22.04.2023.

12:38

Foto: printskrin/tv pink

Vesti

VUČIĆ NA DANU VOJSKE U BATAJNICI! Predsednik poručio: Naša vojska je sve snažnija! Nikad nisam sasvim zadovoljan, ali hvala na trudu da ste uvek tu da sačuvate MIR!

12.52 - Odgovaranje na pitanja novinara

Stano o učešću Srba na izborima na KiM

- Otvarao sam jednu fabriku prekjuče. Divna fabrika, nijedno pitanje se nije ticalo te fabrike. Juče kamen-temeljac za halu "Dušan Duda Ivković", opet nijedno pitanje se nije ticalo te hale. Danas smo pokazali oružje i oruđe koje Srbija nikada do sada nije prikazala. 

- Danas sam se iznenadio kada sam čuo izjavu Stana. Ja ću pokušati jop jednom da objasnim, da ljudi ne budu dovedeni u zabludu. Mi smo do sada učestvovali u 4 ili 5 različitih izbornih ciklusa koje su organizovale prištinske vlasti. A nije trebalo da učestvujemo ni u jednom dok se ne formira ZSO, ili taman u jednom posle čega bi bilo jasno koje su to srpske opštine, iako smo ih već definisali. 10 godina kasnije, a za to nije kriva samo Priština, već Evropska unija koja je garant provođenja Briselskog sporazuma. Oni su to potpisali, Ketrin Ešton je tu stavila svoj potpis. Oni to nisu proveli u delo. A Srbi im posle 9 i po godina, upucavanja, maltretirala, šikaniranja, kažu nećemo dok ne sprovedemo ono što ste potpisali. 

12.40 - Obraćanje Vučića

- Imali smo odličan razgovor sa Orbanom, vezano za zajedničku vorbu pritiv terorizma. Sarađivaćemo u svakom smisli, od proizvodnog do trening dela - rekao je Vučić i čestotao Dan vojske. 

- Ovo je poseban datum, dan početka Drugog srpskog ustanka, veoma važan, jer je utemeljio modernu srpsku državnost. 

- Danas ste mogli da vidite brojne promene. 

Naveo je da razvijamo naše dronove. 

- Do kraja godine ćete moći da vidite naše dronove kamikaze koje smo već kupili. Već rezervisali.  

Kako kaže, redovno je obavešten o tome kako se vodi rat u Ukrajini i na koj način i kojim sredstvima se vodi taj rat. 

- Morate da pratite sve ono što je najpotrebnije na ratištu. 

Kako kaže značajno smo ojačali svoje snage. 

- Imali smo probleme u specijalnim jedinicama, videli ste danas kako su svi opremljeni i odeveni, i 63. i 72. i "kobre" i "sokolove". Posebno sam ponosan što nam se prijavilo 1700 kandidara za 530 mesta koliko smo tražili. 4,43% su žene, ostalo su muškarci. Sa teritorije Beograda je veliki broj, najviše sa 7 okolnih okruga, a proporcionalno broju stanovnika ubedljivo najviše iz Leskovačkog okruga. Da čestitam tim ljudima, oni sa Toplicom i Pčinjom najviše brane Srbiju. Prijavilo nas se 3 puta više ljudi, verujem da ćemo kroz selektivan proces dobiti više od traženog broja vojnika, onda idemo na sledeći konkurs kada ovi momci budu dobili prve plate od 2000 i više evra, onda će svi videti da govorimo istinu, i da je sve tako, baš kao i ovo danas što ovde vidite - rekao je Vučić. 

- Danas ste mogli da vidite 10 migova 29 da lete, 10 "orlova", helikoptere, a tek nam stižu helikopteri. Verujemo da ćemo nešto od zapadnih zemalja dobiti i helikoptera istočne proizvodnje. Naša vojska je sve snažnija, ali ćemo ljudske kapacitete morati i dalje da snažimo i popunjavamo. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a to možete samo ako imate snažnu armiju. Nikad nisam sasvim zadovoljan, ali hvala na trudu da ste uvek tu da sačuvate mir - rekao je Vučić. 

12.37 - Obraćanje Dodika

Prisutnima se prvo obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.