19.04.2023.

08:00

Foto: printscreen

Vesti

10 GODINA OD POTPISIVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA, I ŠTA SE DESILO? Vučić ZSO postavio kao uslov svih uslova, Priština nastavlja da Srbima uskraćuje osnovna prava!

Konstantno obespravljivanje našeg naroda, stalni i dosledni napadi na Srbe i njihovu tradiciju, kulturu, veru, kao i pravno nasilje, širenje mržnje prema svemu srpskom, koje nisu pošteđena čak ni deca (u koju se upire puška i puca), prava su slika i prilika onoga što političari u Prištini vide kao "najmlađu evropsku demokratiju". U odsustvu realne slike demokratije, rođen je politički koncept Zajednice srpskih opština.

Pakt iz 2013. godine je predviđao da ZSO ima skupštinu, predsednika, odbor, savet, administraciju i kancelariju za žalbe, kao i da ima pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja. Zajednica bi trebala da ima svoje simbole, da bude otvorena za pristupanje drugih opština uz saglasnost opština članica, a predviđeno je da će moći da se raspusti samo odlukom najmanje dve trećine članica.

Na ovo su svoj potpis tog 19. aprila 2013. stavili tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Informer

Trenutak kada su Ketrin Ešton i Ivica Dačić potpisali Briselski sporazum

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, povodom godišnjice parafa na Briselski sporazum, za Informer je istakao da je srpska strana bila i ostala odgovorna strana u dijalogu Beograda i Prištine. 

- Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma tokom kojih Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, čitavom svetu je belodano jasno da je Beograd bio i ostao odgovorna i konstruktivna strana u dijalogu, dok Priština potkopava svaku mogućnost dogovora. Nažalost, izgubljeno je 10 godina mogućnosti da na terenu imamo normalizovane odnose, mir i stabilnost posebno kroz Zajednicu srpskih opština jer to jeste suština Briselskog sporazuma. Tu odgovornost svako snosi i međunarodna zajednica kao garantor sporazuma koja nije iskoristila svoj uticaj da privoli Prištinu na poštovanje potpisanih sporazuma - rekao je Petković za naš portal. 

Informer

 

Petković dodaje da Priština kategorički odbija da formira ZSO. 

- S druge strana, lavovska borba predsednika Aleksandra Vučića za Briselski sporazum i svako slovo tog dokumenta pokazala je svu dalekovidost i pregovaračku virtuoznost predsednika Srbije, jer se i dan danas Beograd i čitava međunardna zajednica drže tog dokumenta kao kamena medjaša za uredjenje odnosa sa Prištinom. Dok Srbi na Kosovu i Metohiji traže i očekuju formiranje ZSO, koja treba da im garantuje njihova kolektivna  prava, omogući adekvatno finansiranje od strane države Srbije, obezbedi mir i sigurnost, Priština odbija da formira ZSO - kaže direktor Kancelarije za KiM. 

Kako ističe Petković, Srbija će nastaviti da se bori za sprovođenje Briselskog sporazuma. 

- Da je ZSO formirana u skladu sa četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine mi bismo danas na KiM imali mnogo stabilniju bezbednosnu situaciju, ali umesto svega Priština nastavlja da destabilizuje prilike na terenu i da Srbima uskraćuje i osnovna prava. Uprkos tome, Srbija će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da insistira na poštovanju Briselskog sporazuma i bori se za njegovo sprovođenje na svakom mestu i trenutku. Upravo odbijanje Prištine da poštuje Briselski sporazum, nedvosmislen je pokazatelj da on štiti i garantuje prava Srba. Da nije tako, Priština bi do sada već formirala ZSO - zaključuje Petković za Informer. 

Stav Beograda i dalje jasan! 

U ZSO, kako je planirano, treba da uđe deset opština: Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo Brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot.

Stav Beograda je i deset godina kasnije jasan i konstruktivan: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred u procesu dijaloga i normalizacije odnosa.

Informer

 

Ali, obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma, mogle bi se grubo podeliti na "ispunjene" i "neispunjene".

Formiranje ZSO, ipak, lebdi u vazduhu kao jedna od neispunjenih obaveza, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom mudrom politikom upravo tu tačku Briselskog spoarzuma diže na pijedestal i ističe kao nešto neminovno. 

Podsećanja radi. u novembru 2022. godine, Srbi su napustili sve kosovske institucije na severu KiM, u koje su ušli zahvaljujući Briselskom sporazumu. Od Briselskog sporazuma na kraju je ostala samo teorija, a u praksi je on nepostojan.

Zajednica sprskih opština složeno je pitanje, jer za prištinsku stranu njeno formiranje predstavlja "crvenu liniju".

Dačić: Prevarili su nas! 

Ministar inostranih poslova Srbije izjavio je za Informer da se od premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, očekuje da odmah formira Zajednicu srpskih opština.

Informer

 

- Mene su svi međunarodni faktori terali da potpišem Briselski sporazum. Prošlo je tačno 10 godina i šta se desilo? Prevarili su nas! Potpisao sam Briselski sporazum, a 10 godina ne može da se formira Zajednica srpskih opština. Pa kome će oni sad nešto da garantuju, kakav kredibilitet oni imaju - rekao je Dačić za Informer.

Prema njegovim rečima, danas, deset godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, od Aljbina Kurtija se očekuje da odmah formira Zajednicu srpskih opština i da je sledeći korak da se predstavi neka verzija Statuta ZSO. 

- Problem je što Kurti više nema gde i zato je sada opasan ovaj trenutak. Ako Kurti neće da formira ZSO, ostaje mu jedino da zaoštri situaciju na terenu i da dođe do incidenata, hapšenja, gde bi moralo da se kaže "ovo će morati da sačeka neka druga vremena" - istakao je Dačić.

Dijalog u Ohridu

U Ohridu je 18. marta ove godine održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovaralo o sporazumu o implementaciji evropskog plana.

Informer

 

Predsednik Vučić je nakon sastanka, koji je trajao 12 časova, rekao da je to bio pristojan i konstruktivan razgovor. 

- Ja verujem da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želeli da istrajemo na EU putu, naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno - naveo je Vučić.

- Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo pristojan i konstruktivna razgovor. Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine - istakao je tada Vučić.

O ZSO

* Činiće je deset opština sa srpskom većinom severno i južno od Ibra

* Obuhvataće 20 odsto teritorije KiM
* Imaće zvanične simbole, predsednika veće, statut, odbor, administraciju
* Kontrolisaće policiju na svojoj teritoriji i kontrolisati i organizovati zdravstvo, školstvo, finansije, energetiku, infrastrukturu…
* Imaće mogućnost da blokira izvršenje odluka Prištine na svojoj teritoriji ukoliko smatra da su te odluke suprotne interesu Srba
* Imaće direktnu institucionalnu vezu s Beogradom, Srbija će moći da nesmetano finansira sve potrebe svog naroda u pokrajini

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, koje je predsednik Vučić postavio kao uslov svih uslova u dijalozima Beograda i Pištine od sudbinskog je značaja za srpski narod. ZSO je najčvršća garancija opstanka i ostanka našeg naroda u južnoj pokrajini!

Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

U samom briselskom dijalogu predstavnici Beograda nikada u proteklih 10 godina nisu prestali da se dosledno i odlučno bore za Zajednicu srpskih opština. Ona je za srpsku stranu bila tema na svakom sastanku, jer ne može biti kompromisa oko najelementarnije humanosti i zahteva da našem narodu bude dozvoljeno da traje i postoji tamo gde kontinuirano živi vekovima.