10.04.2023.

10:23

Foto: printscreen/tanjug

Vesti

Dačić: SPS nije za vanredne izbore - beogradska vlast ima stabilnu većinu

On je za televiziju Prva ocenio da je interes države važniji od interesa stranaka, a da interes države može biti da se ide na vanredne parlamentarne izbore. 

- SPS je ozbiljna politička stranka i izbori ne mogu da nas iznenade - rekao je on. 

Dačić se zapitao zašto opozicija, koja po poslednjim istraživanjima ima oko pet odsto popularnosti, hoće izbore i istakao da "oni hoće izbore a mole se bogu da se ne dese".

Opozicionu politiku nazvao je "politika udri jače po Vučiću" i naveo da se i opozicija nada da Vučić neće prihvati njihove zahteve za vanredne izbore. 

- Nije reč da Vučić nešto mora da prihvati, ali kad se stalno neko začikuje, a znate da nema nikakav program... - rekao je Dačić. 

Na zahteve Dveri da se nešto oko Kosova uradi 27. aprila, kada je na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN izveštaj UNMIK-a, Dačić je rekao da diplomatija radi ali da na sednici SB UN ne može ništa da se uradi jer se tu ne glasa nego razmatra izveštaj. 

- I dete zna da ne može da se zakaže sednica SB UN  na ovu temu, a da se o tome ne razgovara sa Srbijom - rekao je on i dodao da Savetom trenutno predsedava Rusija i da se vodi teška borba jer euski šef diplomatije Sergej Lavrov želi da dođe i predsedava. 

Kometarišući navode kako je rekao Dragana Đilasa i Stranke slobode i pravde da vlasti SNS i SPS ne odgovara da Srbija uđe u EU. 

Zapitao se da li je reč o "humorističkom programu" i naveo da su pregovori o članstvu u EU otvoreni u vreme SNS i SPS.

Naveo je da su te opcije posle 2000. godine najavljivale datume ulaska u EU, sada spominju da će ako budu na vlasti to biti 2030. godine. 

- Teško im je veliki su evropejci, a u EU ih vode Vučić i Dačić. Ovde je reč o politici, a njihova politika nas je udaljila od EU - rekao je on.