02.04.2023.

11:37 >> 12:30

Foto: printscreen

Vesti

DOKAZALI SMO DA ZAJEDNO MOŽEMO I VIŠE I BOLJE! Vučić nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u Veroni: Ponosan sam na sve što smo uradili za naše države

Predsednik se obratio javnosti iz Verone


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Veroni, na sastanku sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, postignut dogovor o završetku procesa osiguranja zajedničkih  radnih dozvola između tri zemlje, članice Otvorenog Balkana.

- Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas - istakao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini.

Dodao je da je sa premijerima razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

- Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane - rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Kovačevskim i Ramom razgovarao i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

- Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima - rekao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

- Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prevozi neku vrstu robe, oni 30 odsto vremena voze, a 70 odsto provedu na granicama - istakao je Vučić.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija su dokazale da zajedno možemo i više i bolje. Ponosan sam na sve što smo uradili i na ono što ćemo tek da napravimo za naše države i građane. Inicijativa Otvoreni Balkan donosi bliže veze ljudi, nove puteve ekonomske sradanje, to je bolji život i budućnost našeg regiona - objavio je Vučić na Instagramu "budućnostsrbijeav".

Informer

Kovačevski: “Ako smo zajedno jači, uvek ćemo biti jači”

Kovačevski je zaključio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” nešto što je organsko, autentično i što je bazirano na dobroj volji i odnosima između naših zemalja.

Benefiti koji će se pokazati u budućnosti su veliki motiv i za druge zemlje da dođu da se pridruže Otvorenom Balkanu.

Ako smo zajedno jači, uvek ćemo biti jači – naveo je Kovačevski.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu “Otvorenog Balkana”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvorenog Balkana izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

Odgovori na pitanja novinara

O oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju KiM

Ja i Edi pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjavi, ali je ekonomija osnov odnosa između dve zemlje i bitno je da se građani osećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje – naveo je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ako bi nastavili da ne pričamo jedni sa drugima to bi bilo jako teško za sve nas. Ponekad zaista postoje velika neslaganja i postoji velika razlika u pogledima, pogotovu kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali da li je to razlog da ne pričamo ili da pričamo više? Ja mislim da je to razlog da pričamo više. Dijalog je najvažnija stvar i on se upravo danas odvija – istakao je Rama.

Informer

Trojica lidera, nakon susreta, obilaze “VINITALY 2023” i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će vina predstaviti izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je ranije najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, vinski sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana” predstaviće se na najvećem svetskom sajmu vina VinItaly u Veroni od 2. do 5. aprila, pred više od 25.000 kupaca iz celog sveta. Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

Čadež je podsetio da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na tom prestižnom sajmu VinItaly predstavi najveći regionalni vinski sajam – “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, što će, kako je dodao, našim vinarima omogućiti nove poslove.

Očekuje se, naveo je, da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije u našem delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, ove godine na VinItaly očekuje se rekordan broj učesnika – posetilaca, izlagača, i kupaca – uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, ali i iz celog sveta – od SAD, Centralne i Južne Amerike, preko Afrike do Azije.

Čadež je podsetio da je predsednik Vučiću zajedno sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije pokrenuo inicijativu da se prošle godine organizuje prvi sajam vina “Vizija otvorenog Balkana”, koji je, kako je, naglasio prošao odlično.

Na nama je da promovišemo taj sajam u svetu i da napravimo što više poslova. Razgovaraćemo sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare – naveo je predsednik PKS i dodao da će nastup na sajmu u Veroni našim vinarima otvoriti mogućnosti za nove poslove.

Prvi “Wine Vision by Open Balkan” organizovan je u septembru 2022. godine

Dodao je da će se razgovarati sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare, rekao je Čadež.

Prvi “Wine Vision by Open Balkan” organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija – gotovo 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja.

Zabeleženo je oko 35.000 posetilaca, među kojima više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta – distributera i uvoznika, zatim predstavnika HORECA sektora, veletrgovaca i maloprodajnih lanaca zainteresovanih da prošire prodajni asortiman vinima iz Srbije i regiona OB.

Posetio je da su stotine izlagača sa svih kontinenata već najavili učešće i izrazio uverenje da će manifestacija uveliko nadmašiti rezultate prošlogodišnjeg sajma.