18.04.2023.

10:14

Foto: Informer

Vesti

DECENIJA PROĐE, A NI TRAGA OD ZSO! Sutra deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma

Tokom decenije, svako slovo koje se odnosi na ZSO, ostalo je samo na papiru. Za razliku od Prištine koja nije ispunila svoj jedini zadatak, Beograd je sproveo u delo dogovoreno.

Deset godina kasnije, pojavio se i evropski plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji Briselski praktično gura u istoriju. I pre nego što je u potpunosti ispunjen. Iste one institucije u koje su ušli posle parafa 19. aprila 2013. (potpisivanju je prethodilo šest meseci pregovora i deset rundi dijaloga), Srbi su prošle godine napustili u znak protesta, jer još nije formirana ZSO, ali i zbog stalnih upada tzv. kosovskih snaga na sever KiM i neprekidnih napada na naše ljude.

I državni vrh Srbije stao je uz narod, pa je predsednik Aleksandar Vučić nekoliko puta naveo da prvo mora da se formira ZSO, pa da se dalje razgovara. Tokom dogovora oko koraka implementacije evropskog plana, utvrđeno je da Priština treba da započne formiranje Zajednice. Ipak, u izjavama kosovskih političara vidi se formalna, ali ne i suštinska saglasnost. Oni vrdaju pokušavajući da ZSO formiraju kao nevladinu zajednicu, a ona je mnogo više od toga. U principima za formiranje ZSO koji su doneti 2015. godine i deo su Briselskog sporazuma jasno se navodi da ZSO ima skupštinu, statut, nadležnosti, izvore finasiranja...

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija 10 godina čeka na formiranje Zajednice srpskih opština i da Priština treba da uradi svoj deo posla kada je o tome reč. Ona je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, u kojoj je istakao da nakon dogovora Prištine i Beograda u Ohridu 18. marta treba započeti proces implementacije i ispuniti sve iz prethodnih dogovora, podsetila da je prošla čitava decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma.

- Devetnaestog aprila navršava se tačno 10 godina, cela decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma. Čekamo 10 godina da Priština uradi svoj deo posla, 10 godina da se formira Zajednica srpskih opština. Učinite to - napisala je Brnabićeva na "Tviteru".