11.04.2023.

14:43

Foto:

Vesti

ČEKA SE ODGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA! Stano preti: Priština i Beograd imaju međunarodne obaveze, inače su POSLEDICE VELIKE!

- Naravno da će biti posledica. Biće političkih posledica, posledica po ugled, kao i finansijskih. I to stoji u dogovorenom sporazumu, za koji su se obe strane saglasile - poručio je Stano.

Uskoro se očekuje osgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu direktnu pretnju Srbiji. 

Ovi komentari dolaze nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da njegova zemlja neće primeniti sve članove Ohridskog sporazuma na putu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Iako nije želeo direktno da komentariše ove postavke, Peter Stano je ipak podsetio Srbiju da ima obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma, koje će biti uključene i u poglavlje 35 pregovora o članstvu.

Nesprovođenje će, smatra Stano, imati posledice i na opšti proces članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Posmatranje razvoja događaja i akcija na terenu biće, prema Stanu, glavna mera za Evropsku uniju, ali i druge međunarodne partnere da procene da li ima realizacije, da li primena napreduje i da li je sporazum živ ili ne. 

Objasnio je da ako se na nešto politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite i da ne dovodite u pitanje sopstveni kredibiltet i proces pristupanja EU.

- Srbija se ugovorno obavezala kroz izmene poglavlja 35 koje će isporučiti, ako to ne uradi, to će imati uticaj na proces pristupanja EU, koji je jedan od prioriteta zemlje - zaključio je Stano i rekao da nedostatak implementacije može dovesti do političkih i finasijskih posledica, kao i posledica po kredibiltitet.