03.04.2023.

21:14

Foto: printscreen Pink/Insider

Vesti

ZBOG ISTINE U ZATVORU! Gmitrić: Borba Dragana J. Vučićevića je značajna zato što će sprečiti povratak verbalnog delikta (VIDEO)

- Dragan J. Vučićević je žrtva povratka verbalnog delikta i on upravo zbog toga odlazi u zatvor. Ta borba jeste principijelna. S jedne strane, da se ne dozvoli povratak verbalnog delikta, da neko zbog svog slobodnog mišljenja izraženog na društvenim mrežama od eu zatvor - kaže Gmitrić i dodaje: 

- Druga stvar jeste da novinari ne tuže novinare za klevetu i treća komponenta te borbe jeste da se dekriminalizuje kleveta. Ovaj slučaj pokazuje da imamo dve vrste novinara. Jedna šta god bude rekla i kazala, biće osuđena. A s druge starne imamo drugu grupu novinara koji su zaštićeni kao beli medvedi. Oni koga god uvredili i šta god rekli, neće otići u zatvor, jer zapravo to je njihovo slobodno mišljenje - ističe on. 

Gmitrić je dodao da je ova borba Vučićevića značajna za sve. 

- I ovde jeste stvar principa. Da li zakon važi za sve, da li principi važe za sve i da li bilo koja norma važi za sve. I ta borba Dragana Vučićevića jeste značajna. Zato što će sprečiti povratak verbalnog delikta, da više novinari neće biti osuđivani za svoje mišljenje i kada je ono potkrepljeno činnejnicama da oni ne snose bilo kakvu zakonsku odgovornost, da se ne povlače po sudovima. To jeste borba za jednu vrstu solidarnosti

Kako ističe Gmitrić, ovo sve pokazuje u kakvom je stanju danas naše pravosuđe koje za sebe govori da je nezavisno. 

Gmitrić je rekao je da protiv štrajka glađu i da se nada da će to kratko trajati, jer to ne donosi ništa dobro. 

- Znajući Dragana, on neće lako odustati, ali ga i razumem zašto je stupio u štrajk glađu - rekao je Gmitrić. 

- Ono što je najtragičnije u ovoj profesiji je da stavrno postoji određena grupa kojoj niko ne može ništa, a iza toga zaista postoji nečije političko ubeđenje.