03.04.2023.

20:58

Foto: Marko Đoković

Vesti

POKAZAO JE SPREMNOST DA ZA NOVINARSKU SLOBODU PLATI VELIKU CENU! Udruženje elektronskih medija Komnet izrazilo punu podršku Draganu J. Vučićeviću!

"U našem pravosudnom sistemu kleveta je dekrimanalizovana, ali ostala je uvreda kao krivično delo što otvara mogućnost za brojne zloupotrebe od strane mnogih i onih koji sebe smatraju „nezavisnim novinarima“, a po čijim prijavama časni novinari bivaju osuđivani, pa i zatvarani. 

Bilo bi mudro da se nad današnjim danom duboko zamisli svaka novinarka i svaki novinar u Srbiji, sva medijska udruženja, a posebno oni, kojima su usta puna medijske slobode i novinarske nezavisnosti. Nepobitna je činjenica da je jedini kolega koji je pokazao spremnost da za novinarsku slobodu plati veliku cenu, da iskreno i hrabro podnese žrtvu, jeste glavni i odgovorni urednik Informera, Dragan Vučićević, koji je danas svojom voljom otišao u zatvor, radije nego da pogazi obraz i integritet svoje profesije.

Sramotno je što medijska udruženja u Srbiji koja sebe predstavljaju kao jedina legitimna, kao reprezentativna, ne reaguju na tu praksu.  Zato im je u redu da novinar sudsku presudu za uvredu umesto novčano osluži u zatvoru. 

Udruženje elektronskih medija zahteva od nadležnih sudskih istanci da se po hitnom postupku uradi revizija postupka, a da se Dragan Vučićević pusti iz zatvora".