04.04.2023.

18:54

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

ZBOG ISTINE U ZATVORU! LJUBAN KOVAČEVIĆ: Odluka Dragana J. Vučićevića da štrajkuje glađu pokazuje hrabrost i odlučnost da se bori za svoja prava i prava drugih novinara

- Činjenica da je Dragan J. Vučićević osuđen na zatvorsku kaznu samo zbog jednog tvita je zabrinjavajuća, a još više što je proglašen krivim. To je jasan primer kršenja prava na slobodu izražavanja i pokazuje koliko je važno da se učini sve što je u našoj moći kako bi se ta prava zaštitila.

Smatram da je važno da se izvrši revizija ovog slučaja, kako bi se osigurala pravičnost i pravo na pravično suđenje. Takođe, podržavam zahtev za promenu zakona kako bi se novinari zaštitili od progona zbog iznošenja svojih mišljenja. Ovo bi trebalo da bude primarni cilj svake države koja se zalaže za zaštitu ljudskih prava.

Uprkos tome što se Dragan J. Vučićević suočava sa teškom situacijom, njegova odluka da štrajkuje glađu pokazuje hrabrost i odlučnost da se bori za svoja prava i prava drugih novinara. Upravo zbog toga trebamo podržati njegov zahtev za izmenu zakona kako bi se zaštitili novinari i omogućilo im da obavljaju svoj posao bez straha od osvete i progona.

U ovom slučaju, osuda Dragana J. Vučićevića na zatvorsku kaznu zbog jednog tvita predstavlja zabrinjavajući presedan i upozorenje da se mora nastaviti borba za pravo na slobodu izražavanja. Nadam se da će ovaj slučaj podstaći promene u zakonodavstvu kako bi se zaštitila sloboda izražavanja i novinari u Srbiji.

Informer

Ljuban Kovačević

Redakcija Informera pokrenula je onlajn peticiju sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se više nikad u Srbiji ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči.

Peticiju možete potpisati klikom OVDE.