra idem u zatvor, da ne treba da idem u zatvor zbog istine, druga stvar je da se pokrene zakonska inicijativa, može da je pokrene skupština, ili narodni poslanici, ili vlada, za izmenu krivičnog zakonika koji se odnosi na krivično delo uvrede. Da se to krivično delo dekriminalizuje, da postane prekršajno. Niko ne treba da ide u zatvor zbog toga što je nekoga uvredio.

Glavni urednik Informera naglašava da ovo što se sada dešava nekada nije bilo zamislivo.

- Ovo nekada nije bilo zamislivo, da novinari jedni druge tuže ili čak podnose krivične prijave, uvek su postojale polemike.

Informer

Vučićević kaže da on nije jedina žrtva pravosuđa.

- Ovo nije nikakva kampanja, nije ni politika, ovo je moj protest protiv strašne nepravde. Nisam ja jedina žrtva, imamo i naše kolege iz Leskovca, iz Niša... Javili su mi se ovih dana.

Vučićević je rekao da je spreman da odsluži zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci.

- Ja moram sutra da odem u zatvor da bi neko u ovoj zemlji razmislio da li može ovako. Spreman sam da ostanem svih šest meseci. Ja uopšte ne tražim da me puste, odrobijaću šest meseci, ako stigne presuda Žakline Tatlović i to ću odležati. U redu je, ali ja mislim da je društveno korisno i izuzetno značajno da se dekriminalizuje uvreda. Mislim da je to važno za sve nas. Danas mečka igra na mojim vratima, sutra bi mogla da zaigra ispred njihovih vrata.

Predsednik Vučić je zamolio da plati kaznu

Predsednik Aleksandar Vučić je juče, tokom obraćanja građanima Srbije, izjavio da je zamolio Vučićevića da plati kaznu i ne ide u zatvor.

- To nema veze sa mojim odnosom prema politici predsednika Vučića, mi se poznajemo dugi niz godina, decenijama, to je nešto drugo. Ovo je moja čvrsta odluka, moj čvrst stav i ne može niko da me odgovori od toga, da me ubedi da pogazim svoju reč. Ja sutra idem u zatvor, nemoguće je da ostane stanje ovakvo kakvo jeste, nemoguće je za sve nas - zaključio je Vučićević.

Pogledajte šta je sve Vučićević rekao na TV Prva: