12.04.2023.

15:24

Foto:

Vesti

NASTAVLJENO SUĐENJE OVK KRVNICIMA U HAGU! Zatvoreno svedočenje protiv Tačija i drugih zločinaca

Ona je zaštićeni svedok, a po zahtevu tužilaštva Specijalni sud je odredio da njeno celokupo svedočenje i ispitivanje, koje je planirano da traje četiri dana, bude zatvoreno za javnost.

Ovo je odlučeno kako se ne bi otkrio njen identitet i neki lični podaci, da se ne bi onda ugrozila njena bezbednost, s obzirom na to da postoji opravdana strepnja za to, jer se na Kosmetu svedoci koji govore o zločinima terorističke OVK zastrašuju i ubijaju, bilo pre nego što svedoče ili kasnije u cilju odmazde i poruke drugima.

Jedino što se o njoj zna je da je dva puta u Prištini specijalizovanim tužiocima dala iskaz o zlodelima albanskih terorista.

Tužilaštvo je njeno ispitivanje započelo juče, a sud je odobrio odbrani da imaju na raspolaganju 14 sati, koliko su tražili, da joj postavljaju pitanja.

Tači i ostali optuženi terete se za zločine protiv čovečnosti, kao što su progon, zatvaranje, nehumana dela, mučenja, nestanak i ubistva, kao i po četiri tačke za ratne zločine kao što su hapšenje, proizvoljno lišenje slobode, mučenja i ubistva. Prema optužnici, ti zločini su počinjeni u različitim delovima Kosmeta i Albanije i u 42 logora nad Srbima i OVK nelojalnim Albancima.

Vođe tzv.  OVK se nalaze u pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. godine.