18.04.2023.

12:42

Foto: Tanjug

Vesti

SAZNAJEMO! Zahtev Prištine za članstvo neće biti sutra na dnevnom redu Saveta Evrope

 

Prema našim informacijama, na tome da se pitanje članstva lažne države Kosovo u SE nađe pred Komitetom ministara najviše je insistirala Nemačka, koja navodno traži i vanrednu sednicu Komiteta ministara na kojoj bi se raspravljalo o ovom pitanju i to već za 21. april. 

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić nagovestio je juče da postoje namere da se pitanje aplikacije Prištine posle višemesečne blokade "otkoči" i to baš na 10. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma i deceniju čekanja na formiranje Zajednice srpskih opština. 

Dačić je juče istakao da postoje informacije da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti sutra proceduru prijema Kosova u tu instituciju i da, ako se to desi, on neće putovati danas u Strazbur, povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

- Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da Kosovo može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra otići u Strazbur", rekao je Dačić i dodao da "u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država - poručio je juče Dačić.

On je dodao da Srbija neće dozvoliti da se njena "konstruktivnost posmatra kao slabost".

- Mi to nećemo dozvoliti. Zar da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagrađeno otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo - rekao je Dačić.

Dačić je, s obzirom na to da se aplikacija Kosova neće sutra naći na dnevnom redu Komiteta ministara SE danas otputovao u Strazbur.